Училищни шефове: Бюджетът покрива елементарни потребности на училищата

Няма пари за издръжка на сградите и за храна в детските градини
11 юли 2023 21:23, Стела Стоянова
18
Училищни шефове: Бюджетът покрива елементарни потребности на училищата
Снимка БГНЕС

Заплатите на учтелите се вдигнаха с новия бюджет, но иначе той покрива елементарни битови потребности. Това написа във фейсбук директорът на 119-то СУ Диян Стаматов, който оглавява най-голямата директорска органзация СРСНПБ.

Той публикува становището им относно проекта на закон за Държавния бюджет на България за 2023 година:

"СРСНПБ окачествява настоящия проект на бюджет за 2023 година ката изключително закъснял, непокриващ реалните разходи в сектор предучилищно и училищно образование и като Бюджет на елементарните битови потребности. СРСНПБ одобрява предвиденото увеличение на заплатите на учители и непедагогически персонал. Подкрепяме солидарно наложеното съгласие на всички парламентарно представени политически сили за 125% поддържане на стартовите учителски заплати от реалните средни за страната възнаграждения. Наред с това законодателите, трябва да са запознати със съществуващият дефицит на учители по математика, информатика, природни дисциплини и на учители в професионалните гимназии точно заради ниските стартови заплати, неконкурентни на други сектори в страната.

СРСНПБ сме силно обезпокоени от липса на предвидени средства за издръжка на сградите, за драстично поскъпналата храна в детските градини, за подкрепящо образование и за надграждане на системата за приобщаващо образование. Не са предидени средства за подкрепа на различни групи в училищата, а от тук за назначаване на психолози, ресусрни учители и за педагогически съветници.

Изводът до който СРСНПБ достигаме, е че държавата ни предлага изключително малко средства за нулиране на инфлацията в страната и не прави нищо за да е по-добро образованието ни, да е по-уютно в сградите, да е по-смислено в детските градини и училищата. Силно е безпокойството ни от натрупаното, вече сериозно недофинансиране. Притеснени сме и от заложеното намаляване на средствата от БВП, които за първи път от 2015 година са намалени от 4,5% на 4,1%. Намаление, което е законово неправилно. С точно толкова в % ще се намали реалното ниво на родното образование, което и без друго е в зоната на критичните стойности. Силно е безпокойството ни за храната на децата в яслите и детските градини. Апелираме към Вас да заложите средства за по-добра храна на подрастващите българчета.

Според нас, имате пропуск и в посоката за корекция на средствата за добрите ученици, за стипендиите им. За нас това е липса на далновидност за бъдещето на мотивираните българчета.
Обръщаме към Вас, да бъдат планирани средства, сили и воля за компенсиране на посочените липси и възможности на повече средства в следните посоки:

- За нова програма за строеж и доизграждане на училища и детски градини и за физкултурни салони и спортни площадки;
- За увеличаване на разходите за храна - в детските градини и в училищата за обедно хранене и за закуски;
- За стипендии на учениците;
- За назначаване на повече психолози, педагогически съветници и ресурсни учители.
СРСНПБ се надяваме, че така наречените „преходни остатъци“ по миналогодишните бюджети на училища и детски градини ще бъдат възсрановени в пълен размер и няма да бъдат разпределяни от държавата за други дейности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: бюджетДиян Стаматов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
7
 
! Отговори
агента преди 9 месеца
На който му се виждат много парите на учителите да заповяда и да преподава...има свободни места , А и Голяма отпуска.Що се отнася до резултатите на учениците, който разбрал , разбрал.С фуния никога не се Наливат знания...Това е ,че на повечето ученици Днес не им се учи въобще
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма пари за издръжката на децата ни, това казва директорът! Нещо подобно се става и в здравеопазването - там няма пари за пациентите...
15
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво на учителите, директорите и техните синдикати! Знаят как да искат и да постигат целите си! Срещу това никой не им търси резултати. Но пък на родителите, така им се пада - много са доволни от знанията на децата си! Скъсаха да плащат за частни уроци!
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В БГ май има един директор на училище (тоя от снимката) и една лична лекарка (оная лелка, която нон стоп показват)! А и да не реве много много, щото накрая пак ние родителите ще платим сметката, нищо, че си плащаме данъците. Все реват за бюджетите си, а резултатите на децата трагични!
13
4
 
7
 
! Отговори
Зеленски преди 10 месеца
Как не ви е СРАМ !? Трябват пари, оръжия, боеприпаси и жива сила за УКРАЙНА. Трябва да се слагат касички в училищата, за да си даряват децата дневните пари за закуски и храна в помощ на Украйна.
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Масово уволнение трябва на училищните директори! Това са феодали, тормозещи цели колективи, крадци на финансите, предвидени за училището, пък после реват, че не им стигат бюджетите!!! Е как ще им стигат като с тези пари си строят и обзавеждат къщи, купуват на децата си апартаменти, издържат студенти в чужбина!!!! Как с една заплата да стане!!???Трябват масови проверки в училищата и уволнения на директори!!!
11
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А бе като гледам резултатите от матурите и този бюджет ви е много и заплатите си не заслужавате.
10
10
 
25
 
! Отговори
Пешо преди 10 месеца
Щом завиждате толкова на работното време на учители, заповядайте на работа. Нали разбрахте търсят се по природни науки и математика, колко от вас ще се справят? Ще има ли 5 процента?
9
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тиквата им даде 2 бона заплата и за още реват :)))
8
4
 
5
 
! Отговори
Скрийте преди 10 месеца
Го тоз родител номер 2, бе! Това ли е единствената компетенция за образованието в България? Защото е шеф на Съюза на работодателите в сферата на образованието, затова ли само неговите ге.ски дръннканици ще четем? Ей тези мишки, дето изплуваха покрай "царя", те ще ни закопаят! Аман!
7
12
 
11
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Колкото работиш, толкова ти плащат! Това е първото нещо, на което трябва да научите децата! Най-ценните уроци, които човек научава в живота, не са написани в нито един учебник. Най-ценните уроци са по справедливост, честност и човечност! Ако научите децата на това, другото няма значение! А иначе, резултатите от матурите показват, че заплатите Ви са силно надценени, уважеми Стаматов!
6
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някои даскали почват да наглеят. Работят по 10 месеца в годината, ползват отпуски, почивни бази и куп привилегии. Да не се счупи клона от техните искания ?
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стаматов...нали за укрите има...Боли ги фара ППДБ и ГЕРБ за образованието.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Директорът, който се ужасява от идеята за мандатност. Който не уважава учителите и управлява със самочувствието на вечен и непогрешим.
3
2
 
9
 
! Отговори
Посолството преди 10 месеца
Много е! Да се намали трябват оръжие за избиване на други деца!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За леб и салам народен нали има :)))
1
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За елементарните знания които получават децата, нормално да ви дадат елементарен бюджет