Девети ден призиви към властта: Достатъчно!

Днес беше най-многолюдният протест от началото на недоволството
Обновена: 23 юни 2013 10:49 | 22 юни 2013 19:17,
1184

 Снимка: БТА

Хиляди протестиращи отново се събраха на площад „Независимост“ за девети пореден ден, за да поискат оставката на правителството на Пламен Орешарски, смяна на политическия модел и бързи промени в Изборния кодекс. 

Независимо от жегите днес беше най-многолюдното шествие от началото на народното недоволство. 

Събралите се държат български знамена, както и знамена на Европейския съюз. Продължават виковете „Оставка“ и „Мафия“. Група протестиращи са издигнали плакат, на който пише „Достатъчно“. 
 
Други носят плакати с надписи „Контрадемокрация – това е философията на гражданите срещу вас – политиците”, „Полицията е с нас, преговаряме с армията”.
 
Някои от недоволните носят маски на „Aнонимните” и развяват пиратско черно знаме. Други пък са избрали маски на тигри, които държат надписи „in lumpen veritas”. 
 
Освен плакатите за оставка на правителството има и такъв с портрета на Мона Лиза, на който лицето е заменено с това на лидера на БСП Сергей Станишвев. На плаката пише: „Аз преживях личен катарзис“.
 
Недоволните граждани скандират „Червени боклуци”. Към протеста се присъединиха и велосипедисти, които свиркат с  клаксоните  си в подкрепа на протестиращите. 
 
Шествието се насочи по обичайния вече маршрут - към Народното събрание, Орлов мост, после в посока НДК и след това към централите на БСП. Полицейски кордон е обградил сградата на "Позитано" 20, а протестиращите викаха "Долу БСП". След това те се отправиха към централата на ДПС, после тръгнаха отново към Орлов мост. 
 
Двама души са задържани, единият е хвърлял ябълк ипо сградата на МС, а другият е бил без документи. Иначе протестът мина изключително спокойно. 
 
Протестните митинги и шествия в страната започнаха миналия петък след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Въпреки че изборът беше отменен от Народното събрание, недоволството не стихва.
 
Полицията пази сградите на Министерския съвет, президентството и бившия Партиен дом, ползван сега за нуждите на парламента. Униформените носят жилетки, на които пише „Антиконфликт, много от протестиращите има даваха бутилки с вода. 
 
Протести имаше и в други градове в страната като Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград и др.. 
 
Тази вечер на протеста в Пловдив хората изгониха провокатор, който от мегафона се обяви за февруарски интернет лумпен и призова да не се протестира срещу правителството, за да може да се изработи нов Изборен кодекс. Мъжът беше освиркан и изгонен от протестиращите. 
 
Близо 2500 протестиращи излязоха на деветия ден на протестите в Пловдив, предаде кореспондентът на Dnes.bg.
 
В града под тепетата освен срещу кабинета Орешарски, хората протестират и срещу областния управител Венцислав Каймаканов, назначен от квотата на ДПС. Срещу него вече са събрани над 1400 подписа.
 
Протестиращите направиха шествие, блокираха централните пловдивски булеварди и кръстовища, като минаха и под тунела на Стария град. Недоволните граждани обърнаха символично гръб на централата на „Атака” и скачаха пред тази на БСП в града.
 
Информацията е актуализирана към 22 часа 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1184
Още по темата: протести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
806
1
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Гражданското общество в РБ се събужда.Протестите са предупреждение към всички бъдещи ""Управници на РБ"Така трябва да бъде.Бяхме най-заспалата в гражданско отношение Държава в Европа. Има да се учим от гърците. те даже взеха и нашите европейски пари, напоследък.Да живее!;-)
805
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЛУМПЕНИАДА 2013 - ДЕН 10-ти
804
4
 
3
 
! Отговори
Tokmak Bayraktar преди 10 години
Продавам вазелин в големи разфасофки с логото на Атака л
803
4
 
3
 
! Отговори
Tokmak Bayraktar преди 10 години
Продавам вазелин в големи разфасофки с логото на Атака л
802
2
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
До graywatch: За пореден път логиката ти е сбъркана. Възложителя беше частно лице, все пак и тогава имаше такива. Нека аз да позная нещо за теб. Завършили си СУ "Климент Охридски" преди не повече от 5 години, и там са ти напомпали самочувствието, че си от "цвета на нацията". Те умеят да го правят. А като си постъпил на работа във филиал на западна фирма вече окончателно сам си се убедил, че е така. С това приключвам по темата, тук пиша за хора, за които чуждото мнение има някакво значение.
801
3
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
Ако става дума за това, кога са ми платили за програма от друг възложител (извън служебните задачи) - 1980г.
800
2
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
До graywatch: Работил съм като програмист преди още ти да си бил роден и съм учил много хора, като теб, които са се считали за "цвета на нацията". И ако ти пиша, че като мине време ще оценяваш нещата по друг начин, е защото съм го виждал не веднъж. Ако пиша тук то е защото се надявам, че все пак има хора, които преценяват и други мнения, а не мислят, че са обязателно прави. Но при теб това не се получава.
799
1
 
1
 
! Отговори
Spas преди 10 години
za dnes stiga do utre, kaymakani....cao oligofreni stackuvayte stom drugo nema kvo da pravite, na BSP i DPS i ATAKA hic ne im puka, te sa na nlast za mnogo idni godini, nie samo ste revem po ulicite na teh ne im puka, nali nie gi IZBRAHME......
798
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз протестирам: срещу високите, непосилни цени на тока, срещу безработицата, срещу корупцията, срещу... Но какво виждам тук? Млади, интелигентни хора,които не искат ниски цени на тока,не искат качествени храни по БДС,могат някак да се справят без заплати, само БСП и ДПС не могат да преглътнат.Е, това не е моя протест.По-добре да дадем шанс на това правителство, нали затова студувахме февруари? А при следващите избори да направим СМИСЛЕН ИЗБОР. Ако не сте анти, а сте за, ще се разберем!
797
3
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
До graywatch: За пореден път логиката ти е сбъркана. Очевидно не може да ти се помогне. Какво да се прави, сигурно след време ще оценяваш нещата по друг начин. Дано поне с програмирането се оправяш.
796
5
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
До graywatch: Не е важно какъв съм аз лично. За мен е по важно, че ти и останалите, които се разхождате от парламента до Орлов мост грешите в нещо много съществено. Вие искате да получите нещо от тези, които така или иначе са поели отговорността да управляват държавата, а дори не искате да разговаряте с тях. Няма държава която да се управлява от улицата. В парламента и правителството има достатъчно свестни хора, които са готови да ви чуят. Време е да го разберете.
795
1
 
2
 
! Отговори
Ismet преди 10 години
Slava na BSP i DPS :) taka protestirat v Kirdjali, i Deliormana. :) Da jivee demokraciata. :)
794
2
 
3
 
! Отговори
Val преди 10 години
Stiga protesti idvam na pocivka v BG, iskam spokoystvie i mir, DOLU protestite, mahayte se ot Bulgaria stom ne iskate BSP.
793
1
 
1
 
! Отговори
менте преди 10 години
на крив петко - КРИВА МУ ЛОПАТАТА
792
2
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
До graywatch: Като отворя сайта пак попадам на тебе. Малко е смущаващо човек, който се бие в гърдите че е българин да се готви (па макар и при определени условия) да закрива държавата. България е оцеляла толкова години, ще преживее и герберската напаст. Трябва да се работи за хората и то повече за тези, които са в най-тежко положение, за да оцелеем, а не да закриваме държавата, когато нещата не стават така, както ни се иска.
791
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скъпи протестиращи. Не си губете времето да протестирайте. Комунист властта без кръв не дава. Хващайте първия самолет и емигрирайте. Аз го направих през 2006-то, не издържах на предното комунистическо управление. Сега работя като елктроинженер и вземам 7000 евро на месец. Оставете комунистическата олигархия с тъпите селяци пенсионерите *** и турците които им вярват и си оправяте вашия живот. Без вас тея търтеи и некадърниците ще умрат от глад. То почти е станало вече де.
790
2
 
1
 
! Отговори
boza do wiki123 преди 10 години
"da izchistim Bulgaria za edna godina " --- May ste chel (a) mnogo Science Fiktion literatura ,slezte na zemjata ,stoto padaneto ot visoko mnogo boli .
789
2
 
1
 
! Отговори
boza преди 10 години
Prez 97 protestirah srestu Zhan Videnov , doide Ivan Kostov i vsichki se nadjavaha , uvi -prez 2001 bjah na zhultite paveta i pak protestirah , doide Simeoncho i za 800 dni ni e....a mamata , posle Troinata koalicia , s goljama euforichna nadezhda privetsvahme GERB-- te se okazaha po-mirizlivi *** i ot BSP , eee pisna mi da protestiram , umrja mi i nadezhdata da se opravim , ta zatova kazvam che s protesti i izbori v BG nisto ne stava --njama politik v BG na koyto da povjarvam .
788
6
 
3
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
ПРИЯТЕЛИ,Върхушката на ДС/СИК-Мафията, в лицето на Първанов и Борисов, си помагат по БРАТСКИ, за да се отърват от Станишев и Цветанов съответно...Девиза им е АНАРХИЯТА РАЙ ЗА МАФИЯТА!!!Играят ни скеча за "ДОБРОТО И ЛОШОТО ЧЕНГЕ" (доброто всеки си избира) и гушнати по братски - НИ МАМЯТ С ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА "БЕЗИЗХОДИЦА" И ДВУПАРТИЕН МАФИОТСКИ МОДЕЛ ..., за да може В ИМЕТО НА ХОРАТА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ да ни граби до... ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ...!!!- А НАЙ-СМЕШНОТО Е, ЧЕ ИМА НЯКОЛКО ХИЛЯДИ АПТАЛИ, КОИТО СЕ ВЪРЗВАТ НА СЕЛСКИТЕ ИМ НОМЕРА.
787
6
 
7
 
! Отговори
До министрите ! преди 10 години
Шефовете на всички държавни институции трябва бързо да разпознаят красивите протестиращи и още утре да ги уволнят. Държавата няма нужда от тези мърлячи, които опикаха зелените площи в центъра на София. Назначете хора които да работят, а не да се търкалят по улиците и да цапат Борисовата градина.Останалите българи очакват знак от премиера и държавата ще бъде залята от митинги в негова подкрепа.Уважаеми министри, действайте, недейте да се мотаете !