Все повече родители отказват да имунизират децата си

Тенденцията е започнала след COVID
17 апр 2024 18:13, Нели Христова
71
Все повече родители отказват да имунизират децата си
Снимка: БГНЕС

След пандемията от COVID-19 все повече родители отказват да имунизират децата си, признава д-р Ванушка Стефанова.

Само за миналата година броят на неимунизираните деца е около 12 500. Има ли опасност от разпространение на морбили, след като беше регистриран първият носител на болестта?

Макар и над средния за страната, обхватът на имунизирани срещу морбили в област Ямбол е под 95% . Всеки личен лекар подава данни за неимунизираните деца, а от здравната инспекция и здравната каса проверяват медиците. Морбили протича тежко и няма специфично лечение.

"И тук, в нашата област, макар че данните са по-високи от средните за страната, има риск от разпространение на морбили, тъй като трябва и при имунизация, и при реимунизация да надхвърлят 95%", коментира д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ- Ямбол.

След пандемията от COVID-19 все повече родители отказват да имунизират децата си, признава д-р Стефанова, сама подава сигнал до здравната инспекция за ниския обхват на профилактика.

"Над 40 години имам трудов стаж, преди години не е имало отказ от имунизации", казва д-р Ванушка Стефанова.

Някои майки признават, че не имунизират децата си, включително за морбили, пише bTV.

"Против съм, аз не се имунизирам, не искам и детето ми. Много усложнения има и не искам, против съм - много видеа съм гледала", казва Миглена Керязова, майка на 9-годишно дете.

Други спазват задължителния имунизационен календар.

Глобата за родители, които отказват да имунизират децата си, е от 50 до 100 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
8
 
! Отговори
А помните ли ... преди 1 месец
... когато думата думите ваксинизация и иумунизация бяха взаимно заменяеми?
29
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Мислите че Ковид не съществува? Поприказвайте си с някой лекар или поне лаборант с микроскоп." - Не. Мислиме си, че Ковид съществува, ама ваксианта срещу него се оказа ПЪЛЕН ПРОВАЛ! Имам приятели, котио караха Ковди МИНАЛИЯ МЕСЕЦ, а даваха подкупи, да ги ваксинират първи, з ад аможе да пътуват в чужбина!!! Сложиха си втората доза, третата доза, 2-3 бустера ...и пак.
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До това доведе натискът за ваксини и зелени тъпотии!
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаш ваксината за полио - против детски паралич. Тя е МНОГО УСПЕШНА и се е подобрявала и доказвала през годините. После имаше и Кови. Оказа се, че помага със симптомите на заразените, но за съжаление, не само, че не спира разпространението, ами не го и забавя. И се пита -защао трябваше, да е задъжлителна? ЗАЩО БЕ! ЗАЩО! Не забравяй! Не прощавай!
26
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са толкова много отказващите родители, нали няма да им приемат децата в градините! Моите са ваксинирани за всички шарки, допълнително имат и ваксина за варицела, да му мислят отказващите, едва ли им е много спокойно сега, няма по-заразна болест от морбили, така че всеки без ваксина ще се разболее.
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 15 - Ами ще отворим детски градни, в които ИМАТ право. Или ще ми кажеш, че "не може". Мже много, комунстиче долно!
24
11
 
11
 
! Отговори
Доктор преди 1 месец
Браво, скъпи родители! Никой от вас не бива да ваксинира децата си! Така ще боледуват по-често, а за нас лекарите и аптекарите ще има по-големи печалби. Колкото повече болни, толкова по-добре за нас. Парите не миришат! Животът е материален. Много добре правите. Аз съм възхитен от вас. Не ваксинирайте децата в никакъв случай. Който и да ви убеждава, отговорете с твърдо НЕ!
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Моля - дори "адекватните и доказани ваксини" - не са това, което бяха, точно както и храната. Ако искаш се довери на това твърдение, ако не искаш недей..
22
2
 
16
 
! Отговори
Ха ха ха до 15 преди 1 месец
МНОГОУМНИКО, КАК НЕВАКСИНИРАНИ ЩЕ ТИ ЗАРАЗЯТ ДЕТЕТО КАТО ТО Е УЖ ВАКСИНИРАНО??? ТАКА САМ СЕБЕ СИ ОПРОВЕРГАВАШ И ДОКАЗВАШ, ЧЕ ВЕ ВЯРВАШ В ЕФЕЩТА ОТ ВАКСИНИТЕ.
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Синът ми е имунизиран против морбили, паротит и рубеола, но категорично отказвам да го ваксинирам против ковид.
20
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно съм против ваксините. Всякакви ваксини. Аз самия съм потърпевш от тях и ми отне доста години да се оправя.
19
7
 
8
 
! Отговори
Гледала клипчета преди 1 месец
А в тях всеки желаещ да си начеше самочувствието или манията може да пробутва каквито лакърдии си иска. Има публично достъпни огромни бази данни с медицинска статистика за обективните резултати от класическите ваксини в глобален мащаб, както и сравнителни данни за детската смъртност от периода преди масовото ваксиниране. Но за да поискаш да ровиш в тях, нужно е малко по-високо равнище на интелекта от "една Тик-Ток инфлуенсърка ми каза и вече знам всичко". Горките деца на такива родители.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иначе с неизтестваните ваксини за КОВИД се понаизбоцкаха всичките, ама с нормалните ваксини - не. Голяма работа сме.
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във ваксините има консепванти и адюванти, които са токсични за мозъка основно. Затова има бум на аутизъм в страните с най- интензивни ваксинации, дори още в родилния дом е първата. Това е престъпление срещу човечеството и трябва да бъде основно разгледано и правилно осъдено!
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 12 - Два пъти ме гониха патрулки, защото съм "се мотал извън града". Получих 10 акта за по 3000 лева, както и такива, че съм "нарувал карантина" за по 10 000 лева. Точно си мислех, да се омитам от Бъглария, то па всичко взе, че се срина. Аз пак добре - имаше доднини готвиха въоръжен бунт ...
15
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който е против ваксините да няма право на детска градина и училище за децата!Да си ги гледат и образоват на частно!Няма нужда да заразяват и всички останали деца!
14
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мислите че Ковид не съществува? Поприказвайте си с някой лекар или поне лаборант с микроскоп.Нека ви покаже вирусът какво прави как "живее".Не вярвайте на разни самозванци.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудесно ще се радвате на интересни болести които по принцип бяха забравени от 100 години.
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Агресивната, да не казвам насилствена кампания по време на Ковид съчетано с отнемането на конституционни права отблъсна много хора.
11
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаш дете - хубаво, всело, здраво. Слага му някой, нещо от с инжекция. Някакъв специален химичен разтвор и ... детето се променя. Не се смее вече. Държи се странно. Има проблеми.