Двама студенти окупатори - заключени в ЮЗУ

Колеги им носят храна и вода
Обновена: 24 дек 2013 20:14 | 24 дек 2013 16:16, Петя Славова
86
Двама студенти окупатори - заключени в ЮЗУ
Снимка: Булфото

Двама студенти, които решиха да окупарт зала на Югозападния университет (ЮЗУ) в Благоевград, остават заключени. Те имат право да напуснат сградата, но после няма да бъдат допуснати в нея – по заповед на ректора, която важи до 13 януари, предаде пред bTV един от Ранобудните студенти от Софийския университет (СУ) - Ивайло Динев.

Динев бе част от групата, която пристигна в понеделник от столицата в Благоевград в подкрепа на протестиращите и блокирани в ЮЗУ техни колеги.

„Вчера отидохме до ЮЗУ и повече от 3-4 часа стояхме пред входа. Не бяхме допуснати вътре от охраната. Там дойде и частна охрана, която да пази сградата от нас. Вътре в момента са останали двама души, тъй като другите, които преди това са излезли, не са били допуснати обратно вътре. Те решиха да останат, не желаят да напускат залата. Ние качихме храна вчера след доста дълги уговорки с хората от частната охрана – те я качиха до студентите”, разказа още Динев.

Той допълни, че е имало опит за разговор с ректора на ВУЗ-а, но той не си вдигал телефона. От разговора стана ясно, че студентите окупатори в СУ ще празнуват Бъдни вечер и няма да напускат залата - някои дори смятат да доведат семействата си.

Ивайло Динев сподели още пред "Фокус": "Едни хора с власт използват празниците, за да потискат своите студенти, защото имат мнение. Студентите са им като „трън в петата” и се мъчат да ги изгонят”. Според него, се използват всякакви прийоми, които са типично ченгесарски и те говорят за едно друго време, а не за това, в което живеем. „Тези действия напомнят за други университети в страната, в които нямаше голяма публичност и ректорите се опитаха да подтискат своите студенти”, каза Ивайло Динев. Според него, студентите имат право на мнение и на позиция, те са заели една зала и не пречат на никого.

Ивайло Динев заяви, че ако до 26 декември не се реши този казус ще бъдат предприети протестни действия.

Отговор пред Дариг даде ректорът на ВУЗ-а проф. Иван Мирчев. Според него в Югозападния университет няма заключени студенти. „В моите представи да си заключен означава да си затворен в пространство, което не можеш да напуснеш, а в случая не е така", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
teo преди 10 години
СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ, САМО ДВАМА СТУДЕНТИ НАМЕРИЛИ СИЛИ ДА ОКУПИРАТ И ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ ТОВА ЧЕРВЕН-ТУРСКО ПРАВИТЕЛСТВО!!! ОСТАНАЛИТЕ МАМИНИ СИНЧЕТА И ДЪЩЕРИЧКИ НЯМАТ ТАЗИ СМЕЛОСТ! СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ С ТАКИВА СТРАХЛИВИ МИРНИ И ТИХИ СТУДЕНТЧЕТА, КОИТО НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ ТЕФТЕРА НА ЛЕВСКИ ЗАВЪРШВА С "НАРОДЕ ???" ТЕЖКО НА БЪЛГАРИЯ!!!
57
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е как са заключени? Могат да излязат когато си искат! Защо лъжете и манипулирате даже и на Коледа?
56
0
 
8
 
! Отговори
П етя преди 10 години
"Полет над кукувиче гнездо"!
55
5
 
25
 
! Отговори
Найденов преди 10 години
Двама студенти окупирали ЕДНА аула?????? Аууууууууууууу, много бе!!! Каква героична постъпка!!!!! Какво нечувано мъжество!!!!! В други държави това се нарича дребно хулиганство и има закони за такива! Не виждам как и по къкъв точно начин тези ДВАМА ще катурнат правителството на Орешарски!!!
54
6
 
21
 
! Отговори
N преди 10 години
Искам да правя любов с Никол Кидман. Ако ли не ще преградя Орлов мост, ще окупирам Парламента, ще .........На много момченца им замириса на власт и на пари и изведнъж станаха окупатори и активни граждани. Няма протест, нняма окупация, няма революция без да играе парата и користта.Елементарен пример - когато се прави пролетно почистване около блоковете, което е безплатно, обикновено участват 5-6 човека. Защо за такава елементарна дейност няма активна гражданска позиция.
53
26
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 10 години
Със съжаление констатирам, че повечето българи са против протестиращите. Това именно е и причината, България да е кенефът на Европа (а и не само). Няма надежда за оправяне, другари. Който иска да живее нормално - да бяга бързо и на далече. Това е.
52
19
 
6
 
! Отговори
окупиран преди 10 години
Долу мафиотското самозвано паразителство!!!
51
2
 
16
 
! Отговори
ДЕНДИ-ПЕНДИ преди 10 години
сигурно се *** вътре
50
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а аноним2000, ивайло динев и др. подобни!По закон в Университет упрявлява избрания Ректор! А не ДВАМА тъ..ри, които са решили, че те са всичко на този свят! И ако, както счита ив.дин. (не случайно е с малки букви!), "имат права", то права имат и всички останали, и то не ПО-МАЛКО! Право има и Ректорът да издава заповеди, ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за всички, имащи отношение към Университета (в случая ЮЗУ!) и най-вече за студентите в него! А който не иска да ги спазва - през вратата навън.
49
0
 
22
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
Заключени, а могат да напуснат сградата???Петрано, ти четеш ли какво пишеш?Обзалагам се, че заповедта на ректора на ЮЗУ е за заключване на всички помещения до 13.01, а не специално за тези непрокопсаници. Нормална процедура за икономия на ток, топлоенергия и за недопускане на пожари - ел. захранването се изключва.Сега нашего брата шопианский драскач *** ни втълпява, че бедните дечица са специално дискриминирани от гадното правителство!!! Те са заключени и могат да излязат когато искат!
48
0
 
2
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
До 57Ъъъъъ... Добре ли си?Да не ти е лошо?Повърни, ще ти олекне...
47
1
 
22
 
! Отговори
ник преди 10 години
В една психиатрична клиника двама пациенти твърдели че са Ленин!Лекарят ги заключил в една стая за да се уточнят по между си След няколко дена като излезли единият казал-аз съм Ленин, а другият казал-аз съм Надежда Крупская!Да не стане итук така?
46
12
 
17
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Много нахъсано го дават Соросчетата-комунисти. Дали не са им обещали нещо в замяна?! Я парички, я заверчица, я кариера в политиката след това... (Визирам случая с бунтаря-комунист С. Станишев през 90-те и последващата му кариера в политиката).Знае ли човек?!Ако обаче някой се сети да ги попита по правилния начин защо точно драскат тук и пречат на гражданите, едва ли някой от тях ще даде смислен отговор. Всички знаем кой стои зад тези драскачи и кой ги финансира - няма какво да ни заблуждават
45
5
 
25
 
! Отговори
kotarakavi4o преди 10 години
Много нахъсано го дават Соросчетата-окупатори. Дали не са им обещали нещо в замяна?! Я парички, я заверчица, я кариера в политиката след това... (Визирам случая с бунтаря-студент Е.Кошлуков през 90те и последващата му кариера в политиката).Знае ли човек?!Ако обаче някой се сети да ги попита по правилния начин защо точно протестират и пречат на колегите си, едва ли някой от тях ще даде смислен отговор. Всички знаем кой стои зад тези 'протести' и кой ги финансира - няма какво да ни заблуждават!
44
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не са кат нашите продажни чорбаджии и еничари тези младежи. До като едните мислят само за търбусите си тези младежи мислят и милеят за БЪЛГАРИЯ.
43
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудя се еничарите от атака дали празнуват днешния празник? За комунистите и турците зная че са безбожници. Предават и бог и майка си и баща си за пари. Поклон пред тези достойни българи!
42
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са патриоти но се виждат и опорните точки на Моника в коментарите.
41
9
 
33
 
! Отговори
Botev преди 10 години
Може да няма къде да отидат хората,така че не ги съдете! Не мисля обаче,че университета е правилното място за тях,мисля че има съответни приюти,в които да постъпят тези двама студенти!
40
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другари, за вас празници няма ли? Или си докарвате двойна надница? Те вашите работодатели са на Соросови субсидии, а на вас ви подхвърлят трохите. Затова вие не сте "***", а ***.
39
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Омесих питка с малко портретче на Сорос вътре. Къде да им я занеса?