България сега: Раждаемостта намалява, живеем по-дълго

Демографската криза вече е приета за даденост, сочи доклад
3 дек 2018 08:15,
45
България сега: Раждаемостта намалява, живеем по-дълго
Снимка: flickr

Детската смъртност в България продължава да е близо два пъти по-висока от средната за Европейския съюз, сочи годишният доклад за състоянието на здравето, приет от правителството.

Равнището от 6,4 смъртни случая на всеки хиляда деца е най-ниското в историята на демографската статистика, но все още е далеч от евростандартите.

България изостава и по отношение на показателя "средна продължителност на живота".

През 2017-та година достига до около 74 години, но все още е значително по-ниска от тази в Европейския съюз - около 80 години.

Демографската криза вече е приета за даденост. Бавно, но сигурно, цифрите показват, че се задълбочава. Един от показателите е намаляващата раждаемост. Според лекари зад цифрите, стоят личните избори.

"Безметежният начин на живот, който не е свързан с никакви поемащи рискове и във всеки един момент може да се откажеш от връзка и от всичко останало", посочи като причина д-р Иван Диков, специалист по акушерство и гинекология.

На тези, които все пак избират семейството, медицината помага, когато раждането не може да е естествено, но в България процентът на раждания със секцио е значително по-голям, смятат специалистите.

Освен, че раждаемостта намалява, хората живеят и по-дълго, т.е населението е застаряващо. Властите отчитат, че през 2017-та година намалява заболеваемостта от рак, но специалистите са критични към тези оптимистичните данни.

"На първо място е необходим истински раков регистър на България, въпреки че имаме опит за направата на такъв, данните са много фрагментарни и аз лично не бих разчитал на тях", каза пред Нова тв д-р Николай Недев,  радиационен онколог.

Подобен регистър се чака от години. А на фона на оптимистичните изводи на българските власти, световните данни сочат, че онкоболните се увеличават.

"Българското население намалява, по абсолютна стойност. Голяма част от българите живеят в другата България и ако има някакво намаляване на броя на раковоболните в България, то е резултат на това, че хората просто не са в България", смята д-р Недев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съзнателен избор да се самоунищожим, защото ни мързи и не ни се занимава с деца, семейство и отговорности - браво на всички нас, ето това е "прогрес", след нас и потоп.
18
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма деца, защото българина не иска да има деца.Просто е!Нали сте гледали рекламата на Дюрекс - всеки ден в България се правят по 70 аборта ... 25550 бебета биват убивани всяка година.После виновни били Сорос, Американците, Илюминатите, извънземните ...25550 млади жени се осакатяват сами всяка година.За 10 години това са 255500 увредени момичета, които един ден започват да се тръшкат, че нямат деца и държавата не им помагала.Ганьовската глупост е титанична!
17
3
 
12
 
! Отговори
татул преди 5 години
Като отидеш на доктор,той те преце-нява колко пари може да смъкне оттеб и по кои т. н. пътеки да направиусвояването.Отделно, в болниците сеспуска фискалния линч за продажбана органи,с измислени операции ивсичко си идва на мястото.Как даимаш дете.
16
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демографската криза дължим изцяло на феминизма, разрушил традиционното патриархално семейство и хипи-гей либерализма, възпитал обществото в дух на мързел, посредственост и тежка простотия.
15
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същото е и в Сомалия, но само с продължителността на живота - и там живеят по-дълго, изобщо навсякъде по света живеят по дълго, медицината вече може да поддържа тялото по-дълго, друг е въпросът дали това е живот. Иначе в Сомалия не намаляват, напротив, увеличават се. И колкото и да са бедни не стават по-бедни както българите ами все пак в Сомалия има някакво развитие.
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквам при преброяването да се установи,че сме намалели поне с 800 хиляди за10 години.И раждаемостта все повече ще намалява.До 5 години ще падне под 40 хиляди.
13
6
 
39
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Поредната фалшива новина. България влезе в демографска катастрофа от 1990 година, заради мизерията, която дойде с демокрацията и пазарната икономика. Преди това имаше по-малка раждамеост, но не и демографска катастрофа, както е вече от почти 30 години.Второто, за равнището на смъртните случаи, ако не се даде разбивка по етноси, данните са силно манипулативни и не носят никаква ползена инфомация.
12
17
 
15
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
Промените в отношението на българина към жената е дълга , верижна реакция.просташката нагласа , че мъжът е силен , но не и умен най-често, му дава основание да гледа на нежния пол , като собственост.Първичното е на преден план и това е изгодно за " силния" глупакП.П Не взирам всички мъже, разбира се.Има и Мъже.
11
3
 
9
 
! Отговори
гоце преди 5 години
е раснал на банани, безмесни кренвирши(бълг. изобретение), хамбургери с неизвестен произход на кюфтето и хлебчето и кока кола. Гоце е прогресирал цивилизасрат.
10
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възможно ли е да ми обясните, защо тогава мъжете са държали повече от всичко на жената. А днес мъжете не уважават, дори майка си какво остава за жената. Не правят компромиси едни само влюбени *** и толкоз. Само те знаят и вечноса прави и са наясно. Кога се изродиха, дотолкова че една жена не могат да задържат до второто любовно рандеву. Снобизма! Егоизма!? Лошото възпитание. Първите седем години. Потомствени българи със сбъркана ценностна система и идеали.
9
3
 
24
 
! Отговори
Аз преди 5 години
*** статия, от началото на годината са родени 14 хил по малко! Демографски погром и изтребление, а са умрели 100 хил.... Като махнеш и емигриралите 40 хил поне.... 2018 г като дръпнеш чертата ще е годината на на нациолната катастрофа в рамките на ес
8
2
 
8
 
! Отговори
този матрял, преди 5 години
за какво е пуснат? Намаляваме, но живеем по-дълго? По-малко рак, но българите извън българия може да компенсират и като цяло да имаме повече рак
7
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Образования и работлив Българин е отговорен за семейството си и има толкова деца колкото може да отгледа и образова достойно , а не като братята роми по 10 - 15 чавета , които се самоотглеждат и който оцелее оцелее . Т.н. демографска криза е измислено понятие за цяла Еврпа , което не е точно и има други цели, например вкарването на милиони мюсюлмани уж да работят , ама те не работят а ползват социалните помощи.
6
16
 
32
 
! Отговори
до Гоце преди 5 години
Сладур , ти не си живял по Татово време , явно.С 20 ст. в у-ще си копувахме баничка, лимонада , вафла или боза.Кренвиршите бяха от месо , сиренето без палмово масло и не се мажеше , като крема.Животът беше спокоен. Сега с тъга си спомняме , но не можем и да мечтаем за същия бит.
5
6
 
9
 
! Отговори
Гоце не преди 5 години
съ напъвай толкоз, защото започваш да запецваш и лъжите по трудно излизат изпод жълтите ти пръстчета. И не ми плямпай за "червени бо к. луци" защото ние отдавна напуснахме. Така, че сегашните ви управляващи са се спрели на цифрата 7200000? Щом им харесва, добре.
4
3
 
36
 
! Отговори
Склери преди 5 години
Не заблуждавайте народа , че демографската криза се компенсира с повече живот.Като се има впредвид , че нашето е" живот ли бе да го опишеш" , звучи , като виц.
3
4
 
6
 
! Отговори
"НА ГЛАВНИЯТ&qu преди 5 години
Пак са му заговорили бръмбарите между ушите, " било личен избор"?!? Ами обществен избор ли да е бременността? И АГ специалист -### ПСИХОЛОГ? Това вече е запленяващо. Съвет:" помпайте жените си всяка година и след това умувайте, защо е ниска раждаемостта.
2
6
 
27
 
! Отговори
РАЗГРАД преди 5 години
добър ден ДНЕС.БГ вие май само пишете глупости и лъжи на простите наши депутати лъжите баламосвате читателите ви.живота падна вече под 60 години.живеят над 60 който е ял комонистически хляб сегашните млади след 90 няма да видят тези години благодарение на управляващите.пред 90 година имаше сама аналгин.седалгин и асперин сага има 100000000 модела лекарства и всички са фалшиви(китайски) а яденето най фалшивото и отровно в цял свят ако не си го направиш домашно ама те наще депутатки забраниха до
1
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По Татово време имаше препитание и за хората на село, всички живееха добре - не охолно и в лукс, но добре - нахранени, със собствен дом, без да ги е страх, че ще ги оберат, изнасилят и убият бралилците.