Наводнения, "виждани веднъж на век" ще ударят Китай

Нивата на реките ще се качат до 5,8 метра над предупредителната граница
21 апр 2024 18:13, Нели Христова
10
Наводнения, "виждани веднъж на век" ще ударят Китай
Снимка: БГНЕС

Тежки наводнения, "виждани веднъж на век", се очаква да засегнат части от Южен Китай, съобщиха държавните медии, след като проливните дъждове накараха властите да засилят мерките срещу бедствия.

Дъждове връхлетяха части от провинция Гуангдонг от четвъртък, от коритата си излязоха водните артерии в делтата на Перлената река, производствения център на Китай. Метеорологичните предупреждения са въведени в големи части на централен Гуангдонг, като националната метеорологична служба алармира за силни бури в крайбрежните райони до понеделник. Въздушни кадри от държавната телевизия CCTV в неделя показаха мътни наводнения по улиците в някои градове, оставяйки ниско разположени сгради наводнени, както и пагода, стърчаща от потопа. Позовавайки се на провинциалното бюро по хидрология, CCTV каза, че три места в басейна на река Бей ще "претърпят наводнения, наблюдавани около веднъж на век... поради въздействието на обилни валежи". Нивата на реките ще се качат до 5,8 метра над предупредителната граница в понеделник сутринта, според CCTV. Няколко други места ще издържат на наводненията, които се наблюдават веднъж на всеки 50 години, каза телевизията.

Делтата на Перлената река е една от най-гъсто населените части на Китай, като само Гуангдонг е населена с около 127 милиона души. Няма незабавни съобщения за жертви или масова евакуация. Властите в Гуангдонг са започнали спешни действия на трето ниво от 4-степенната система.

Части от съседните провинции Дзянси и Фуджиан също преживяха силни дъждовни бури в неделя вечерта. Екстремните метеорологични условия не са непознати за Китай, но през последните години страната беше засегната от тежки наводнения, жестоки суши и рекордни горещини. Изменението на климата, предизвикано от емитираните от човека парникови газове, прави екстремните климатични явления по-чести и интензивни, а Китай е най-големият източник на емисии в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Китайнаводнениевалежи
Още от Водещи мобилна
Свидетел срещу Boeing получава смъртни заплахи, а друг предупреждава: Всички на борда са в риск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Кукунела Климата преди 3 седмици
Бля бля бля бля бля бля бля "Изменението на климата, предизвикано от емитираните от човека парникови газове, прави екстремните климатични явления по-чести и интензивни..."Екоклиматични ценности,сър...
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И тука ще е суша и пожари още май.
8
1
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
На Китай ще припомня,че не получиха от Великобритания само земята на Хонх Конг.Получиха един застроен рай. Откраднаха при това изключителна Западна технология.Западът извърши морален подвиг като простиха престъплението и дори поощри икономиката на Китай с надеждата,че тази добрина няма да бъде забравена. Китайците обаче се подиграха с нас и превзеха светът ни.Комунистически шантаж! Е,сега Западът ще покаже новата технология,която земетръси,наводнява,изсушава,екстерминира.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички по пътя на чините, кемтрейл, геоинжинерство без мярка заедно с язовирите. Дубай го каза в прав текст. Дори прогнозите за времето не са верни и непрекъснато се менят. Плодове и зеленчуци ли..... :))
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"наводненията, които се наблюдават веднъж на всеки 50 години" "наводнения, наблюдавани около веднъж на век" Пропагандичката: предизвикано от емитираните от човека парникови газове??? А преди сто години кои газзове го предизвикаха? А преди двеста? А в Дубай що не са си направили канали за отвеждане на вода при дъжд? Пак ли газовете от човека виновни
5
0
 
3
 
! Отговори
Баба с дедо преди 3 седмици
Ич, не ми дреме на масура ми е , важното е че България ще е добре.....
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Такива наводнения си имат на всеки сто години... Ама КЛАЙМЪТЧЕНЧ ПРОПАГАНДАТА ЕДНО СИ ЗНАЕ
3
1
 
3
 
! Отговори
Само питам... преди 3 седмици
ХААРП ? Като онова "невижданото" наводнение в Дубай ли ?
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е супер за икономиката на Китай, после ще трябва да построят доста инфраструктура на ново.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Изменението на климата, предизвикано от емитираните от човека парникови газове, прави екстремните климатични явления по-чести и интензивни..."===Много се извинявам, но написаното е поредният опит за манипулация. Самото заглавие казва, че такива наводнения там са "виждани веднъж на век". Т.е. става дума за циклично явление, което няма нищо общо с климатичните промени. Спрете се вече!