Първата жена-концертмайстор на Виенската филхармония с концерт у нас

Албена Данаилова: Всеки получава шанс, ако всеотдайно се е трудил за него
27 юни 2023 15:19, Александър Попов
0
Първата жена-концертмайстор на Виенската филхармония с концерт у нас

Албена Данаилова е родена в София в семейство на цигуларя Боян Данаилов и пианистката Виолета Попова. Завършва НМУ „Любомир Пипков“ и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София при Нели Желева и проф. Дора Иванова. Носителка е на награди от конкурсите „Светослав Обретенов“, „Млади музикални дарования“, „Ян Коциан“ и „Концертино Прага“ – Чехия, в Клостер Шьонтал – Германия, „Тибор Варга“ – Швейцария, „Виторио Гуи“ – Италия. През 2001 завършва Висшето училище за музика и театър в Рощок, Германия при проф. Петру Мунтеану и продължава образованието си в майсторските класове на Ида Хендел, Херман Креберс и др. Същата година е назначена на поста втори цигулар в Баварския държавен оркестър, където през 2003 става първи цигулар, а през 2006 – концертмайстор. През сезона 2003/2004 свири и в Лондонския филхармоничен оркестър.

Данаилова е първата жена, която става концертмайстор на познатия със своя консерватизъм оркестър на Виенската филхармония. Тя се явява и печели мястото след тежък конкурс през 2008 г., а след двугодишен пробен период е назначена официално на престижната позиция. От 2011 е водач на „Ensemble Wien“. Безспорен талант и изключителен професионалист, освен като концертмайстор, Албена Данаилова има успешна кариера и като солист, камерен музикант и професор по цигулка в Университета за музика във Виена.

Концертира редовно в България, Германия, Израел и САЩ. Има записи за немското радио „Kultur“, Северогерманското радио, БНР и БНТ. Свири на цигулка Страдивариус „Ex-Haemmerle” от колекцията на Австрийската Национална Банка.

На 28 юни Албена Данаилова ще се срещне с българската публика в зала "България", като билети все още могат да бъдат закупени на касата на залата и в мрежата на Eventim.
 
На 28 юни Ви предстои концерт на родна сцена. Ще изпълните Концерт за цигулка и оркестър №1 на Панчо Владигеров. Какво е усещането?

Изключително се радвам в рамките на тазгодишните Софийски музикални седмици да изпълня тази емблематична творба на младия тогава харизматичен и незабравим Панчо Владигеров. Този концерт е предизвикателство за солиста и оркестъра, няма пауза между частите и се изсвирва “на един дъх”, звученето му е много симфонично, с изключително наелектризирани соли на цигулката.

Концертът ви събира на сцената с още един българин, чийто талант получава признание извън пределите на родината – Маестро Павел Балев. Как се сработихте с него и оркестъра на Държавна опера Варна?

С Маестро Балев ме свързва дългогодишно музикално партньорство. Наша първа творческа среща беше в Баден Баден с Глазунов концерт! Работата ни заедно се получи лесно и продуктивно. За мен е голяма радост отново да сме заедно на сцената и то с такава прекрасна българска творба. Вече имахме възможност да изсвирим концерта във Варна. Работата с оркестъра беше много приятна и интензивна, очаквам същото и в София.

Вие сте първата жена концертмайстор в 180-годишната история на Виенската филхармония. Как се чувствахте, когато подписвахте постоянния си договор?

Този въпрос ми се задава в различни вариации почти всеки път, отговорът е един и същ - безкрайно благодарна за постигнатия успех преди години -спечелването на този престижен конкурс, възможността да присъствам и творя на всички големи световни сцени с оркестъра с най-дълга традиция от съвременните топ оркестри в света.

Какво би казала Албена Данаилова днес на 4-годишната Албена Данаилова, която за първи път докосва цигулката и поема по своя житейски път, който в голяма степен е преопределен от нея?

Не бих ѝ казала нищо! За да не я променям:)

А какво би казала Албена Данаилова на всички талантливи деца, които от ранна детска възраст отдават времето си на занимания с музикален инструмент и се лишават от безгрижните игри с връстниците си?

Няма по-прекрасна професия от класическата музика! Плодовете на труда идват с времето, с търпение, всеки получава шанс, ако всеотдайно се е трудил за него.

С какво послание бихте поканили почитателита на класическата музика на 28 юни в Зала България?

За почитателите на Брукнер, оркестърът на Варненската държавна опера е подготвил неговата нулева Симфония, рядко изпълнявано произведение не само в България, но и по света. Великолепният концерт на Панчо Владигеров в последно време също не е често изпълняван у нас. Тази интересна програма ще бъде изпълнена от нас само на 28 юни - заповядайте!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: албена данаилова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари