Галин Цоков: Задачите на матурите да са свързани с практиката

Класирането за гимназии излиза днес
12 юли 2023 10:23, Стела Стоянова
22
Галин Цоков: Задачите на матурите да са свързани с практиката
Снимка МОН

Класирането за гимназиите ще бъде обявено днес, предполагам до обяд, каза просветният министър проф. Галин Цоков пред Би Ти Ви. След това учениците имат три дни да се запишат или да подадат молба за второ класиране.

По думите на министъра само 400 от 12 хиляди ученици в София са подали заявления на място от училищата, останалите са подали електронно документи.

"Основната ни цел в краткосрочен план е да се формулират задачите за матурите, така че да са свързани с живота и практиката, да са по-практически насочени", обясни той.

Още по темата

По думите му не можем да бъдем радостни от резултатите на матурите, но те не са много по-лоши от предходни години. Изменя се характерът на задачите, не стават по-трудни, обясни министърът. Според него трябва да променим образованието към умения и компетентности, защото т.нар. алфа-поколение ще смени няколко професии през живота си.

"Добре е учителите да имат повече достъп до резултатите, за да може всеки учител да си направи анализ. Да обърнат повече внимание на често грешените задачи", каза Цоков.

Той обясни, че програмата за лагерите се е променила на програма за екскурзии. "Парите за ученически екскурзии свършиха", заяви министърът. Според него някои училища вече са отишли, на други им предстои да отидат. "След 40-то записано училище този бюджет от 13 млн. лв. се изчерпва. Над 27 хил. ученици ще бъдат на такива екскурзии, но за мен е несправедливо, че няма да бъдат разпределени между повече училища", каза Цоков. Според него е можело учениците да бъдат разделени на по-малки групи от различни училища и да се избират на база високи оценки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
всичко преди 9 месеца
е мафия-,,радини вълнения,,
14
0
 
1
 
! Отговори
Ника преди 9 месеца
Каквито и промени да се обмислят,трябва да са ясни до средата на август. Министерството трябва да публикува възможния формат,по който да се готвят учениците,а не примерен кръг от въпроси.И не е нужно да се самозалъгваме,че лошите резултати НЕ са пропорционални на нежеланието да се чете(да не говорим,че има ученици,които в 12.клас сричат).
13
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 9 месеца
Това, което разбирам от заглавието е, че духовното напълно трябва да отстъпи пред материалното
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така, така! Знанията са за компютрите, а за човека са само уменията да натиска копчетата... Удобно! На сто слепи - един едноок!
11
0
 
5
 
! Отговори
Истинската истина ! преди 9 месеца
Е че трябва изпита да стане удобен за маргиналите който и български не знаят и като не могат да изкарат успех и дипломи не могат да ги назначат по администраците ,а от европа натискат ! Ако матурите не са трудни училищата ще направят свой изпити за прием .което пак ще е цедка ! Аз съм за цедка и състезателно начало който няма изразени към образованието качества ще работи нискоквалифицирана работа . Масовото висше не е висше и това не е добре ,всеки казва какво като си учил висше това е девалва
10
0
 
8
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
Издигнахте тези матури в култ. Да се кандидатства в съотв. учебно заведение със съотв. предмет-математика- за математически гимназии, български за езикови,биология - за биологични паралелки,математика и география - за търговски гимазии и т.н.Същото да е за университетите. Сегашната система е абсурдна и неефективна
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Управляващите постигнаха целта си- неграмотно поколение, без никакви ценности, без възпитание, без култура. И това е бъдещето на България?! Да ти *** и в бъдещето. И от това ново поколение един ден ще управляват България - съсипана ще е нашата държава! От това ново поколение 2/3 за нищо не стаята, а 1/3 се насочват на Запад
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Назначаването на медик за министър беше грешка
7
1
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
С ЧИЯ ПРАКТИКА БЕ МИНИСТРЕ? ТИ КАКВО НАРИЧАШ ПРАКТИКА?
6
0
 
4
 
! Отговори
ДГД ПП преди 9 месеца
Миналият век целия клас работеше със скоростта на най-бързите/умните, сега поради криво разбрана толерантност клсовете се движат със скоростта на най-бавните/тъпите.
5
0
 
7
 
! Отговори
Сифилиско преди 9 месеца
Въпроса е коя практика - учени, общи работници, медици, нещо друго?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А ние едно време на матурите писахме теми. Зубрихме литературна критика на комуниста Зарев. И не се оплаквахме
3
1
 
7
 
! Отговори
ПРАВЕЛНООО преди 9 месеца
Задача първа.В парламента са пристигнали 5 милярда от ЕС.Как да бъдат присвоени най-бързо без да стигнеш до следствие.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Задачи от типа имаш две ябълки изяждаш едната колко ти остават. Прасета ли ще отглеждаме или деца ще възпитаваме? Какви ИТ специалисти без математика и аналитично мислене ще изкараме занапред?
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чудят се какви промени да измислят в тия матури, за да могат и най-простттите и мързеливи ученици да хванат 3.