Ученическата раница = 10% от теглото на детето

Наръчник със съвети помага на родители на първолаци
Обновена: 8 сеп 2011 17:27 | 8 сеп 2011 17:24,
17
Ученическата раница = 10% от теглото на детето
Снимка: Асоциация "Родители"

Ученическата раница за първокласниците, заедно със съдържанието в нея, не бива да превишава десет процента от теглото на детето, или ако ученикът тежи 25 кг, пълната раница не трябва да е по-тежка от 2,5 кг.

Това препоръчват от асоциация "Родители" в Наръчника за родители на първокласници. Той беше представен днес от Цвета Брестничка – председател на управителния съвет на Асоциацията.

Ето и няколко съвета за раницата на първолаците:

Ширината й не трябва да превишава ширината на раменете на детето.

Препоръчително е височината на раницата да не е повече от 30-40 сантиметра, така че да не достига краката на първокласника, когато е на гърба му.

Ремъците й трябва да са с възможност за регулиране, за да може тя да се носи и когато детето е облечено само по блуза, и когато е с дебело зимно яке, без това да му създава дискомфорт.

Препоръчително е също раницата да е с твърд гръб.

От Асоциацията съветват родителите да ги избират в "ярки и сигнални цветове", за безопасността на първокласниците по улиците.

Още по темата

За да не се стига до гръбначни изкривявания или до травми при малките ученици, децата трябва да се научат първо да поставят раницата на маса или на чина, преди да я сложат на гърба си.

Наръчникът ще може да се намери безплатно във всички столични училища на 15 септември.

В електронен вид можете да го изтеглите от сайта на Асоциация „Родители“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Pinokio преди 12 години
Нормативна уредба - учебниците, които се използват една година (1 клас) не се връщат в училищата - чл. 5б на ПОСТАНОВЛЕНИЕ 104 на МС от 10.05.2003 г. за приемане на Наредба за учебниците и учебните помагалачл 2 Осигуряват се за безвъзмездно ползване:2. по един комплект учебници и учебни помагала за всеки ученик от I до IV клас; - ЛЪЖЕТЕ ГОСПОДА ОТ МОМН - ОТКЪДЕ ЩЕ ДОЙДЕ ВТОРИЯ КОМПЛЕКТ УЧЕБНИЦИ ЗА ПЪРВИ КЛАС.
16
0
 
4
 
! Отговори
водно конче преди 12 години
вместо втори комплект учебници, можеха да им дадат по един Киндъл или някакъв друг четец с електронно мастило, на който да имат всички учебници. Така и проблемът в тежките раници щеше автоматично да отпадне.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ужасно е да си родител предполагам.
14
0
 
5
 
! Отговори
Зиези преди 12 години
Говорете, говорете! Кой посети училищата, за да види имат ли възможност да изпълнят тъпните на главанаците? Кой смее да твърди, че в училищата / всички/ има шкафчета? България не е само София.
13
0
 
2
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Аз не знам как е извън София - за София знам - пиша. Не знам и защо не е и за др ученици, но нямам впечатление тези от 8 клас нагоре да са се претоварили с тежки раници. Може би 5, евентуално и 6 имат подобен проблем, нагоре вече знаят какво да носят и то не е толкова тежко.
12
1
 
8
 
! Отговори
м преди 12 години
А бе побъркаха децата. Особено малките как ги товарят. Какви ли неща не мислят да купуват родителите. Тетрадки най-различни и защо са им толкова?
11
0
 
9
 
! Отговори
До питате - отговаря преди 12 години
А защо не и за всички деца от всички възрасти и градове на България, или само в София заслужават!?
10
2
 
5
 
! Отговори
питате - отговаряме преди 12 години
Доколкото знам във всички училища в София от тази година за учениците от 1 до 4 клас ЩЕ ИМА шкафчета с учебниците им, а ВТОРИ комплект учебници ще им бъде даден за вкъщи. То и досега на повечето места имаше, но нали трябва да се поплюе малко.
9
7
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Половината от вас са с тетрадка по вскичкология, защото ги мързи и са неорганизирани, а не защото им тежи....По темата: и като има шкафчета и децата си оставят там учебниците, как ще си пишат домашните? Нали и от тях трябва да се гледа.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един приятел не си знаеше програмата и домашни не пишеше, затова си мъкнеше всеки ден раницата с всички учебници и тетрадки и платненките за физическо даже. И така сума ти години, завърши си спокойно и така като го гледам нищо му няма... Айде стига нежни истории. Трябва да се гледа да се подобри качеството на образованието, а не дали някой носи една тетрадка в повече...
7
2
 
6
 
! Отговори
valeri преди 12 години
Стига с тези раници:1. Всички ученици от 1 до 4 клас имат в стаите си шкафчета и могат там да си оставят екипи, боички и т.н.2. Много често децата не си зареждат чантите с учебниците и тетрадките за деня, както е по програма, а носят всичко от понеделник до петък.3. Родителите ги водят и ги вземат от училище, така че не децата носят раниците.
6
3
 
10
 
! Отговори
:) преди 12 години
Ами ние в гимназията не сме ли хора :) моята раница е около 35 процента от теглото ми с всичките тетрадки, учебници и тн... после защо над половината клас е само с една тетрадка по всичкология...
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези съвети Асоциацията да отправи не към родителите, а към производителите на ученически раници, които трябва да оразмерят раниците за малки и големи, а който не е спазил изискванията - глоба и изтегляне от пазара на продукта. Добре е Асоциацията да настоява МОМН да отпусне средства за закупуване на шкафчета в училище според броя на децата и там да стои всичко. Да не се правят на ударени от Министерството на финансите, а да отпуснат допълнително пари за това, защото и техните деца се гърбят.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И к'во??? Раницата = 10% от теглото на детето....и накрая завършват средно образование и немогат да сметнат колко е 10% от теглото им!!!
3
2
 
16
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ае стига с тез раници ала бала ..който иска да е магаре да мъкне!! в 21 век .. Европа тръгнали с учебници и раници да товарят децата.
2
9
 
11
 
! Отговори
dancho82 преди 12 години
stiga be,stiga rev!!I nie sme bili deca i sme nosili tejki ranici,no ni6to ni nqma!!Nali sa vi mnogo naprednali decata-vlizat v internet,svalqt filmi,igri,gledat ***-ami da nosqt,kakvoto i nie predi 20-na godini!!
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а защо в у-щата не се осигурят шкафчета за децата,да не се гърбят под тези тежки раници? в шкафчето могат да стоят и екипите за физическо,и маратонките,и моливи,блокчета,сметала...но и домашните тетрадки. и без това си пишат домашните още следобед в занималнята. в къщи може да се връща само буквара и аритметиката,да проверяват родителите какво умеят децата им.