На сергията - студенти! По 50 лв. бройката…

В почти всички университети има свободни места след 3-то класиране
9 авг 2016 07:00,
70
На сергията - студенти! По 50 лв. бройката…
Снимка: в."Труд"

До неотдавна младежи си купуваха следването, а днес университети предлагат пари, за да си осигурят студенти. Мизата е 50 лв. за всеки, успял да убеди някой ”в подходяща възраст” да подаде документи за следване.

Заради демографската криза и надпреварата на вузовете да заявяват все по-големи държавни поръчки и тази година остават стотици незаети места. Затова висшите училища са тръгнали на лов за студенти, използвайки различни хватки.

Още по темата
В Аграрния университет (АУ) в Пловдив гръмна голям скандал, след като деканът на Факултета по лозаро-градинарство доц. Красимир Михов обеща по 50 лв. премия на всеки преподавател, служител или настоящ студент, който доведе мераклия да учи редовно обучение и успее да го запише, съобщи "Труд".

Деканът пише в свой мейл, че "отново са осигурени средства от анонимен спонсор за награда" и че "ситуацията с кандидатстудентската кампания през тази година е драматична". Затова приемът на документи щял да продължи без прекъсване чак до края на октомври.

От електронното писмо става ясно, че към момента във факултета са се записали 67 редовни студенти, а бройките са 204, т.е. под 1/3. Затова доц. Красимир Михов призовава своите колеги и цялото "аграрно войнство" да потърсят сред близки и познати хора в подходяща възраст, да ги агитират да подадат документи за специалностите във факултета – лозаро-градинарство, хидромeлиорации и декоративно градинарство, и лично да ги придружат до комисията.

След записването "лобистите" трябва да предадат трите имена на новия първокурсник и ЕГН-то му в деканата, защото ”това е единственият начин да персонифицираме приноса на всеки и съответно да бъде поощрен за положените усилия“.

Преподаватели, запознати със ситуацията във вузовете ни, прогнозират, че догодина мизата може да скочи двойно и дори тройно, тъй като на много от университетите ще се наложи да закриват специалности. Друга масова практика е даването на комисиона на фирми, които набират студенти от чужбина – предимно от Гърция и Турция.

В почти всички университети има свободни места след третото класиране. В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" се търсят 66 за редовно обучение в направленията "Филология", "История" и "Религия и теология".

В Шуменския университет "Еп. Константин Преславски" има свободни места в 39 специалности. Затова вузът приема документи на кандидат-студенти до 12 август включително и в същия ден е обявен изпит.

В Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов имат вакантни още 562 места. От ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" отчитат 90% заетост на обявения прием, има свободни единични бройки в неатрактивни специалности. От СУ "Св. Климент Охридски" съобщиха, че в началото на септември ще кажат колко са свободните места.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
не е така преди 7 години
До АнонименАз както и много друго мои познати се върнахме, след като завършихме висше на запад.Именно фактът, че тук не се предлагат огромна част от доходоносните специалности, прави хората с чуждестранни дипломи и знания за тях изключително търсени. :) И докато на запад за 1 работно място кандидатстват по 100 квалифицирани хора с опит, тук кандидатстват по двама, което те поставя в чудесна позиция.
49
0
 
2
 
! Отговори
ще има наплив преди 7 години
ДА НАПРАВЯТ ВУЗОВЕТЕ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ!
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На времето се борихме по 10 студенти за едно място а сега се борят по 10 университета за един студент.
47
0
 
2
 
! Отговори
Zdravko преди 7 години
Никаква гъвкавост от стран на университетите! Ако бяха предложили на всеки записал се, директно да му дават диплома по специалността - нямаше да останат незаети места!
46
0
 
2
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Като ви чета и не ща да ви чета....много сте умни бе и всичките най....
45
0
 
10
 
! Отговори
BG преди 7 години
Да, никой няма да де допусне да работиш щото си некадърен ! И какво си мислиш бе, че ако беше станал инженер като мен, или програмист щеше да работиш за много пари ?! Щом си некадърен като агроном, некадърен ще бъдеш и като програмист и като икономист и като инженер ! Такива като тебе в моята работа - бол ! Не знае гайката на ляво или на дясно се завива ама - магистратура по приборостроене ! Висше образование на бройка, за некадърници взели матурата по математика с 2+ и после - ИНЖЕНЕРИ !
44
0
 
2
 
! Отговори
BG преди 7 години
До 54 - а бе, . я кажи в коя агроаптека работиш и веднага идвам на консултация при теб. Не съм фермер, нито агроном, ама от баща ми доста нещица съм понаучил докато ти си висял с гаджето по дискотеките! И ако наистина можеш да ми кажеш как да си напръскам растенията че да изкарам добра реколта - плащам колкото кажеш ! Непрекъснато срещам такива като теб по аптеките ?!Един от шефовете на такава аптека ми каза - то не може да ми изкара 5 лв /ден оборот, ама 1000 лв/на месец заплата иска ! Откъде
43
0
 
3
 
! Отговори
къде са парите??? преди 7 години
Давам жената пак да учи .Едно образование е малко да взима нещо и аграрно и 50 лв за мен.Икономист - винар супер професия.
42
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 7 години
Пък и съм убеден че тия коментарчета са написани от някакви двойкаджии, дето са завършили там с една тетрадка за цялото следване и като не са могли да си намерят работа-университета им е виновен ! Баща ми, лека му пръст беше отдавна станал пенсионер но докато до държаха краката, от вкъщи почти всеки ден го взимаха за консултации и съвети по фермите и оранжерийте ! Щото младите "вишисти" .... дето по цял ден висят по дискотеките, не правят разлика между домат и картоф, и после - нямало работа !
41
1
 
6
 
! Отговори
BG преди 7 години
Като чета някой коментари, свят ми се завива - нямало нужда от агрономи, щото работели като продавачи в агроаптеки и надзиратели на роми - ами идете вие да продавате пестициди и да наздиравате. То не е като - бучнеш семка в земята, береш домати ! Аз съм инженер, ама баща ми беше агроном, и към представителите на тази професия изпитвам огромно уважение! Нека няко програмист, инженер или икономист да дойде да му покажа учебниците на баща ми - свят ще му се завие ако трябва да ги научи !
40
0
 
11
 
! Отговори
аз преди 7 години
хора на 45 съм, все отлагах отлагах ама.. вече сериозно се замислям да се запиша ама е ме срам от младите , вие бихте ли се записали на тя години студент..
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, но идеята не е да има по-малко администрация и ръководство, а да се запазят на работа всички тия нужни и ненужни работни места. Иначе щеше да е лесно!Цялата администрация у нас е на този принцип - да си взимат заплатката и толкова.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кой му трябват вишисти. В България трябват плочкаджии, дограмаджии, охранители, продавачи на щанд....... Е това е БГ икономиката..... А вишистите се възприемат от мутренско-баджанашкият бизнес като търтеи които не изкарват нито един лев.
37
0
 
11
 
! Отговори
ист преди 7 години
Делегирани бюджети, делегирана неграмотност.Такова падение никога не е имало. Най предпочитана специалност - мияч в някой кухня на запад.
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо стана срамно да си студент! Кога ли хората ще разберат, че дори всички да са висшисти някой трябва да върши черната работа. От университетите просто гледат да оцелеят, и на тях не им е лесно - къде къде по- добре ще им е да обучават три пъти по- малко студенти и да взимат същите пари, а и пак да има борба за места, защото са твърде малко.
35
0
 
17
 
! Отговори
Грух преди 7 години
Много вожд - малко индианец
34
0
 
7
 
! Отговори
Дърт бастун преди 7 години
Закривай!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да отидат у ***'алата, знайш ли колко студент има там
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В хранително- вкусовия има някоя друга хубава специалност, но повечето наистина са загуба на време. Аз например съм завършила химия и биология в други университети и работя в лаборатория, в която се изследват храни, мои колеги са във фармацевтични, екологични и т.н лаборатории, важното е университета да ти даде широка база, оттам нататък специализирането е в практиката.
31
0
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
До От знаещитеИ тази Арт-академия ще е в София,нали?И всичкото студент от Варна,Търново,Бургас,Пловди - да се изнася в София?Да бе,да.Що да си няма филиали в по-големите градове за удобство на учещите?Няма как без администрация в този случай.И ако стане едно цяло,вместо 150 човека ще има 1000.И как ще се обслужва цялата документация от хора,които и със 150 студенти се затрудняват?Може да си знаещ,ама не мислиш,ей.