Време е да имаме първия светец български католик!

Божидар Димитров: Нека католически архиереи да направят постъпки
29 апр 2014 21:58, Красимир Ангелов
38
Време е да имаме първия светец български католик!
Божидар Димитров. Снимка: Булфото

Време е да имаме първия светец, който е българин католик, призова в свое изявление до медиите директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Повод за мнението му е канонизацията на двамата папи  - Йоан XXIII и Йоан Павел II, които на много места бяха наречени "български светци".

"Папа Ронкали действително обикна страната ни за деветте години, прекарани в България и й помагаше много и като нунций, и като папа. Малко хора знаят, че освен по Чирпанското земетресение той оказваше помощ и на ВМРО. Полският папа също симпатизираше на България с много изказвания преди и след атентата“, посочи Божидар Димитров.

Още по темата
Той е категоричен, че както и да наричаме новите светци, те не са българи, а българска католическа общност имаме от началото на ХVІІ век.

"През този вече четиривековен период, неголямата ни католическа общност (тя се движи през вековете между 20-80 000 души) е дала забележителни духовници и патриоти. През ХVІІ век личности като епископите и архиепископите Илия Маринов, Петър Богдан, Петър Парчевич, Филип Станиславов извършват в тежките условия на турското робство невероятна работа по опазване на българите-християни от помохамеданчване", отчита директорът на НИМ.

Той припомня, че споменатите българи католици възстановяват дейността на старите католически диоцези в София, Никопол, Охрид, Скопие, Марцианопол, Пловдив и в същото време гордо заявяват в Европа, където имат широки контакти, че са от "великото царство България".

"Южнобългарските католици също имат мъченик за вярата и България. Това е свещеник Михаил Добромиров, посечен с брадва в Одрин след процес, в който е обвинен в сътрудничество с австрийците", припомня още проф. Димитров и продължава:

"Сега от българските католици има само един в категорията „блажен”. Това е отец Евгени Босилков, убит от комунистите, но той почти няма шанс да стане светец, тъй като мощите му трябва да извършат поне три чудеса, потвърдени от специална комисия и по ред причини това в близко време е невъзможно. Освен това трябва да са минали повече от петдесет години от мъченическата му смърт. Те вече са минали, но все пак във Ватикана сигурно ще кажат, че все още е рано“.

Божидар Димитров е категоричен, че за изброените петима български католици, живели през ХVІІ и ХVІІІ век няма подобен проблем.

„Всеки от тях може да бъде обявен за светец, стига нашите католически архиереи да направят необходимите постъпки. И ако във Ватикана кажат, че петима са много за толкова малка общност и да предложим един, предлагам това да е Петър Богдан“, смята директорът на НИМ.

Той припомня и историята на Богдан – католическият архиепископ от Чипровци, който не само възстановява една по една всички католически епархии, но и спасява от помохамеданчване 40-50 000 павликяни, правейки ги католици.

„Той написва и първата българска история сто години преди Паисий, автор е на първия български герб (щит с разярен лъв, тъпчещ полумесец). Разбира се - и създател на революционната организация в Чипровец, вдигнала въстание, макар и след смъртта му.

Тай е католическият Паисий, но и католическият Левски. И ако в общественото съзнание Петър Богдан е в сянката на Петър Парчевич, то е само защото Парчевич е живял главно в чужбина и е могъл да говори и пише свободно, а Петър Богдан е спазвал твърдо правилата на конспирацията“, отчита Божидар Димитров и завършва своето послание с призива:

"И така - време е да имаме първия светец българин католик!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Дедо МитоНАЙ НАПРЕД СЕ ЗАПОЗНАЙ ПОДРОБНО С ДЕЛАТА НА ТЕЗИ ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ И ТОГАВА ГИ КОМЕНТИРАЙ ! ОТ ТОГАВА ДО ДНЕС ПО ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ НЕ СА СЕ РАЖДАЛИ В БЪЛГАРИЯ!МОЖЕ ДА ПРОВЕРИШ !
25
0
 
1
 
! Отговори
Hells Bells преди 10 години
До tih velikan 681 35Да ама е наивно да ги мислим за толкова добри ! Цар Калоян разбива кръстоносците при Одрин а когато тръгва да превземе Солун е отровен !
24
2
 
0
 
! Отговори
orce преди 10 години
E na ova loso i tmurno vreme uste rano sabajle ovoj psevdonaucnik dobro me oraspolozi.Pa dobro dre idiotu nema li nekoj koj ednas za sekogas da ti ja zatne ovaa mucka da glas ne ti se vece cue.Za koja tema uste ne si expert :istorija religija ,arheologija,jacici,kultura ,abe nema nesto sto ne znaes.Sotono kolku samo lazi i kleveti isturi vrz Makedonija i makedoncite,gi branese najgolemite mivki kako Spaska i Vencislav samo da si interesen a sega pak pisuvas i za svetci.E sto e mnogu mnogu .
23
3
 
0
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Ne zabravyaite che Car Kaloyan spasyava BG kato priema Katolicizma!
22
3
 
2
 
! Отговори
stoyan.hlebarov преди 10 години
Хубаво е да имаме светец,но трудно ще намерим такъв,който хем да е член на БСП,хем да е агент на ДС,хем да е религиозен,хем да е русофил,хем да е уважаван от народа,хем да не е корумпиран,хем да не носи златни ланци,хем да не кара скъпа кола,хем да не е к*р,хем да не е гей и....т.н.-още много ..."хем"!Затова-понеже е най важно,все пак да си имаме светец,за да си бършем сополите с него,хайде да го изберем на конгрес на БСП,но...на трибуната да бъде и Путин!Иначе няма да го признае и професора!
21
3
 
4
 
! Отговори
Геро преди 10 години
Да направим всеки доносник приживе герой на соц. труд и посмъртно светец.На всеки агент паметник .Тия руски шпиони 25г съветват затова сме на това дередже.Вместо да са депортирани в Сибир.
20
5
 
6
 
! Отговори
бай Х преди 10 години
Агент на ДС мечтае за католически светци... скрий се, ве, дядка!
19
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя католик какво се подмазва на националистите. Пък и какво се подмазват изобщо тия псевдо-българи от Християнството.Това е една религия наложена ни насилственно и всеки проповядващ я си прави гавра с българи мъртви в борбата с Византия.Нима подкрепяте тия плазмодии,които вече не съществуват, но факта че са ни наложили друга религия си остава до ден днешен.Да гният в ада всички българоубиици от Византия,Римската Империя,техните роби (избивали Българи) и сегашния Рим и Ватикан.
18
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Време е да се закрие религията.
17
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее Православието, а този изкукал псевдопрофесор, да се замете на *****та си
16
2
 
7
 
! Отговори
езичник преди 10 години
до 23глупости! важна е вярата а не религията. православни католици протестанти или монофизици всички вярваме в едно!
15
6
 
5
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Православното "во име Отца и Сина" значи - бъди проклет яхве с бесовете си! Католицизмът е завладяно от евреите християнство, с което съвместно провеждат българския геноцид.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичкото Мара втасала, само с български католик - светец се не захванала...
13
3
 
9
 
! Отговори
поп богомил преди 10 години
с такъв дар Божи като тебе светец ни не требе.дай сега да оставим божието Богу и кесаревото кесарю,че в тая държава всеки се слага де не му е мястото.Вие историците имате толкова много работа за вършене,че това да ви е последна грижа.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Време е българина да научи истинската си история ,че сме си тракийски народ,и сме първите който са приели християнството
11
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По добре Католически Катедрали в България отколкото Мюсюлмански Джамий
10
6
 
10
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Вече светец е този който избие най много евреи! А католицизмът е еврейски гешефт.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хаха Божидар е страхотен, аз наскоро бъзиках поляците, че нещо се престарават с "божият наместник" посмъртно да го изобразяват като фараоните, нека видим сега или двоен стандарт или какъв фарс е цялата папска история.
8
6
 
2
 
! Отговори
Дедо Мито преди 10 години
Петър Богдан, Петър Богдан - ама Петър Богдан е Бакшич, та малко на сърбин понамирисва, па и сърбите думат, че Кипровец е у Српско, щом му викат Чипровец.
7
0
 
9
 
! Отговори
МОР преди 10 години
Господин ,Димитров дори ,ако цялото небесно царство бъдат Български светци,дали християнски, дали католически,тази безнаказаност ,която се вихри на тази територия,не може да се изкупи ,остева саво отмъщението

Спонсорирани публикации