Катаджиите вече ще са с бадж! Ще ни спират рядко, но с камери

При превишена скорост няма да спират, после ще викат в полицията
Обновена: 25 ное 2014 16:20 | 25 ное 2014 13:00,
115
Катаджиите вече ще са с бадж! Ще ни спират рядко, но с камери
Снимка: БТА

Пътните полицаи вече ще имат бадж със снимка, на който ще пише името им и идентификационния им номер. Това е една от мерките, които МВР въвежда срещу злоупотребите на катаджиите на пътя. Новите правила бяха официално обявени от вътрешния министър Веселин Вучков.

Още по темата
Контролът на пътя вече ще се осъществява само от служители на „Пътна полиция“.  Работещите в „Охранителна полиция“ няма да имат вече такива права. Вътрешният министър съобщи, че униформите на пътните полицаи са с широки светлоотразителни кантове и надписи „Пътна полиция”.

„Само техните фуражки са бели. При ниски температури под 5 градуса те могат да ползват черна плетена шапка с надпис „Пътна полиция”“, обясни министърът.

Той разясни и че основна цел на новите мерки е да се ограничи до минимум прекият контакт между пътните полицаи и шофьорите. „Ако такъв контакт се наложи, той ще бъде в условията на контрол от техническо средство – видео и аудио запис“, каза Вучков.

Спирането на шофьорите ще става само на предварително определени места. Водачите ще бъдат информирани за тях чрез табели и чрез сайтовете на областните дирекции на МВР. На тях ще се намират не по-малко от два полицейски екипа, оборудвани с камери.

Министърът обясни, че пътните полицаи няма да спират за превишена скорост. Контролът върху бързото каране ще се осъществява само от стационарни и мобилни камери. Те ще издават електронен фиш, а шофьорите нарушители ще бъдат викани  в районното полицейско управление по местоживеене. Вучков съобщи, че на територията на страната има 25 стационарни камери и 148 мобилни камери.

Контролът по спазване на други правила за движение по пътищата като шофиране с предпазни колани, използване на специални седалки за деца, ще се осъществява при прилагане на т.нар. широкообхватен контрол.

До приемането на новите правила се стигна, след като миналата седмица в интернет се появи скандален запис на полицай, който иска подкуп. Заради това премиерът Бойко Борисов поиска КАТ да прави проверките само пред камера.

Вътрешният министър обясни, че преди обяд е подписал няколко заповеди, промени, инструкции, правила и мерки. „На тяхна основа създаваме нова организация за осъществяване на контрол на пътното движение. Мерките са съобразени с Конституцията и нормативните актове“, каза още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВАС оспориха легитмността на мобилните камери,защото могат да се манипулират показанията им.И дори да не си превишил скоростта могат да те нарочат за нарушител.И заминавай да си плащаш глоабата в РПУ после.Нещо пак се заплетоха нещата и пак ще има ново решение на ВАС
44
4
 
3
 
! Отговори
Whiteneger преди 9 години
До Whiteneger"...Германия в Баден-Вюртемберг(големината на заплатата на полицаите се определят от федералните правителства) през 2002 г. беше 4600 немски марки бруто. Малко стари данни отпреди 12 години, но вършат работа за груба представа."Полицай в България през 2002 г. получаваше 550 лв. За какво ми цъквате минусчета? 4600 лв беше минималната, 5200 средната, според списание "Шпигел" 0т 2002 г. и кой от вас го знаеше? Позаблудих ви и веднага почвате с минусчетата
43
2
 
5
 
! Отговори
старшинка преди 9 години
До *** човекВсички се прайте на прости, ама да не стане така, че утре да те полазим на шосенцето, хммм
42
0
 
6
 
! Отговори
До анонимен 35 преди 9 години
Е как да ме спират в момента? Виж какво пише в статията по-горе:,,Министърът обясни, че пътните полицаи няма да спират за превишена скорост. Контролът върху бързото каране ще се осъществява само от стационарни и мобилни камери. Те ще издават електронен фиш, а шофьорите нарушители ще бъдат викани в районното полицейско управление по местоживеене.,,
41
2
 
11
 
! Отговори
прост човек преди 9 години
Май страршинки са налазили сайта! хммм
40
12
 
12
 
! Отговори
Варна преди 9 години
Най-често ние им предлагаме пари , а те естествено ги вземат.... Предлагаме им ги , защото сме в нарушение , ако си спазваме законите , дори и да ни спрат , няма от какво да е притесняваме. Лично според мен е добре да се правят внезапни проверки на нас шофьорите . Много хора си позволяват да пият и да се качват зад волана . Ако не го спрат, как ще бъде установено това нарушение? ( Не защитивам служителите на КАТ , просто трябва да погледнем себе си ,да спрем да караме , като замаяни )
39
14
 
11
 
! Отговори
ilko преди 9 години
Браво велика реформа!!! Наздраве народе и лек път, дано Вучков го размаже някой на 2-3 промила, който не го е хванала камерата, че кара след употреба на алкохол, а и крадците и всичката *** дилъри *** отдавна отдавна не ходи пеша. Честито България *** НАРОД
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до46, алоо 2002 нямаше марки! чат ли си
37
6
 
7
 
! Отговори
Дърт джигит преди 9 години
Така убаво си плащах на куките, Вие и това ще развалихте, мноо сте гадни!
36
1
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Дано това , което са замислили , наистина проработи. Карам си в града с 50 км/ч , извънградско с 90 , на *** 60-та може пък някой да присветне и да не ме снимат, ще се кара по-спокойно. Не искам никой да ме спира , когато съм си с пуснати фарове , с колан , каращ по правилата. Не ме интересува хранят ли деца , идват ли празници , кой на кого е познат и кога ще черпи.
35
1
 
12
 
! Отговори
ходил и не само преди 9 години
До Ходил в казармаГраждани срещу полиция ?! Те и полицаите са граждани, бе, господине, не са се родили с фуражки. И зарежи тези милиционерски внушения, че все нещо щяло да се намери, ами да пишат актове, ако не ги мързи. Има си обжалване, съд, прокуратура.
34
7
 
3
 
! Отговори
Whiteneger преди 9 години
До Ходил в казармаКолко получава полицай във Великобритания, не мога да отговоря, но колко получава в Германия в Баден-Вюртемберг(големината на заплатата на полицаите се определят от федералните правителства) през 2002 г. беше 4600 немски марки бруто. Малко стари данни отпреди 12 години, но вършат работа за груба представа.
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в близкото кафене ще има ли камери, където се продава нормално полицейско кафе 20лв, а дълго 50лв?
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Контролът на пътя вече ще се осъществява само от служители на Пътна полиция. Работещите в Охранителна полиция няма да имат вече такива права."_____________________________________________________________________________Супер, ако страховит престъпник не слиза от колата си, запазвайки ЗДвП до дупка, не могат да го хванат, т.е. могат, за оная работа!
31
1
 
15
 
! Отговори
1 преди 9 години
Абе що все откриваме топлата вода и колелото, като хората са ги измислили преди хилядоления! Толкова е просто, защо никой не го прави? Камерите ще се изплатят за седмица, докато се научат, че не можеш да ги прескочиш!
30
7
 
11
 
! Отговори
Mite преди 9 години
Много правилен коментар от "мен" как ще се хващат пияните водачи, а хулиганите на пътя които карат като бесни като имат пари да си плащат глобите, направо ще се родят с новите правила. А крадците и наркодилърите, които точно пътните полицаи задържат на пътя. Не може заради единичен случай да се сменят закони и нормативни актове. Има райони които нямат и една камера и там ко прайм....
29
4
 
18
 
! Отговори
чипът е за смяна преди 9 години
Не е въпроса в това да се вдигне стена между граждани и полиция, а като те спрат да се държат като служители на закона, не като еничарин. Да има добър ден, полицай еди кой си, моля, приятен ден, а не "ся ко ша праим". Ако е нужно ще има и ръцете на капака, разбира се. Набийте им в главите, че те са ПАЗИТЕЛИ на закона и реда,а не събирачи на рушвети,че ако мърсуват с гражданите-пандиз и унижение,а не пенсиониране с бонуси, че не са назначени там, за да си въртят далаверки, а за да СЛУЖАТ на закон
28
1
 
0
 
! Отговори
Кисинджър преди 9 години
That awkward moment като се сети човек, че корупцията ще се осъществява след аудио/видеозаписът.
27
1
 
20
 
! Отговори
мен преди 9 години
А пияните щофьори как ще ги хванат? С камерите ли?
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От казармата знам ,че най лошо е да те подгонят то устав .Безгрешни хора няма ,всеки от нас прави по- някое нарушение ,но както има грешка има и прошка , лично мен след нарушение са ме пускали и без да ми пишат акт или да почерпя ,просто ей така от човещина .Сега си мисля ,че вече тези неща няма как да се случат , катаджийте ще си пазят хляба и всички ще го отнасяме наред .