30% от българите искат да са средновековни благородници

Сънародниците ни мечтаят и да са немски чиновници и френски фермери
27 дек 2012 20:08,
91
30% от българите искат да са средновековни благородници
Снимка: архив Булфото

Близо 30% от българите биха предпочели живота на средновековен благородник, показва социологическо проучване на Института за модерна политика. При проучването социолозите са решили да попитат респондентите дали биха сменили  живота си с живот от миналото.

На второ място в този рейтинг на фантазмите се нарежда подреденият живот на германския чиновник от 19 в. Третата позиция заема животът на френските фермери от 20 в.

Близо един от пет българи заявява, че би предпочел живота на древногръцки философ, а един от десет – живота на пещерен човек. Животът на древногръцки философ е най-привлекателен за хората на възраст между 31 и 40 години – всеки четвърти в тази възрастова група би предпочел такъв живот пред живота, който води днес в България.

Вероятно хора между 30 и 40 години у нас изпитват по-голяма нужда от рефлексия и търсят по-активно смисъла на живота и затова харесват древногръцките мислители.

Същевременно 30% от жителите на София са склонни да сменят живота си с този на древните философи, докато в другите градове са под една четвърт, а в селата – малко над 10%. Изглежда столичани най-силно изпитват копнеж по смисъл, който да компенсира отчуждението на студения, циничен и скептичен урбанизиран свят.

Също софиянци желаят повече живота на средновековния благородник от жителите на областните градове и селата. Точно един от трима столичани би сменил живота си с този на благородника, докато на село би го направил един от четирима. Желанието за живот на благородник компенсира липсата на власт, влияние, показност и героизъм във всекидневието, смятат от ИМП.

Всеки трети човек на възраст между 41 и 60 години би сменил живота си в България с подредения живот на германски чиновник от 19 в. При по-възрастните (над 61 г.) така отговоря всеки четвърти, а при най-младите – всеки пети. Най-интересно е, че докато в София, областните градове и селата по около 25% искат чиновнически живот, то цели 40% от жителите на останалите градове мечтаят да сменят живота си с този на бюрократ.

Най-голям е делът на желаещите живота на пещерен човек сред тези, които са на възраст между 41 и 50 години – 12%, което е два пъти повече от дела сред групата на по-младите и с около една трета повече от дела на по-възрастните.

Вероятно активни хора между 41 и 50 г. се чувстват най-притиснати от модерните социални регулатори и копнеят за свободата и спонтанността на дивака. У нас има копнеж по-скоро към подреден и сигурен живот, отколкото към спонтанен, природен, спокоен или пък твърде рефлексивен живот, обобщават резултатите от Института.

Оттам все пак допълват, че добрата новина е, че около половината от всички българи биха предпочели живота, който водят сега в България, пред друг живот от миналото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от българина не става нищо друго освен ХАДУТ,ШУМКАР или специлист по БАНКОМАТИ по света и престъпник в БГ.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Селянин на благородник става ли бе ?
64
0
 
2
 
! Отговори
dan преди 11 години
То ние сме в средновековието! Само дето не сме благородници и ни управлява Спайдърмен
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Покойник ама си е оте...ал и поживял !
62
0
 
2
 
! Отговори
до 79 преди 11 години
Защо с Онасис ?! Той е покойник от близо 30 години. Пък и въпреки богатството си, не е бил щастлив човек.
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бих се сменил и със съвременен грък ! Ама най ми се иска с Онасис !
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Между другото още през 15 век в немските градове общината е глобявала, ако пред къщата е имало *** . Особено в градовете на Ханзата .
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По времето на благородниците е била такава мръсотия и смрад, че много бързо биха избягали. И въшките лазещи по перуките им. Иначе звучи романтично, но по филмите.
58
0
 
5
 
! Отговори
dragko преди 11 години
Ееее,чудят се вече какво да пишат.Хаааааахахахаа.......Българинът си е прабългарин! Бил и ще бъде!!!Както *** си е ***.Колкото до средновековните благородници-не им завиждайте!Историята им е една префърцуненост зад която се крият двуличие и престъпления.Властта и богатството рушат човешкото.
57
0
 
1
 
! Отговори
до 61 преди 11 години
А не предпочиташ ли да си кЕр в г...а на Миранда?!
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо не кажете колко процента искат да извадят мечовете ,ащото им е писнала мизерията?
55
2
 
0
 
! Отговори
Мъж преди 11 години
Всъщност това е напълно нормално, защото без да оспорвам съвременното ни развитие и по-качественият живот като цяло, средновековният благородник е живял страхотно - само като си помислиш колко много жени е имал и как е обичан от тях, колко власт и каква власт над хората е имал и как се е забавлявал. В днешно време дори и да си богат, имаш страшно много отговорности и трябва да работиш сериозно, а при благородниците това не е така.
54
0
 
2
 
! Отговори
Нервен преди 11 години
Хм, то и аз искам да живея в ерата "Стар Трек", ама съм подранил с 400 години. Всеки има право да мечтае, ама народа си има една много хубава поговорка - "Лозето не ще молитва, иска мотика !!! "
53
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 11 години
С това правителство хората изперка тотално бе!
52
1
 
4
 
! Отговори
Първи изгонени... преди 11 години
Па азе искаме да сме софиянци да псуваме всите на провинция!
51
0
 
1
 
! Отговори
Месия преди 11 години
То и Юлко отдавна си е хлътнал... Кой си?
50
0
 
9
 
! Отговори
Емигрант преди 11 години
Вижда се, че проекта "ЧАЛГА" почти е успял! Колко жалко...........
49
0
 
12
 
! Отговори
една преди 11 години
Народът е напълно изтрещял.
48
2
 
4
 
! Отговори
Дд преди 11 години
Всеки 4-ти 30/40 и всеки таксиджия е чист дървен философ, който с радост би се вживял в ролята на древногръцки дървен философ. :))
47
2
 
7
 
! Отговори
Бай Тошо преди 11 години
Я па сакам да бацам у ТКЗС-то по тошово време! Само да съм на тези новите климатизирани комбайни :)

Спонсорирани публикации