Над 90% от младите учители у нас до 3 години напускат професията

Образованието е само в предизборните кампании, няма воля за реформа
26 апр 2024 21:00, Анисия Иванова
75
Над 90% от младите учители у нас до 3 години напускат професията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата, много бързо се отказват от професията. Но изглежда липсва политическа воля за така нужната образователна реформа, това коментира Люба Йорданова, "Заедно в час", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

В България темата за образованието се превръща в приоритет само в предизборните кампании, тъй като звучи добре пред избирателите, но никога не се представя истински план за реформа и как младите ще излизат подготвени за света, каза Йорданова. Проблемът с образованието е, че промените в сферата изискват усилия и време, а от тях няма пряк политически дивидент и може даже да навреди на имиджа на партиите или формациите, предприели тази реформа.

Важно е в образованието да не се подхожда с промени „на парче“, тъй като всяка част в сектора е тясно обвързана с друга. Трябва да се започне от университетското образование на учителите и директорите, тъй като то е изключително остаряло. След това има нужда от продължаваща квалификация с обучения и след като са започнали работа. И не на последно място трябва да се преформулират инструментите, с които учителите работят като: учебни планове, съдържани и методи на преподаване.

Функционалната неграмотност е сериозен проблем, тъй като след резултатите от PISA се оказа, че около половината от подрастващите в страната, направили теста са функционално неграмотни, което означава, че при прочитане на даден текст няма да успеят да разберат смисъла му. Гостът обясни, че ако целим да променим това трябва да започнем като отговорим на въпроса – какви искаме да са учениците, след като излязат от училите и какви ценности искаме да имат.

"Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Педагогиката е на второ място сред професионалните направленията. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. През 2021 г. излезе изследване на Световната банка, което показа, че в България над 90% от новите учители до 3 години напускат професията. Причините са разнообразни. Това, което сме видели в опита си, е, че когато младите учители нямат подкрепа в началото на кариерата си и нямат опитни колеги, които да ги подкрепят и да са техни наставници, това ги обезкуражава.“

При подбора на директори и на младите учители трябва да се анализира и тяхната мотивация да работят.

Компаниите имат нужда от хора, притежаващи уменията, нужни в 21 век, като основното е да знаят как да учат цял живот. Гостът обясни, че образователна реформа е възможна, въпреки че секторът е изключително консервативен, като има много добри примери от западни държави в тази насока.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от Образование
СУ има нужда от 100 млн. лв. за ремонт, сградата е в тежко състояние
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
В България преди 1 седмица
Всичко е пълен провал! НЕ ЗАРАДИ ПУТИН,А ЗАРАДИ ЗАПАДНИТЕ ИЗ...ОДИ НЕ ГО ЛИ ОСЪЗНАЕТЕ СЛЕД КАТО НИ ОКУПИРАТ И БЪЛГЛЕВ СМЕ ТОТАЛ ЩЕТА С ТЕЗИ ОЧЕВИДНО НЕНОРМАЛНИЦИ ЕС И САЩ!!!НЕ НА ДИГИТАЛНОТО ЕВРО И ЗА РЕФЕРЕНДУМ ТОВА Е ДИКТАТУРА ,А НЕ ДЕМОКРАЦИЯ!!!
65
1
 
3
 
! Отговори
Пълен застой преди 1 седмица
ЗАЩО не се взимат добрите практики от напредналите държави ??
64
0
 
7
 
! Отговори
Бивш даскал преди 1 седмица
Е, да си дойдем на думата. Затова разтуриха седянката тогава... парите следват ученика; мързеливи ученици и капризните им родители определят какво и как да се учи, преподава и оценява; липса на всякакви наказания за тяхната безотговорност и нарушения; директорите мениджъри-феодали се интересуват само от печалбата - парите, които следват ученика, бройката...Към това като се добави и фактът, че вече всеки може да стане учител и училищата са пълни с куцо и сакато връзкари и дъното е налице....
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Учителите са превърнати в крепостни. Феодализацията на образУванието е в пълен ход .Янка Такева Безсмъртная кадрува...
62
0
 
16
 
! Отговори
Немлад преди 1 седмица
И 3 години да се издържи са много. Да се разправяш с всякакви хиперактивни със синдром на липса на концентрация, да си им виновен на родителите, които в повечето случаи са хем нагли, хем слепи за това, което се случва, същевременно да си натоварен с куп отговорности и ангажименти, които са иначе задължение на същите тези родители?! Ми няма как да стане, възпитание и дисциплина кръгла НУЛА, претенции до Космоса. едно време училището беше самостоятелна институция, а не диктат на родители с искания
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Събеседник.ете по 60 деца /зверчета в клас да намалеят учителите...
60
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За звероукротители дават повече и те бягат в цирка, същата работа, по-добро възнаграждение, хората не те псуват, а ти ръкопляскат.
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А това , че преди се раждаха по 150 хиляди , а сега се раждат 50 не трябва ли минимум три пъти да намалее и броя на учителите, при положение, че учениците с толкова са намалели.Преди в клас бяха по 30 ученика, сега едвам ги събират 20 и няма паралелки от А до Е , ами по два класа випуски
58
16
 
1
 
! Отговори
хаха преди 1 седмица
Аз пък искам да попитам, защо трябва да има толкова много учители , като се видя две години по време на пандемията, че може да се случват нещата онлайн. Реално трябва да останат няколко стотин учители които да изготвят уроци по различните предмети и да се пускат за онлайн обучение. В днешно време с 5Г мрежи и изкуствен интелект, тази професия е довиждане.Щом може да се провеждат изпити дистанционно за престижни университети, за високи професионални позиции и да се работи дистанционно.
57
1
 
17
 
! Отговори
Бивш даскал преди 1 седмица
Чакайте вие на учителската професия като призвание. Вече няма такъв филм! Време е за всеки час в училище даскала да получава толкова колкото се плаща за час частен урок. Повечето родители знаят колко плащат на частно. Учителят не може да работи за жълти стотинки и празни приказки като призвание и тем подобни. В свят, в който властва царица-парица и на учителите трябва да се плаща подобаващо.
56
12
 
5
 
! Отговори
Майоре!! преди 1 седмица
И 10700 да има дадат пак ще бягат като ужилени. Защо??? Защото не са подготвени да работят с едно поколение, което технологично ги превъзхожда и няма време за губене. Необходима е промяна на философията на образованието, изоставяне на старата макаренковска педагогика, когато всички трябва да са еднакво знаещи и можещи като в калъп.. По света прилагат системи, които работят индивидуално с всяко детенце съобразно неговите възможности и потребности. А учителската професия е призвание, ,обичане на д
55
0
 
26
 
! Отговори
тоти преди 1 седмица
Че кой му се разправя с тези откачени деца,де идват с нагласа че всичко знаят и си правят в час какво иска ,а ти нищо не можеш да му кажеш...пълен батак е образованието ни!!!
54
2
 
13
 
! Отговори
Майора преди 1 седмица
Не пишете глупости и не си губете времето, ако няма учители няма и прогрес, ако няма деца няма и нация!Истината е, трябва сериозно увеличение на учителските заплати до минимум 2700 лв/месец. И тогава песента ще е друга.Успех на всички Ви!
53
2
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Така ще е докато родителите и учениците диктуват правилата как и какво да се случва в бг училище. Последното безумие 15 дни отсъствия по семейни причини, за което толкова настояваше родителското тяло. Хем искат децата да учат по-малко, хем да са по-обучени. Няма как да стане. А виновният винаги е един и същ - учителят.
52
0
 
18
 
! Отговори
Аналогия преди 1 седмица
Вчера около 15.30 ч неволно чувам разгорвор между двама подпийнали мъже в работни гащеризони с логото на фирма за монтаж на дограма." - Он за два бона колку иска да му работим?" В три и половина вече са свършили работа и са се наквасили порядъчно. Ама за "два бона", които получава учителката на децата им, тия искат тя да е с тях по осем часа всеки ден и да няма ваканция!/Те и не знаят, че това е нейният годишен отпуск и не може да избира кога да го ползва/.
51
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Заедно в час" пробутват в нашето образование практики изпробвани в част от американските училища, съсредоточени в гетата с афроамериканци. След като изкарат 2 години в училище като учители с допълнителното заплащане и възпитаниците на "Заедно в час" напускат образователната система. В крайна сметка родната ни просвета трябва да се опре собствените си добри традиции, а не сляпо да следва чужди примери, чиято положителност е доста съмнителна.
50
0
 
15
 
! Отговори
Морска преди 1 седмица
Нормално. Глупостите и излишните гимнастики в образованието са прекалено много... Особено когато всяка година учителят трябва да загуби един уикенд да се "квалифицира" допълнително, защото иначе е некадърен; когато го бутват квестор през уикенда; когато го засипят разни мамета с *** мемета; когато от РИО го посетят, защото нечие чавенце се оплакало, че има двойка... Естествено, че ще напускат хората. То не е образование това, а образувание - образуват се овчемозъчни, за да може да се водят лесн
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На запад даже народностите и съществителните пишеха с главна буква, а ти България си я написал с малка. Западняците нямат в момента собствено образование, а наложено такова от Сорос. Трето поколение алжирец във Франция ще ти е даскал. В Белгия Швейцария и подобни страни единия кантон говори на френски другия на германски, третия на холандски. Та в кое училище казваш че си го записал с тези езици? На острова пък имат различни мерки и теглики хвани учи физика и математика с инчове и лакти и стъпки
48
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами, за да не напускат: 1 Наистина направете заплатата 125%от минималната, а не да обещавате за светлото бъдеще. 2 Крайно време е да се намалят правата за мама и тати! Защото простащината и наглостта им са безмерни. 3 Върнете специалните училища и ДГ за деца със СОП - приобщаване на всяка цена води до това, че тези деца пречат на здравите ( те също имат права), в играта децата ги заобикалят като голем камък, а учителите не им обръщат внимание по време на час/ситуация, ако не нарушават дисциплина
47
0
 
3
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
Нали " взе" ВИСШЕ бабиното! Но колко си учител? Върви зад граница да си показваш " дипломата"!