Десетокласниците едвам връзват тройка по математика

Изчисляването на лихва ги е затруднило най-много
26 юни 2024 12:04, Стела Стоянова
58
Десетокласниците едвам връзват тройка по математика
Снимка БГНЕС, архив

Десетокласниците едвам връзват тройка по математика.

Изчисляването на лихва ги е затруднило най-много на външното оценяване тази година, обяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при обявяването на резултатите по български език и математика.

49,4 точки е средният резултат по български език и литература тази година. Миналата година е бил 49,44. По математика тази година точките са 33,1, а миналата са били 34,5 от 100 възможни. Прагът за тройка е 30 точки.

Още по темата

50% от задачите и по двата предмета за първи път са с практическа насоченост. По български език и литература нито една задача не е била за възпроизвеждане, обясни министърът. Той уточни, че промяната е обявена още на 4 декември 2023 година.

Анализът на МОН показва, че над половината от учениците се затрудняват да определят мотив в изучаван художествен текст. Наблюдава се неуместна употреба на думи, чието лексикално значение не познават.

Промяната на форматите на изпитите ще продължи, а в процес от 4-5 години трябва да бъдат променени и учебните програми с цел учениците да придобият повече умения, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от Образование
МОН публикува отговорите от НВО по математика в седми клас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
3
 
! Отговори
Даскала преди 2 дни
Докато не се оправи заплащането на учителите, резултатите ще са такива, трябват нови и свежи кадри, пенсионерите не са вече никакъв фактор за и те грее сред младежите.
46
0
 
2
 
! Отговори
Математичка преди 2 дни
Извинете ме за грешката "ще намерим обиколката като......"
45
0
 
7
 
! Отговори
Математичка преди 2 дни
Мили хора, всички сте прави! Образованието ни е леш. По време на пандемията присъствах на урок по математика 2клас, където "Учителката обясни", че "за обиколката на правоъгълника като съберем ОСЕМТЕ ВЪНШНИ СТЕНИ". ШОК!!! Не се сдържах, попитах я на зидаро-кофражисти ли преподава и я призовах да си научи урока преди да се излага. В отговор нагло ми заяви, че знаела кои деца я разбират.Какво очаквате нагоре освен пълен крах. Само за заплати ревем, а ни дреме само за частните уроци. Къде спи НАП??
44
0
 
7
 
! Отговори
Спокоен преди 2 дни
Никога не съм бил отличник по математика, но пък и не съм бил тройкаджия. Нещо в "златната среда" съм се движил. Познайте колко пъти ми се е налагало да смятам синус или котангенс в реалния живот? Нула пъти. Но пък имам великолепни умения да ползвам инженерните калкулари. Светът се променя дами и господа. Като трябва направете обучението "на две скорости". На който му се отдава математиката, нека получава пълното обучение, но не разсипвайте живота на деца, които блестят в други сфери.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И аз съм така , обаче мога да си сметна наум процентите , цените , доходите и всичко , обаче аз съм учил математика през социализма .
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Трябва вузовете на не вземат под внимание успеха от дипломата ,понеже няма по-злобно същество от обидена дебела даскалица,която си избива комплексите на учениците,които не и обръщат внимание,а на изпити изкарват реални оценки,а в клас ги подценява
41
3
 
9
 
! Отговори
Родители преди 2 дни
Гледат си само високите заплати,не ги интересува,че децата имат спад в знанията, респективно обменните от НВО 7 клас и десети,и то елитните гимназии от 4-5-то място стават на 17-20то.Няма ли да им се търси сметка,че провалят цяло едно поколение.Друго-в 11-ти клас,където дипломата е балообразуваща,вече запразнили,не желаят да изпитват учениците,а трябва да обърнат внимание на всеки ученик,ако трябва и в събота и неделя ще идват,хора без взета диплома за висше пишат оценки без право на това.Срам
40
2
 
6
 
! Отговори
Баба преди 2 дни
Ничком добре но в 10 класното деца имат желание към някой предмет .Защо трябва до наблягат по всички предмети Харесва математика,но трябва да учи и философия
39
3
 
11
 
! Отговори
Коки преди 2 дни
При това външно оценяване не следва ли да се дава оценка на работата на учителите, а не толкова на самите ученици? Ако ученик има двойка, то той не се явява на поправителен, какъв е смисълът на тези "външни оценявания"? Освен това задачите по математика са едни и същи за математическите и хуманитарните гимназии и, което не е много справедливо.
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Децата и младежите стават все по *** , не могат да смятат,не могат да пишат правилно,дори не могат да говорят правилно и разбираемо.
37
1
 
8
 
! Отговори
Ханко Брат преди 2 дни
Защо е нужно в 10ти клас да се изучава алгебра, геометрия??? Също защо музика, трудово обучение и т. н. изобразително изкуство се изучава до 8ми клас???
36
2
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 дни
В 10 клас се взема първи гимназиален етап, трябва матурите да са като в 12 клас, в друго училище, учениците са над 16 годишни. Тогава ще се види реално какви точки и оценки има. Сега на всички се подсказва, за по-високи резултати.
35
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Същото беше и през соца. Десетокласниците са заети с по-важни неща от математиката.
34
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Едно от най-ненужните неща са изпити в 4ти и 10ти клас. МОН се рат на поразия иди0тиии!
33
3
 
14
 
! Отговори
Лема преди 2 дни
Каквито даскалите, такива и учениците.
32
3
 
7
 
! Отговори
математиците са .. преди 2 дни
мафиоти .... ако някое дете обича да рисува, а го карат да учи lim ( x ) --> x --> безкрайност какво става - ходи на курсове по колко лева на час ... ?? ааа ? ами имам въпрос - кое нещо в България е ОК - наред .... подредено и подобни ... моля споделете ..
31
8
 
3
 
! Отговори
До 35 преди 2 дни
Наясно ли си за да преподаваш в университет на какви условия трябва да отговаряш. Първо задължително докторантура /3-4 години/. След това за да изкарва 5хиляди е поне доцент, което е още 4-5 години минимум. И смяташ ли, че след всичкия този труд 5к са много, при положение, ме една козметика, гримьорка, фризьорка с курс от 1 месец изкарва двойно! Ето затова сме зле. Заради такива като теб, които мислят, че научните работници нищо не правят и взимат много пари!
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 29 "Когато заплатите на инженерите станат като европейските" Ми кво да ти кажа, моя позната е преподавател по физика, заплатата й + разни научни проекти, в които участва, връзва по около 5 хил. на месец. Мисля, че е ок за умpелия университет, в който работи, като имаш предвид, че там ги приемат всякакви да запълнят бройката и преподаването в по-голямата си част е молене на студенинтите да си понаучат нещичко поне, та да не са съвсем с двойки...
29
1
 
5
 
! Отговори
Смехурко преди 2 дни
"Българската нация - нация техническа!" - помните ли този лозунг от времето на бай Тошо? Е, тия вече го постигнаха :-) Но всички ще се назландисват за работа и ще искат много пари.. Кой ще ви изкарва пенсиите бе?
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Реални примери: вишист не може да изчисли лице на квадрат и 5х5=20.