Приятелство, изковано във война: Каани – наследникът на Солеймани

Кой е човекът, който ще трябва да поеме ролята на убития генерал?
7 яну 2020 18:30,
69
Приятелство, изковано във война: Каани – наследникът на Солеймани
Снимка: Wikimedia

Иран се закани, че ще има "сурово отмъщение" за убийството на Касем Солеймани при атака с дрон. Ако има разплата, то най-вероятно операцията ще бъде водена от дългогодишния заместник на Солеймани Исмаил Каани.

След убийството на Солеймани Каани е новият ръководител на силите "Ал Кудс".

Приятели от войната

63-годишният Каани е роден във вторият по големина град в Иран Машад, свещено място за шиитските мюсюлмани. През 1980 г. той се присъдинява към Революционната гвардия на Иран.

Като Солеймани Каани също е ветеран от войната с Ирак от 1980-1988 г., в която иранските войски се изправиха срещу силите на Садам Хюсеин.

Още по темата

Каани твърди, че приятелството, което е изградил със Солеймани по време на войната е било заздравено от обстоятелствата.

"Ние сме деца на войната", цитират го иранските медии.

Солеймани гледа на запад, Каани - на изток

След войната той става част от силите "Ал Кудс" и е разположен в провинция Хорасан, гранична с Афганистан и Туркменистан.

За живота му не се знае много, но се твърди, че ако погледът на Солеймани е бил вперен към Запада, то Каани е следял иранските приоритети на Изток. Бил е отдаден на борбата с трафик на наркотици и подпомагане на афганистанския северен съюз в битките срещу Талибаните.

Исмаил Каани е бил натоварен и с някои злободневни, административни задачи в силите.

През 2012 г. срещу Каани са издадени санкции от САЩ заради дейността му в "Ал Кудс".

Очакванията от новия лидер на "Ал Кудс"

Пред него стои огромната празнина, оставена от генерал Солеймани, мъж, смятан за герой от мнозина в Иран и смятан за втория най-влиятелен човек след Аятолах Хаменей.

Самият Каани побърза да обещае ответни действия заради смъртта на своя генерал.

"Всемогъщия Бог ни обеща да въздаде справедливост за смъртта на мъченика ни Солеймани. Със сигурност действия ще бъдат предприети", заявил Каани пред държавната телевизия.

Когато Хаменей обяви, че Исмаил Каани ще поеме поста, заеман доскоро от убития генерал, аятолахът увери, че силите "Ал Кудс" ще останат "непроменени".

Все пак има въпроси дали новият ръководител може да се сравнява с влиянието на Солеймани, но според анализатори силата на Революционната гвардия се таи в повече от култ към личността.

"Трудно е да очакваме бюрократът Каани да успее да имитира харизматичното влияние на своя предшественик", пише Али Алфоне, есперт във Вашингтонския институт за страните от залива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 54САЩ вече е само една второстепенна регионална сила...................Мани, анти-акълието българско е уникално, като великата ни родина в момента!
45
0
 
0
 
! Отговори
Путин/Израел мълчат! преди 4 години
ПРИЧИНАТА 12 сентября 2019: Израиль не готов мириться с военной угрозой со стороны Ирана с территории Сирии. Об этом заявил Нетаньяху в ходе встречи с Путиным в Сочи.ПОРЪЧКАТА 30 декабря 2019: Путин поговорил по телефону с президентом США Д. Трампом, и поблагодарил его за переданную по линии спецслужбПОВОДА 31 декабря 2019: В Багдаде протестующие пытались штурмовать посольство США. Некоторым из них удалось сломать ворота дипмиссииИЗПЪЛНЕНИЕТО 3 января 2020: Сулеймани убит при ударе ВВС США
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много угрижен ми изглежда, горкия.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма начин тоя ислямски козел да не бие Америка.
42
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ вече е само една второстепенна регионална сила. Дори и другарят Унги прави за смях, а СК от десетилетия е подложена на жестоки санкции. Иран ще ги размаже. САЩ могат да мародерстват само жалки васали като България.
41
8
 
4
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
И този на снимката е вече мъртвец но все още не му се вярва. Пък кофти, че са ги излъгали и за девиците в рая. Просто грешка в превода - объркалиса лозници със девици.Казано е, че в рая ще имат по 77 лозници да ги разхлаждат. Пък простичките мусулчанчета са си го превели девици да им угаждат. Ама то както се казва - гладна кокошка просо сънува. Така, че и този ще лежи скоро под лозниците да го разхлаждат ако мръдне извън Иран.
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47Иран може да приключи със САЩ за няколко дни............А ти можеш да изядеш цяла тенджера боб за 1 час, нали! :))))))))))))
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48Боойците на генерал Солеймани прочистиха много американски окупатори в Близкия изток. САЩ не смеят да изнесат данни за загиналите американци. Неговивият наследник ще продължава да прочиства още по интензивно американските терористи ако не се изтеглят САЩ от Близкия изток........Българските ФАЙЛЕТОНИ са най-забавните! Вдигнал си гащите без да триеш бахчата! :)))))))))))
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47Иран може да приключи със САЩ за няколко дни. САЩ не винаги са губили. Загубиха във Корея, загубиха във Виетнам, загубиха в Афганистан, загубиха в Сирия. Могат само да изстрелват ракети срещу цивилно население. В Иран ще изядат боя.Уцели дървото със заза! :))))))))
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как Иран "ще приключат" със САЩ професоре? Защо САЩ трябва да нахлуват в Иран. Защо не обратно, да видим кой и как ще приключи? Камиларите са допотопи, боравят с допотопна техника, просто обичат да джафкат....точно както Садам, Кадафи, Асад и подобни. Ти се моли скоро да не запукаме и жужаната
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боойците на генерал Солеймани прочистиха много американски окупатори в Близкия изток. САЩ не смеят да изнесат данни за загиналите американци. Неговивият наследник ще продължава да прочиства още по интензивно американските терористи ако не се изтеглят САЩ от Близкия изток.
35
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иран може да приключи със САЩ за няколко дни. САЩ не винаги са губили. Загубиха във Корея, загубиха във Виетнам, загубиха в Афганистан, загубиха в Сирия. Могат само да изстрелват ракети срещу цивилно население. В Иран ще изядат боя.
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приказки и басни! САЩ ще ги размажат за няколко месеца! Лошото е че ще има милиони бягащи мигранти за да си спасят живота! Дано се успокоят духовете!
33
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямате ядове чеда. Ще опукаме и този камилар ако шава много
32
4
 
5
 
! Отговори
Новината преди 4 години
Тази вечер Иран записа първа голяма победа на близкоизточния фронт. Възглавяваната от Пиндостан коалиция заяви пред властите на Ирак, че предприема изтегляне на своите войски от територията на страната.
31
2
 
0
 
! Отговори
до АнонимеН преди 4 години
С такива камикадзета като теб, трябва да се занимава психиатър.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 41.От къдете изпуснаха бе. Нали им бях казал за такива като теб само усмирителна риза и по едно хапче на всеки час. По интересното е от къде я извади тази кило тонна бомба. Едно кило на тон ли да е. Личи си че си с голема репон.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе малки американофилчета.Стига вече с тия глупости! Това не са времената когато Америка изби 350 или 400 хиляди японци! Ядрена бомба пусната където и да е Не е шега! Днес много години по късно.Не само Америка има ядрено оръжие!!! Набийте си го в канчетата това!-:) В момента в който бъде засечена ядренаракета от Америка.Ще бъдат изтреляни обратно към територията наСАЩв отговор! На Америка Не и стиска да си играе с подобни оръжия!!!! Ясно ли ви е? -:) нХайде бъзикайте се в друг сайт за майтапи!
28
19
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПРОБЛЕМА ИЗОБЩО НЕ Е НИТО ИРАН НИТО СИРИЯ!!!ТРЪМП ТРЯБВА ДА ПУСНЕ ПОНЕ ЕДНА КИЛОТОННА БОМБА НАМ КРЕМЪЛ КЪДЕТО Е КОРЕНА НА ЗЛОТО!!!
27
9
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПРЕДАДЕ СЪЮЗНИКА СИ ТРЪМП И НАРЕДИ НА ПОДЛОГАТА СИ В УКРАЙНА ДА ГО ИЗОБЛИЧИ ЩОТО ШАНСА МУ ЗА ВТОРИ МАНДАТ БЕШЕ 0%ТРЪМП СИ ОТМЪСТИ КАТО НАЛОЖИ ГАЗОВИ САНКЦИИ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!!КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НАРЕДИ НА *** СИ В ИРАН ДА НАПРАВЯТ НАПАДЕНИЕТО СРЕЩУ ПОСОЛСТВОТО НА ФАЩ В ИРАК!!ТРЪМП ОТНОВО НЕ ИМ ОСТАНА ДЛЪЖЕН И ЛИКВИДИРА МАРИОНЕТКАТА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!!!ЗЛОТО Е И ЩЕ БЪДЕ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!!!