Катаджиите вече ще са с бадж! Ще ни спират рядко, но с камери

При превишена скорост няма да спират, после ще викат в полицията
Обновена: 25 ное 2014 16:20 | 25 ное 2014 13:00,
115
Катаджиите вече ще са с бадж! Ще ни спират рядко, но с камери
Снимка: БТА

Пътните полицаи вече ще имат бадж със снимка, на който ще пише името им и идентификационния им номер. Това е една от мерките, които МВР въвежда срещу злоупотребите на катаджиите на пътя. Новите правила бяха официално обявени от вътрешния министър Веселин Вучков.

Още по темата
Контролът на пътя вече ще се осъществява само от служители на „Пътна полиция“.  Работещите в „Охранителна полиция“ няма да имат вече такива права. Вътрешният министър съобщи, че униформите на пътните полицаи са с широки светлоотразителни кантове и надписи „Пътна полиция”.

„Само техните фуражки са бели. При ниски температури под 5 градуса те могат да ползват черна плетена шапка с надпис „Пътна полиция”“, обясни министърът.

Той разясни и че основна цел на новите мерки е да се ограничи до минимум прекият контакт между пътните полицаи и шофьорите. „Ако такъв контакт се наложи, той ще бъде в условията на контрол от техническо средство – видео и аудио запис“, каза Вучков.

Спирането на шофьорите ще става само на предварително определени места. Водачите ще бъдат информирани за тях чрез табели и чрез сайтовете на областните дирекции на МВР. На тях ще се намират не по-малко от два полицейски екипа, оборудвани с камери.

Министърът обясни, че пътните полицаи няма да спират за превишена скорост. Контролът върху бързото каране ще се осъществява само от стационарни и мобилни камери. Те ще издават електронен фиш, а шофьорите нарушители ще бъдат викани  в районното полицейско управление по местоживеене. Вучков съобщи, че на територията на страната има 25 стационарни камери и 148 мобилни камери.

Контролът по спазване на други правила за движение по пътищата като шофиране с предпазни колани, използване на специални седалки за деца, ще се осъществява при прилагане на т.нар. широкообхватен контрол.

До приемането на новите правила се стигна, след като миналата седмица в интернет се появи скандален запис на полицай, който иска подкуп. Заради това премиерът Бойко Борисов поиска КАТ да прави проверките само пред камера.

Вътрешният министър обясни, че преди обяд е подписал няколко заповеди, промени, инструкции, правила и мерки. „На тяхна основа създаваме нова организация за осъществяване на контрол на пътното движение. Мерките са съобразени с Конституцията и нормативните актове“, каза още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
6
 
! Отговори
Whiteneger преди 9 години
В България нямаш право да оспорваш сниманото от камерата, поне така беше при баща ми при превишена скорост в населено място от 20 км. Той си беше виновен и плати веднага, имаше намаление, ако глобата беше платена в рамките на 14 дена. Но ми стана интересно, без право да отиде на съд. В Германия съм бил глобяван за превишена скорост, снимано от блитцер, и можех да обжалвам. Плаща ми правовата застраховка, само дето си губя времето да се явявам на съд.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама нали от ВАС обявиха, че мобилните камери за незаконни? И издадените електронни фишове - невалидни. Кое е вярното сега?
23
4
 
18
 
! Отговори
[[ преди 9 години
НАЙ ПОСЛЕ ЕДНО РАЗУМНО РЕШЕНИЕ. САМО ПЪТНА ПОЛИЦИЯ ДА УПРАЖНЯВА КОНТРОЛ.СТИГА С ТЕЗИ ТЮМБЕЛИ ОТ ОХРАНИТЕЛНА ВМЕСТО ДА ГОНЯТ БАНДЮГИТЕ ТЕ СПИРАТ КОЛИТЕ . НАЛИ ТАМ Е ПО ЛЕСНО СЕГА КО ШЕ ПРАИМ.
22
2
 
7
 
! Отговори
SeoKungFu преди 9 години
И КО ШЪ ПРАЙМ СЯ ? :D
21
11
 
10
 
! Отговори
шофьор преди 9 години
Защо това не го направи Станишев или Йовчев . Защото БСП-ДПС-Атака мислят само за крадене . Тях не ги интересува хората , а само собствения си джоб . Евала на ГЕРБ .
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Катаджиите вече ще са с бадж! Ще ни спират рядко, но с камериПарите в кой момент трябва да се дадат?
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МОБИЛНИТЕ КАМЕРИ ДА СИ ВЛЯЗЪТ В РОЛЯТА. ДОКАТО РАБОТЕХА СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ НЕ СМЕЕХА ДА ЛЕТЯТ СЪС 100 ПРИ ОГРАНИЧЕНИЕ 50 КМ. ОТКАКТО РАЗБРАХА ЧЕ МОБИЛНИТЕ КАМЕРИ СПРЯХА ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗАПОЧНАХА ДА ЛЕТЯТ С 100 В ГРАДСКО.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
lлеле, че умрат от глад!
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо приемат нещо което от десетилетия го има в закона а тоест че името на полицая по всяко време трябва да е на видно място заедно с идентификационния (номер на значка) му номер. При поискване от страна на гражданин на имената ранга и номера на значката, полицая е ДЛЪЖЕН да ги съобщи, ако не го направи, значи отказва да се легитимира и цивилното лице може да му откаже да бъде проверено, и евентуално да подаде жалба в полицията към този служител.
16
2
 
6
 
! Отговори
Лумпенщилцхен преди 9 години
"на територията на страната има 25 стационарни камери"Мдааааа.... И половината от тях са на "Цариградско" в София... Машалла. Шъ съ опрайм. Ей ся.
15
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е да забранят на полицаите да спират безпричинно както е в нормалния свят.
14
3
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Колко е просто,свобода на даването на рушвет ,но скритата камера да е доказателство за престъпление и жестока санкция по бърза процедура.Като искат полицаите -рекетьори нека рискуват да се появят в някое филмче с главна роля.
13
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При превишена скорост няма да спират, после ще викат в полицията.......ако изобщо има после !!!! Ха познайте с колко процента ще се увеличат катастрофите и смъртните случаи след несъобразена скорост !??? При нас всичко е сбъркано и вместо да изпишем вежди ние изваждаме очи -и такива като онзи *** който го осъдиха в Пловдив че не е спрял на сигнал и помлял пет коли -сега ще си джиткат като волния ездач!!!!!!!!!!!!
12
2
 
13
 
! Отговори
милиционер преди 9 години
Този студент е за линч, как можа да ни развали далаверата преди Коледа. Това може само един ***, един селски *** да го направи. Да се провери дали не е пияница,наркоман, ***,футболна агитка. Ей долна твар е това студентина. Малко им беше боя на площада.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А 3-5 години затвор за взимане на подкуп за служителите няма ли да има?
10
1
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Най...добре е да се спазват правилата и да се кара...разумно.Не разчитайте на пътното предимство,защото знака не те...пази,пази се сам.Органите на реда имат трудната задача да проверяват и...санкционират;да се учат от американските полицаи,но селски келтаци не трябва да служат...там.
9
0
 
23
 
! Отговори
Рязан Кольо преди 9 години
Така е по добре . Само трябва да се държим да не залитаме пред камерите и всичко ще е точно.
8
1
 
27
 
! Отговори
гого преди 9 години
Ето един пример как се действа с камерите. В Чехия преди години дадоха право на всяка община да си закупи и монтира камери, като приходите от глоби влизаха директно в нейния бюджет. Инвестицията бързо се върна, нарушенията намаляха драстично и приходите на самите общини се вдигнаха.
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полицаят от записа не е взимал никакъв подкуп. Докато си е стоял на улицата е видял стар приятел който имал да му дава заем и си го е взел тогава. Е после още един приятел срещнал със заем и така....цял ден. Късметлия че толкова приятели на които е давал заеми са минали баш когато му е смяната. А студента направил клипа да заляга над учебниците а не да снима наляво и надясно работата на служителите на реда. Даже е снимал без разрешение на полицая и трябва да се глоби студента. Калпазанин!
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В коя нормална държава има КАТ това е остатък от светлото бъдеще. Затваряйте го и направете трафик полиция, номерата и регистрациите е бизнес за частния декторр.