Западът осъжда иранския удар срещу иракски бази

Няма пострадали германски, френски, австралийски войници
8 яну 2020 17:00, Елка Василева
91
Западът осъжда иранския удар срещу иракски бази
Снимка: БГНЕС

Германското правителство осъди иранския удар с балистични ракети срещу бази в Ирак, в които са настанени американски войски, предаде ДПА.

Министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер нарече ракетната атака "агресия" и подчерта, че трябва да бъдат положени всички възможни усилия за успокояване на ситуацията. Тя добави, че този неин призив е пряко насочен най-вече към Техеран.

Крамп-Каренбауер съобщи, че няма пострадали германски войници при снощната иранска атака. Германското министерство на отбраната смята да инициира среща на 13-те страни участнички в международната военна коалиция в региона за обсъждане на последните събития там.

Говорител на френската армия каза, че няма пострадали френски военни при иранските удари, предаде Ройтерс.

Според говорител на френското правителство страната не възнамерява да изтегля 160-те си войници, разположени в Ирак.

Още по темата

Британският външен министър Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс, също осъди иранското нападение срещу иракски бази, в които са разположени сили на коалицията, и призова Техеран "да не повтаря подобни безразсъдни и опасни атаки, а да се стреми към деескалация".

Шведската външна министърка Ан Линде призова "всички въвлечени страни да направят стъпка назад към деескалация на конфликта и да започнат диалог", предаде ДПА.

Агенцията цитира военни източници от скандинавски държави, според които няма съобщения за пострадали техни войници при ударите.

Дания има около 130 войници в Ирак, а Норвегия и Швеция - по около 70. Те са част от мисията за обучение на иракската армия в борбата й срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава", отбелязва ДПА.

Австралийският премиер Скот Морисън съобщи, че войници от неговата страна са разположени близо да атакуваните от Иран иракски бази, но всички те са "в безопасност".

Австралия "внимателно следи събитията в Ирак", каза Морисън. Той добави, че е дал нареждане на командирите на австралийските отбранителни сили "да предприемат всички необходими действия за защита" на австралийския военен и дипломатически персонал в Ирак.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: ИранИракСолеймани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
52 цели, каза Тръмп. Бомбардировачите са вече в Диего Гарсия в Индийския океан.
44
2
 
10
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Точно фашистите трябва да мълчат,ако зависеше от мен няма да имат държава...
43
1
 
3
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
До шматкаЩе чакаме Днеска да ни светнат по въпроса
42
2
 
9
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Някой знае ли тази нощ в колко часа ще започне представлението
41
22
 
4
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Утре вземам няколко пакета пуканки и пускам CNN, да гледам как ще хвърчат чалмu. Той и Саддам така се перчеше, но американците му насвиха сармите за няколко седмици преди 17 г. Ред е на Аятолаха.
40
3
 
19
 
! Отговори
CPAHДЖАТА преди 4 години
Единственото адекватно действие, което американците могат да направят, това е да коленичат пред Путин и да го молят за помощ. Ако той благоволи, може и да им се разминат ударите на храбрите иранци. Инак, те и без това са свършили, но поне малко щанс...
39
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
край на пътуванията на тръмп по чужбина! сега ще го крият някъде из щатите!
38
35
 
5
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Убитият от американците *** е организатор на доста атентати срещу цивилизованите хора, вкл. и тоя в Бургас. Това, че Тръмп го гръмна е акт на самозащита и то в крайна сметка на тяхна територия - в американската зона в Ирак, където *** може да отиде само с една цел - да прави зулум. Атаките на Иран срещу военни цели на Запада си е обявяване на война. Утре ще има голямо "Бум" в Иран и много забулени майки ще плачат.
37
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ООН къде сте и що не питате Тръмпела по силата на кой международен закон или международна спогодба има право да убива хора на територията на трети страни, без съгласуване?!? без значение кой е човека и какъв е. двоен стандарт нещо намирисва. едните може да си дронят наляво-надясно който не им харесва, а потърпевшите не трябва да отвръщат на провокациите. къде го има това?!?
36
28
 
5
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Иранците ще ядат хурката много скоро. Явно не са си научили урока по лесния начин и сега ще трябва Тръмп да ги научи по трудния.Бой по чалмuте, докато спрат да мърдат, *** им!
35
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер нарече ракетната атака "агресия""Агресия, мойто момиче, ще го наричаш когато Иран пръв нападне американски военни обекти без да е бил провокиран. В случая обаче Иран отвърна на американския акт на агресия.
34
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер нарече ракетната атака "агресия""А убийството на Солеймани чрез бомбардировка с дрон беше мирен акт? Немците мало умни ли са, нима очакват Иран да поема удари като боксова круша, докато САЩ трепят когото си харесат?
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мотото на нато е "един за всички - всички за един"! демек сащ като са далече, останалите ще го отнесат! още повече, че подкрепят краварите с което стават съучастници!!
32
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските комунисти свършиха повече работа по форумите от жалките иранчета.А за нашите предатели подкрепящи ислямските главорези само едно казвам:АНАТЕМА.
31
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та значи американците могат да убиват висши военни на други държави и "западът" да им ръкопляска, обаче осъждат Иран, че отвръща на удара. Това вече е пълна наглост.
30
4
 
25
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 4 години
От къде ги препечатвате тия бръщолевици?Какви иракски бази и какви шведи и датчани?Атакувани са АМЕРИКАНСКИ бази, едната тъпкана със самолети и хеликоптери а другата с т.н. делта форс. Щети за стотици милиони и десетки убити и ранени. Това е ВОЙНА. Поредната която америка ще загуби. Остави ли така нещата с Тръмп е свършено.Бомбардира ли Иран,Ормузкия пролив - *** и петрол по 200 долара. Тоест пак същото. Не знам кой го накара, но дадо Доналд е в цунг-цванг.
29
3
 
30
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До Justice DefenseБоже, колко мъка има по този свят, Боже... Къде, кога и как САЩ са били "мироопазваща сила", бе гъл фон?! Когато бомбардират болници на "Лекари без граница ли"? Ислямска държава беше унижощена месец, след като Русия се зае с нея! Американците в Ирак си правеха далавери с Ислямската държава, докато Русия не взе нещата в свои ръце! Тогава решиха, че е по-благоразумно да се включат и те, вместо Русия да обере сама славата!
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия е в тежка прикритя рецесия.Войната в близкия изток няма да гиобогати дори да изпратят военни.Европа е в полуразпад,а на изток хоратасе отстояват.Тръмпи да кандиса,инак ние ще трябва да пращаме войска вкауза пердута.С персите шега небива.Мачът не е за начинаещи.
27
3
 
24
 
! Отговори
До 13 Шматка преди 4 години
Явно си голяма шматка.... Окупаторите САЩ са там откто започнаха войната срещу Садам без резолюция на ООН и без подкрепата на световната общност. Никой не ги е канил в Ирак. Останаха там с подкрепата на марионетно правителство. След последните избори в Ирак се вижда, че вече никой не ги подкрепя там.
26
7
 
25
 
! Отговори
БАЗИТЕ СА ЩАТСКИ преди 4 години
а ударът беше си напълно законен след убийството на 2-рия човек в ИРАН на територията на ИРАК