Директори на училища искат замразяване на Националния инспекторат по образование

Обяснение на Диян Стаматов
4 авг 2023 12:30, Росен Стойчев
18
Директори на училища искат замразяване на Националния инспекторат по образование
Снимка: БГНЕС

Съюзът на ръководителите в системата на народната просвета в България предлагат на Министерството на образованието да се обърне към министър-председателя с искане за замразяване на дейността на Националния инспекторат по образование до съставяне на критерии с ясна обективност и измеримост и до изготвяне на работеща наредба за измерване на качеството на средното образование.

Още по темата
"Ролята на Националния инспекторат по образование при неговото създаване беше да подкрепя средното образование чрез извършване на конкретни посещения в образователните институции, като констатира както положителните неща, така и тези, които трябва да бъдат коригирани", припомни пред БНР директорът на 119. СУ  и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов.

По думите му директорите на училища са възможно най-проверяваните от всички ръководители на институции в страната. Но:

"За да съществува проверка на качеството, трябва да има ясен, измерим и много прост инструментариум, който да няма тълкувателен смисъл. В момента в нашата страна няма стандарт за качество на средното образование. Това е противоречието, което създава неудобство в цялата образователна система. Няма стандарт за нещо, което те проверяват".

Ние апелирахме този инспекторат да бъде замразен, за да може да се създаде такъв стандарт и чак тогава да започне да работи тази институция, обясни Диян Стаматов, съобщи БНР.

Той отбеляза, че в тази институция работят много добре подготвени хора. Проблемът обаче е в липсата на качество, което да е като стандарт, смята той и добави, че в образованието качеството е много трудно измеримо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Факт: Комуната след 1944г ограби земите в България на нашите деди, въведе колхозите - ТКЗС....вкара в концлагерите колаците - селяните които не искаха да си дадат земята доброволно в ТКЗС ... и сега *** станали АРЕНДАТОРИ владеят и разпродават българската земя!
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бог не е покана за чай с дребни сладки, не прищявка. Бог е нужда. "ЧОвекът е краткотраен, пониква като цвете и се покосява" - се казва в Библията. Острото усещане за смъртност, единствено то лекува омразата. За да преодолее човек своето невнимание към Бога, му трябва някакъв шок. В началото на всяка метафизика е болката. С нея настъпва и смирението. Знаете ли, съвършената красота е тихо занимание "Страхът от Бога е в началото на познанието" Затова няма мъдрост, натрупана през нахалство и самомне
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вие на това в България демокрация ли му викате? Аз го наричам диктатура на клеветата, след диктатурата на комунизма. Да вярваш в Бог и да управляваш религиозна практика са две различни неща. Едното е да си фин, с опростена и ясна душа, другото е по принципите да си напазаруваш от църквата два-три килограма святост. Ние не вярваме в Бога, ние броим автомобилите на свещениците и считаме, че църквата е архаична. Мислим, че църквата трябва да ни се моли, да ни прелъстява, а ние да благотворяваме!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За България най-характерна черта е омразата. Тя е толкова впита в същността ни, че чак материята потреперва. Толкова много е споделена, открита и скрита, че заплашва да унищожи всеки кълн на благороден интелект: той ще бъде разпнат от сектата на некъдърността. "Много добри дела ви показах от Отца, за което от тези дела искате да ме убиете с камъни?" - пита Исус! "Защото се правиш на Бог" - отговарят юдеите.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
МУКАРЧО, БРАТКО, РОМЧЕТО НЕ ЖИВЕЕ В ЛАГЕР И ПАЛАТКА. ДЕЛИ МАЗЕ С ДРУГИ ДВЕ СЕМЕЙСТВА КАТУНАРИ, ГРЕЕ СИ КЮМБЕ (РОМСКА ЛЮБОВ) И ЦЯЛА ЗИМА РИЕ СНЯГ КАТО КЪРТ, ДОКАТО ЖЕНА МУ Я РИЯТ В КИЛЕРА НА ПАРЛАМЕНТА ПРИ БУРКАНЧЕТО С ДОМАТИТО И В ЗАДНИЯ ДВОР АЛБАНЦИ И БОСНЕНСКИ МАЙСТОРИ.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия горе на снимката не знаят колко е 1+1, а ми седнали в ресторанта да учат учителките да броят, след едно шише ракия, колко кебапчета са изяли? - 20 или 30?
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До кога ще държите Кастрева на поста и?Скоро вместо козметика ще иска да и подаряваме памперси.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Г-да Директори, започнете да карате даскалите да пишат двойки на незнаещите ученици и чак тогава образованието ще се оправи! Който не иска да учи....на автомийката, на строежа, на полето, във фермата, там търсят винаги кадри.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тез никога няма да разберат че те са работниците в системата а не клиента . Клиента не се интересува от тяхната информация защото не му трябва в живота . Детския мозък е като гъба . Той усвоява бързо това което му трябва и отхвърля косинус и надуване на литературни балони . Децата са нормалите а не тия дърти търмъци . Тия пречат със спам . Най обикновени търмъци .
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До даскалче 6 - Това беше част от друг план, който се секна покрай протеситет, дето докараха ИТН и ПП на власт. Но ако герб си върне позциите .. малииии.
7
1
 
13
 
! Отговори
666 преди 9 месеца
Как да проверяват качеството на образованието,като нямат представа , какво е да преподаваш!Всички тези ,, инспектори,, са некадърници, които не са успели да се реализират никъде другаде.НИО и РИО трябва да бъдат закрити веднага.
6
0
 
17
 
! Отговори
даскалче преди 9 месеца
Когато Диян Стаматов беше зам.министър се хвалеше колко хубаво нещо било инспектората, защото реално беше бухалка на ГЕРБ и обслужваше техните интереси. Сега ги е страх,че бухалката може да заиграе и на техния гръб и изведнъж инспектората стана проблемен. Защо не се притесняваше за стандарт и критерии, когато гонехте директорите, които не членуват в ГЕРБ? Или когато назначихте в рамките на един месец 200 гербаджии за директори с измислен конкурс?
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каквото и да се прави оттук насетне средното и висшето образование ще са на доизживяване.Не може да се произвеждат неграмотници и некадърници оттам и да се запази системата.Абсурд.
4
5
 
1
 
! Отговори
Пффф преди 9 месеца
Това въобще не ме вълнува някакви хора събрали се някъде какво желаят.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Диян Стаматов е герберски прислужник и общински съветник в СОС. Редно е да бъде уволнен, защото е напълно политизиран индивид в образованието.
2
3
 
25
 
! Отговори
Ха ха преди 9 месеца
Безсмислена институция. Намират работа на нереализирани връзкари. Поредните ***, които се правят на велики и много знаещи докато проверяват. Ако са качествени учители да са в училище.
1
3
 
25
 
! Отговори
наблюдател преди 9 месеца
Смислено. Настоявайте. Всички паразитни структури трябва да се ликвидират, а те не са малко. Като приключите с инспекторатите, подкарайте и безсмислените синдикати.