Западът осъжда иранския удар срещу иракски бази

Няма пострадали германски, френски, австралийски войници
8 яну 2020 17:00, Елка Василева
91
Западът осъжда иранския удар срещу иракски бази
Снимка: БГНЕС

Германското правителство осъди иранския удар с балистични ракети срещу бази в Ирак, в които са настанени американски войски, предаде ДПА.

Министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер нарече ракетната атака "агресия" и подчерта, че трябва да бъдат положени всички възможни усилия за успокояване на ситуацията. Тя добави, че този неин призив е пряко насочен най-вече към Техеран.

Крамп-Каренбауер съобщи, че няма пострадали германски войници при снощната иранска атака. Германското министерство на отбраната смята да инициира среща на 13-те страни участнички в международната военна коалиция в региона за обсъждане на последните събития там.

Говорител на френската армия каза, че няма пострадали френски военни при иранските удари, предаде Ройтерс.

Според говорител на френското правителство страната не възнамерява да изтегля 160-те си войници, разположени в Ирак.

Още по темата

Британският външен министър Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс, също осъди иранското нападение срещу иракски бази, в които са разположени сили на коалицията, и призова Техеран "да не повтаря подобни безразсъдни и опасни атаки, а да се стреми към деескалация".

Шведската външна министърка Ан Линде призова "всички въвлечени страни да направят стъпка назад към деескалация на конфликта и да започнат диалог", предаде ДПА.

Агенцията цитира военни източници от скандинавски държави, според които няма съобщения за пострадали техни войници при ударите.

Дания има около 130 войници в Ирак, а Норвегия и Швеция - по около 70. Те са част от мисията за обучение на иракската армия в борбата й срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава", отбелязва ДПА.

Австралийският премиер Скот Морисън съобщи, че войници от неговата страна са разположени близо да атакуваните от Иран иракски бази, но всички те са "в безопасност".

Австралия "внимателно следи събитията в Ирак", каза Морисън. Той добави, че е дал нареждане на командирите на австралийските отбранителни сили "да предприемат всички необходими действия за защита" на австралийския военен и дипломатически персонал в Ирак.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: ИранИракСолеймани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34. Все тая!
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Базите не са ли американски и натовски?
23
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Солеймани може да е всякакъв, обаче убийството му си беше чист терористичен акт, напълно в стила на САЩ, световен терорист номер 1.
22
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново манипулирате фактите. Ударът не беше срещу иракски бази, а срещу американски бази.
21
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тия на Умни ли се прават или на Нормални. Кви Иракски бази са това бе това са Краварски бази превзети след падането на оня с Пушката дето го обесиха. Абе наистина ли ни вкараха при Умниците у еврог, ея. Чих го дирят Краварите в чужда държава като парламента на Ирак прие закон за изнасяне на Краварите от Ирак. Хем нагли хем безочливи хем триполови.
20
1
 
22
 
! Отговори
А бе преди 4 години
Да го веят джендърите!Нито те имат място в Близкия изток,нито мюс*литата в Европа!Всяка жаба да си знае гьола.А ако на американците им трябва световно господство-да си го постигат сами.Стига да могат,де.
19
2
 
32
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
кои ви е викал в сирия и ирак я се махаите от там и оставете хората да живеятв мир нямате никакво отношение към петрола на чужда страна какво прави сащтам на 20 000 км кои са точно интересите
18
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ на своя глава ликвидирайки Солеймани застрашава военните на съюзниците си. Защо не осъдят тях?
17
4
 
28
 
! Отговори
Bagyra преди 4 години
На някой от дървените философи във форума да му минава през ума, че Иран отправя предупредителен огън.На какво се смеете не знам.Да не стане после играчка-плачка.Едва ли ще Ви е до смях , когато блокират Ормузкия проток и цената на нефта удари тавана.На нашите продажни медии отдавна не вярвам, но когато фактите говорят...САЩ непрекъснато тикат света към нов световен конфликт и си мислят , че са недосегаеми."Блажени нищите духом"
16
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иракското правителство поиска Американците и разните други марионетли да си тръгнат! И не е осъдило ракетните удари на Иран - защото те са на Иракска територия - но по Американски бази (които се оказа че въпреки искането на правителството на Ирак те не искат да напуснат - това не ти ли прилича на окупация?)
15
0
 
18
 
! Отговори
Предсказанията на преди 4 години
Слава Севрюкова се сбтдват. Започва световният каламбур.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До15. То и България е хубава. Но човешкия фактор е без качвство.
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западняците да не страдат от амнезия?
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1 Не е кой знае какво наистина - казват 80 човека жертви, няколко хеликоптера и изтребителя (не се уточнява колко). Доналд прати 110 крилати ракети (по милион долара едната) по Сирия - резултата бе 4 човека жертви, и 2-3 бракувани самолета! Направи сравнение ако можеш разбира се.
11
2
 
25
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Краварите нямат място там !!!
10
25
 
4
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 4Окупаторите са там по искане на Иракското правителствоИран нападна друга държава без тя да е пряко свързана с Солеймани.САЩ го убиха.Да нападат САЩ.По същата логика могат да стрелят по СА Израел Кувеит Турция
9
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам чувството ,че Иран се състои от 80 милиона психично болни ***.
8
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали всяка страна можела да преследва терористи на чужда територия ? Иранците обявиха американските военни за терористи, а иракчаните поискаха да се изтеглят американците. Американците били "по покана" в Ирак, ама като им казват да си тръгват, казват - "по-добре не"!
7
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иран са силни само в клетвите и заплахите.
6
2
 
31
 
! Отговори
Барабар Петко с .... преди 4 години
И ние , като изтъкнат член на нато , ще изпратим войска в Ирак да подкрепят нашите партньори от сащ ! Но нашата част , ще бъде съставена от доброволци : за командири са се записали Мони Паси и Роската Пл. , за старшини/*** - калеко алеко и чибурашка - и двамата пропагандират по форумите а за редови аскер - дузината български евро-атлантици русофоби, смело творящи интернет пропагандата !Слава на героите !Ще имат подкрепа от 1 самолет Ф16 - когато бъде готов !