Обмислят промени в матурите заради ниските резултати

Обвързват резултатите от тях с бонусите на учителите?
56
Обмислят промени в матурите заради ниските резултати
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обмислят се промени в изпитния формат на матурите и Националното външно оценяване заради ниските резултати. Това заяви министърът на образование Галин Цоков, който присъства на лего фестивала в Пловдив, предаде БНР.

Прецизирани ще бъдат задачите с отворен отговор в изпитните варианти през следващата учебна година. Кардинални промени няма да има, тъй срокът до 15 септември е кратък, обясни образователният министър Галин Цоков.

"Ще се консултираме със специалисти в областта на тестологията, за да може задачите да бъдат още по-обективни като възможност за оценка. Другият път на промяна е възможността за една по-голяма практическа ориентация към критично мислене при изпита за външно оценяване. Специално внимание ще се обърне на това при изпита след 7 клас. Ще се опитаме през следващата година в някои училища да изпробваме едни по-интегрални и насочени към практиката тестове", съобщи Цоков.

Работи се и по методика за обвързването на учителските заплaти и допълнителните възнаграждения с резултатите от изпитите. За целта се разработва наредба за качеството на образованието, допълни образователният министър Галин Цоков. Той уточни, че от години у нас не действа стандарт за нивото на обучението.

Промените в системата ще бъдат направени, след като приключи започналият анализ на причините за резултатите от матурите и външното оценяване. Инспекторатът на образователното министерство вече е започнал проверки в училищата с най-слаби резултати.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Матури
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
13
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 10 месеца
тестология - какво е това и как се става тестолог
7
0
 
17
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 10 месеца
'Ще се консултираме със специалисти в областта на тестологията' -- пълни измишльотини
6
0
 
26
 
! Отговори
Ceci_ преди 10 месеца
Чета заглавието и ме втриса... не могат да минат изпита... ами ще променим изпита. Поне тайно да го бяха направили, та позора да не е явен.Явно смятат че, да подобрят качеството на образованието е невъзможно, а трябва бърз резултат :-)
5
1
 
15
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Не обвързвайте заплатите на преподавателите в училищата с успеха от матурите защото масово родителите са принудени да записват децата си на уроци по математика и български и всъщност за добрите резултати са отговорни преподавателите от частните уроци а не тези в училище. Част от децата със по-слаб резултат не ходят на дипълнителни уроци.
4
0
 
23
 
! Отговори
ало,министерството преди 10 месеца
"Мисленето е болезнен процес,но е абсолютно задължително в живота!":)))
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е така, защото младото поколение е безнадеждно заразено от прозападна пропаганда и е отучено да мисли. 2 и 2 не могат да съберат и по-зле ще става. Вижте по какви учебници учат-бъка от безсмислици.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
направете ги само един въпрос с отворен отговор и за онези, които не могат да пишат - може и устно да отговарят, по-бързо увеличение на успеха няма да има
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво толкова ще променяте? Разгледах матурите по БЕЛ и математика, не са нищо кой знае какво. Ако искате от училищата да излизат пълни ***, правете ги по-лесни, но никой нищо няма да спечели.