Антарктическата ни експедиция отново на път към полюса

Ще изгражда модерна лаборатория за научни изследвания
8

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

28-ата българска антарктическа експедиция поема на път и по традиция получи българския флаг от президента.

"Тази година отбелязваме 30-годишното присъствие на българската наука в проучването на ледниковия континент", припомни Румен Радев.

Още по темата

Според него вече никой не се съмнява, че изследванията и наблюденията, които провеждат учените на ледниковия континент имат ключово значение не само за екологията, но и за борбата с климатичните промени и за бъдещето на планетата.

"България има своето солидно участие в тези важни за цялото човечество инициативи. България се утвърди през тези години като един от водещите изследователи заедно с водещите световни сили в проучването и изследването на Антарктика. За тези 30 години с много любов и всеотдайност българските полярници създадоха една малка България на ледения континент. Всяка следваща експедиция надграждаше, добавяше нещо ново", допълни президентът.

Той смята, че тази година е много важна, защото започва изграждането на модерна лаборатория за научни изследвания на Антарктида.

"Това ще бъде едно голямо постижение на българската група и на България и ясно ще покаже, че България ще продължава да бъде сред най-развитите държави, които изследват загадките на Антарктика. Още по-радостно е, че се развива и една друга инициатива", допълни президентът.

"Развейте гордо българския трибагреник над нашата база и продължавайте със същия успех да работите за тази важна национална кауза и за бъдещето на човечеството. Най-важното, пожелавам ви да се върнете живи и здрави и с нови научни открития", обърна се към антарктическия екип Радев.

Първата група полярници заминава на 13-ти ноември. Първо тръгват логистиците, защото през дългата антарктическа зима базата ни е затворена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Успех преди 4 години
Тръгвай Пимпирев, вземи и Радев със себе си - остави го да държи речи на пингвините!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Пимпирев да не се е обзавел с личен имот на Антрактида,че всяка година ходи на народна издръжка до там?!
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на тоя хрантутник Пимпирев няма ли кой да му спре кранчето? Така ли няма други по-млади учени да идат там, ако изобщо има смисъл от това? Всяка година той е абониран. Интересно какви толкова открития правят там , освен да лежат и да спят. Едно година даже се наложи чилийския военноморски флот да спасява този турист, понеже нещо беше закъсал със здравето
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв "леден континент" е остров Ливигстън, който е туристическа дестинация?Държавно-бюджетни екскурзианти.
2
3
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Радив няма ли да заведе Деси, да си направи селфи с пингвините.----------Тцъ.... Там не вървят Мерцедесите на НСО... Няма бутици... И може да и замръзне тpъткaтa!
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радив няма ли да заведе Деси, да си направи селфи с пингвините.