Обмислят промени в матурите заради ниските резултати

Обвързват резултатите от тях с бонусите на учителите?
56
Обмислят промени в матурите заради ниските резултати
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обмислят се промени в изпитния формат на матурите и Националното външно оценяване заради ниските резултати. Това заяви министърът на образование Галин Цоков, който присъства на лего фестивала в Пловдив, предаде БНР.

Прецизирани ще бъдат задачите с отворен отговор в изпитните варианти през следващата учебна година. Кардинални промени няма да има, тъй срокът до 15 септември е кратък, обясни образователният министър Галин Цоков.

"Ще се консултираме със специалисти в областта на тестологията, за да може задачите да бъдат още по-обективни като възможност за оценка. Другият път на промяна е възможността за една по-голяма практическа ориентация към критично мислене при изпита за външно оценяване. Специално внимание ще се обърне на това при изпита след 7 клас. Ще се опитаме през следващата година в някои училища да изпробваме едни по-интегрални и насочени към практиката тестове", съобщи Цоков.

Работи се и по методика за обвързването на учителските заплaти и допълнителните възнаграждения с резултатите от изпитите. За целта се разработва наредба за качеството на образованието, допълни образователният министър Галин Цоков. Той уточни, че от години у нас не действа стандарт за нивото на обучението.

Промените в системата ще бъдат направени, след като приключи започналият анализ на причините за резултатите от матурите и външното оценяване. Инспекторатът на образователното министерство вече е започнал проверки в училищата с най-слаби резултати.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: матури
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Едно време като не слушаш в час и разсейваш другите ученици,учителят можеше да ти се развика и да ти издърпа ушите. Сега ако на такива деца се направи забележка следват едни реплики "и кво ще ми направиш","знаеш ли кой е баща ми" и прочие. А ако все пак учителят докосне отворкото следват едни репортажи по телевизията как учител е посегнал на беззащитно дете.Всички започват да го защитават. Горкичкото детенце. Пък реално е един лигав ***,който заслужава един пердах. Та как да се възпитават така
27
1
 
11
 
! Отговори
Хора преди 10 месеца
Реформи и съкращения са нужни,от училищата излизат неграмотни хора и там е бардак.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Закривай на цяло, то и без това са ***.
25
4
 
8
 
! Отговори
Омбре преди 10 месеца
Промени са спешно наложителни в ЗАПЛАТИТЕ на учителите, които са твърде високи за висши ***, които обучават по низши такива. За това, че по голямата част от учителите нямат необходимите знания и не отговарят на квалификацията си е необходимо създаване на КОМиСИИ от Мин. на Образованието изпитен и отстраняване от длъжност при нисък резултат.
24
2
 
18
 
! Отговори
Бивш учител преди 10 месеца
Преподаването в България е на много ниско ниво. Никой не контролира учителите! Учителите не не се подготвят за уроците си камо ли децата.
23
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Учителите си го набавят от частните уроци, онова в училище им е за стаж.
22
1
 
22
 
! Отговори
Bai Asen преди 10 месеца
Значи за тези, които пишат, че младите разбирали от информатика и нямали нужда от история, химия и тем подобни, ще му кажа, че да играеш игри на компютъра не е информатика!
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да споменем и вината на родителите.Още на 2 годишни децата им бутат телефон в ръката,за да ги разсвйват и да си почиват докато децата гледат филмчета.После реват,че не могат да ги откъснат от телефона и само се тръшкат.Детето расте с телефон в ръка и свиква всичко да става лесно.На 7-8 г го мързи да прави усилия. Не иска да прочете нито една детска книга от мързел.Продължава по леснния начин да добива информация.Това става начин на живот. И накрая става полуграмотен. И после учителите са виновни
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дате тестове с отговорите и ще зъфнат! Некадърници!
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Некадърното очилато посолствено слугинче, не мисли за олекотяване на изпита. Нужда има от промяна в програмите и преподаването. Цел е те отчитате на кухи резултати, а научаване и разбирате на материала. Но от посолствено спуснати никавици - толкоз.
18
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проблемът е,че младите вече искат да се развиват в други насоки,а образованието ни е още в 20 век. Сега един ученик не се интересува от химия,физика и математика,а го интересуват чуждите езици и информатиката. По обем информация се опитват да му налеят повече знание отколкото на старото поколение,но няма как да стане. Ако го влекат компютрите трудно ще го накарате да учи история. Аз мога да изчета цяла лекция на 18 годишен по история,но като седнем пред лаптопа той ще изчете на мен
17
0
 
16
 
! Отговори
Някой си преди 10 месеца
Вече тройка за правилно написано име.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"станахме Харлем" --- Далеч сме още. Виж какъв як женски бой правят шоколадовите в нюйоркското метро. Как ще я стигнем америката? Та там от 14 до 26% са абсолютно неграмотни и се подписват с +.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ACDC, при всеки е различно, но за мен зачьотът бе по-труден от изпита. Точно на зачьота беше яката цедка. Подпишат ли ми зачьота, изпита ми е в кърпа вързан.
14
1
 
14
 
! Отговори
Гост преди 10 месеца
Съсипахте България !
13
2
 
7
 
! Отговори
СпецАлист тестисолог преди 10 месеца
Въпрос за седми клас по математика:2+2=?а) 3.14б) слънцетов) Да питам chatGPTКато очакванията са след 10 години да елимираме отговор а), защото е объркващ!
12
1
 
17
 
! Отговори
Гост преди 10 месеца
Съсипахте образованието- станахме Харлем, а продължават да мислят глупости, за да затъпеем още!
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прецизирайте задачите с отворен отговор и с акцент върху задълбоченото познаване на чалгакултурата и прокламацията на прайда.
10
8
 
7
 
! Отговори
ACDC преди 10 месеца
Матурите трябва да са под формата на зачот. Който е присъствал в поне един учебен час по дисциплината, заслужава да получи заверка. Децата имат по-важни неща, не им губете времето с някакво си училище.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да ги напишат като за улави. Въпроси: Как се казва град Пловдив? а) Пловдив, б) Пловдив, в) Пловдив. По математика: Колко прави 2+2=4. а) 4, б) 4, в)...