Ядем зеленчуци от Турция, Гърция, Македония...а българските?

Производител: До 10 г. на пазара няма да има български зеленчуци
12 сеп 2019 07:10, Анисия Иванова
159
Ядем зеленчуци от Турция, Гърция, Македония...а българските?
Снимка: Булфото

Българите са изяли над 88 хиляди тона вносни домати през миналата година. За 2019 г. прогнозата е количеството да стигне 78 хиляди тона. С 18% расте вносът на домати у нас годишно за последните 5 години, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

В същото време въпреки ниската цена на зеленчука в чужбина, у нас те се продават в пъти по-скъпо.

В Турция, откъдето идват основните количества, в последните седмици на август цените на доматите са паднали до около 0,20 – 0,25 долара за килограм (около 0,44 лв. за кг). В Холандия и Испания, които са сред най-големите производители в Европа, цените на едро за месец август са около 0,80 евро/кг (1,60 лв. за кг).

У нас обаче вносните домати вървят по 1,28 лв. за килограм, показват последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Цените на европейските домати като цяло през това лято са сред най-високите за последните 5 години. Това се обяснява с горещото време и увеличението на разходите, които растат непрекъснато за последните 10 години, твърдят експертите.

Ударно внасяме и краставици, и чушки. Импортът на краставици през 2018 г. достига 29 хиляди тона, като за последните 5 години той расте с около 10 на сто. Прогнозата на експертите е тази година по пазарите у нас 30 хиляди тона от краставиците да са внос.

Подобни са и цифрите за пипера. Миналата година у нас са внесени 29 хиляди тона, като през последните 5 години увеличението е с около 14 на сто.

Само за първите пет месеца на тази година у нас са внесени 141,6 хиляди тона пресни зеленчуци, показват последните данни на земеделското министерство..

Според земеделските производители близо 80 на сто от зеленчуците и плодовете, които се продават у нас, са вносни. Доматите, чушките и краставиците идват основно от Гърция, Турция и Македония. Ако политиката в земеделието продължи, до 10 години на пазара няма да има български зеленчуци, коментира за “Труд” Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България.

Вносните домати влизат у нас на много по-ниски цени от родните, макар че се плащат мита, и това убива родното производство, коментира производител от Мало Конаре.

“По борсите и тържищата това лято видях неща, които не са се случвали от 10 години. Точно в разгара на сезона, когато има изобилие от български домати, по борсите спираха тирове натоварени със стока от Полша, Македония и Турция”, посочи той.

По думите му нашите домати са на цена от 1,20 лв., а вносните са 90 стотинки, даже и по-малко, и никой не купува родното. “Имаше колеги, които направо оставяха кашоните с продукция по борсите, зарязваха цели бусове, пълни с домати”, разказа земеделецът. Според него ниските цени на вносните домати се дължат на високите субсидии в изброените страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко мъка и непросветеност има по българските земи!!!!!Поддръжници на БОКО ТИКВАТА---колкото "умни",толкова и "просветени"(като него самият).Коментарите са излишни!!!!Фактите говорят!!!!Но само за хората ,които имат разум!!!!
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не си заслужаваМожеш да провериш в историята - говннярът iceblast88 започна.Дано пукне възможно най-скоро той и *** му рода.
87
2
 
3
 
! Отговори
Не си заслужава преди 4 години
вие двамата да спорите чак толкова ожесточено, да се обиждате и да си пожелавате лоши неща.Всеки да прави каквото е по силите му, за да си оправим държавата.След като направиш каквото можеш, логично е да започнеш да се оглеждаш наоколо и да търсиш други, които разсъждават като теб, за да се обедините ида постигнете нещо повече от това, което може да направи сам човек.Това е пътят.
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 98Ми факт. колкото и да не ти се вярва.Английските стопанства не са останали без работници, а такива като теб клечат на сухо с ндеждата да хванат някой шаран за 40лв/ден.А дано успееш, ама надали.
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 97Тези работи се случват само в твоята глава.Предполагам, че в момента си се изгърбил в някоя английска зеленчукова градина и пишеш на таблета си със своята четвърта, пета или седма ръка.
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 86Представи си, в Англия, със същото образование, със същите способности, на полето, ги заработват тези пари, че и доста отгоре. Нормирано работно време.Връщат се в България, и някой селски ахмак като тебе, вживяващ се в ролята на робовладелец, казва: "Ми не, ти не си квалифициран, нямаш образование - 40лв/ден".Показваш му среден пръст на робовладелеца и пак заминаваш за Англия.И пак 80 паунда на ден.Как стават тези работи?
83
1
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 89Бангията е бус - Форд Транзит 2017г. Филтара като го смъкнахме беше целия в парафин! Затова не ми говори глупости! Даже в Мото Пфое казаха, проблема е горивата, но няма как да ви кажем къде да зареждате защото навсякъде горивото е еднакво! Пробвахме Шел, Лукойл, ОМВ, Ромпетрол - единствено Еко е горе долу ставащо за нещо!
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До iceblast88Хората от Чехия, Полша, Словакияедна жена на женския пазар каза, че е правила изследване
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 90И кое е това почти всичко, живеещ в нормална развита държава форумен анонимнико?
80
1
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 80Хората от Чехия, Полша, Словакия и др. направиха изследване! При тях има разминаване между един и същ продукт при тях и Германия, а са държави със закони, какво остава в нашия разграден двор? Или може би смяташ, че химическите изследвания на няколко страни са лъжливи? Нали даже производителите излязоха със становище, че разликата идвала заради промени които правели "уж" на база на индивидуалния вкус на хората в страните. То е голямо и мирише, ама не било л**но, а било течен мус!
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До iceblast88Проверявал съм. 1 към 1.
78
2
 
2
 
! Отговори
До 88 преди 4 години
Не му обяснявай.Губиш си времето.Аз живея в нормално развита държава и разликите са на лице за почти всичко!!!!
77
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До iceblast88Кой ти ги разправя тези глупости?както вече казах - хюндай 2016, стои на двора.Никога не съм имал проблеми със запалването.Февруари месец бях на ски на Мальовица, една сутрин в 7.00 по спешност трябваше да се връщам до София. Като влязах в колата вътрешния термометър показваше минус 21. Запали на третия оборот. После ръцете ми залепнаха за кормилото, но запали без проблем.За твоята 20-годишна бангия , едва ли дизела и е проблема
76
1
 
6
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 80Виж какво пише на пакета на стоката в Германия и какво пише като състав в България. Като не искаш да вярваш на изследванията, то се довери поне на производителя!
75
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какво е "импорт"?Черен или червен пипер внасяме?
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давай една надница 80 паунда______________________________________________Интересно, какво можеш да изработиш за един ден, та да заслужиш тези пари.
73
2
 
4
 
! Отговори
До 77 преди 4 години
Когато поживееш няколко години в НОРМАЛНО развита държава ще разбереш принципа качество-цена на много неща.Аз от години живея в много добре уредена държава и такива индивиди да ми обясняват "от къде изгрява слънцето" ми идва в повече.Има много видове пазари за една стока!!!!
72
0
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 80Вярвай на химическия анализ на продукта! Я погледни какво пише на пакета в Германия и на пакета на същата стока в Германия! И не е само при храната, а при праховете, горивата, почистващите препарати и каквото друго се сетиш! Хората защо си мъкнат перилни препарати от Гърция бе? Сигурно защото там струват по малко отколкото в България, качеството им няма сигурно никакво отношение към въпроса, нали бе умнико!
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 73Работя това, за което съм учил.Колко работя, за да имам приличен доход, няма да ти обяснявам. Ако и ти си изкарваш прехраната с квалифициран труд, значи знаеш.
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 79Ми добре карай си без работници.Ти и на висшистите си се скъсал да даваш като те гледам.