Четиридневна работна седмица у нас? Възможно е, но на практика - трудно

Bloomberg TV Bulgaria попита експертите
8 май 2024 18:42, Анисия Иванова
31
Четиридневна работна седмица у нас? Възможно е, но на практика - трудно
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въвеждането на четиридневна работна седмица става все по-актуално в западния свят. Много държави вече експериментират с идеята, която идва на дневен ред и за българските предприятия. Попитахме петима експерти дали четиридневната работна седмица е възможна в България.

Георги Първанов, експерт човешки ресурси

"В следващите две-три години е въпрос на време това да се случи. Много е важно дали ще минем на четиридневна седмица с десет часа работен ден или по осем, дали ще запазим същото заплащане. Към днешна дата законодателството в България позволява преминаването към четиридневна работна седмица, но ако само единични компании от отделни браншове минат на такава схема, това ще доведе най-вероятно до проблеми. Цели браншове и компании трябва да минат организирано към четиридневна работна седмица."

Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ

"Теоретично е възможно, на практика обаче няма да бъде толкова възможно. Икономиката на България е с относително по-ниска добавена стойност; имаме трудови процеси, които не са чак толкова с много висока специализация и дигитализация, така че да позволяват намаляването на работата като време и като място на извършване на работата. Отдалечената работа все още не е най-възможното нещо за българската икономика. Затова си мисля, че четиридневна работна седмица е едно пожелание, но де факто няма икономическо основание и възможност, която българската икономика да може да предложи. Не ни е такава структурата на икономиката."

Жасмина Саръиванова,  експерт "Социален диалог" в Българска стопанска камара

"В България и към момента няма абсолютни никакви законови пречки едно предприятие да въведе четиридневна работна седмица. Кодексът на труда не слага каквато и да е забрана или пречка за това. Мнението ми, а и на БСК, е че този избор трябва да бъде оставен на ниво предприятие. Ако екипът на едно предприятие прецени, че може да си позволи такава организация, че да въведе четиридневна работна седмица, да го направи. Но не мисля, че това е добре да бъде направено на национално ниво. Има сектори, в които това е трудно, особено в контекста на недостига на кадри. Клиентите имат определени потребности - как, ако всички не работят в петък, работодателят да намери допълнителен работник, който да осъществява услугите. В сектори като образование, медицина, непрекъсваемите производства също е трудно да бъде направена подобна работна седмица.

Трябва да се има предвид какво ще бъде трудовото възнаграждение и осигуровките - дали няма да пострада осигурителната система, защото производителността на труда също е от значение. Дали ако някой работи четири дни, той ще има същата производителност като при пет дни, и дали ще може да му се запази трудовото възнаграждение и осигуровки... Четиридневната работна седмица е осъществима; за много работодатели и работници може да донесе ползи, но изборът трябва да бъде оставен на ниво предприятие."

Йордан Димитров, председател на Балкански институт по труда и социалната политика

"Това е доста интересна и нова идея, която ще отнеме доста време да се въведе не само в България, но и в целия свят. Дали ще се въведе повсеместно за цялата икономика или за отделни сектори и компании - поне за момента нямаме достатъчно факти, че четиридневна работна седмица би могла изведнъж да се въведе навсякъде. Но винаги би могло да има определено събитие като Covid и ефекта от хибридния начин на работа. Ако някой ден тук се получи нещо подобно, бихме могли да имаме допълнителен стимул за въвеждането на четиридневна работна седмица.

Защо си мисля, че не може изведнъж да се въведе? Не всяка компания и индустрия са подходящи - има професии и работни места, които са обвързани не толкова с производителността, а с работното време. Намаляването на работното време на четиридневна работна седмица ще изисква допълнителен персонал - за страна като България, където имаме недостиг на работна сила и този проблем ще се задълбочава, ако тези индустрии въведат четиридневна работна седмица, ще трябва да намерят отнякъде хора.

Но има много други сектори и индустрии, където това е напълно възможно. Може би в не много близко бъдеше, когато започне да се въвежда в по-голяма степен, то ще бъде по модела на отделни сектори и компании.

Дали намаляването на четиридневна работна седмица би довело до намаляване на заплащането. Могат да се приемат регулации, които да не позволят такова намаляване, но за хората, обвързани с работно време, не само ще трябва да се запази дневната им ставка, ами ще трябва да бъде увеличена, за да се запази същата сума, която те получават за месец.

Със сигурност би могло да се обмисли. Със сигурност има положителни ефекти върху работниците като по-малко стрес, повече производителност, баланс работа-личен живот."

Мария Шишкова, управляващ съдружник в Aims Human Capital

"За много хора въвеждането на четиридневна работна седмица е мечта, за други е химера. Не е невъзможно да се случи, даже в средносрочен до дългосрочен план е доста реалистичен сценарий. Много хора не си дават сметка, че даже и сега, абсолютно законно, могат да минат на четиридневна работна седмица - като трябва да направят избор с възнаграждението, което ще получават. Пазарът предлага най-разнообразни възможности, една от които е да се работи за компании в чужбина на намалено работно време с доста добър доход.

Дали повсеместно можем да минем на четиридневна работна седмица? По принцип е възможно в средносрочен към дългосрочен план в България."

Разговорът вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Общество
Има епидемия от кражби от магазините, ръстът е до 70%
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 5-6 години, всичко ще пончме да отваряме фабрики и прочие и ще питам тогава ... как?
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Непукиста - Социалния минимум яама да проработи. Ще се срине.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 20 - Млакни бее
24
1
 
2
 
! Отговори
Непукиста преди 1 седмица
То така се говореше и 5 дневната седмица ка работихме 6 дена.Истината е че ще дойде време всичко да се работи от машини и хората ще развиват само себе си.На други места се пробва с таканаречени социален минимум.
23
1
 
7
 
! Отговори
робовладелец преди 1 седмица
аз не харесвам това
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво положително има в това, да трябва да се работи повече часове в по-малко дни? За работещия със сигурност не е по-добре.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз дори се съмнявам, че и на Запад е въведена. По-скоро на някой му е хрумнало като предизборна агитация през последните избори в други ЕС държави, и хоп - нашите се присламчиха към идеята.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В ИТ сектора съм на 4-дневна работна седмица от около 15 години. А като си направих собствена компания работя по 2 дни по 3 часа таван на ден. Учи, маме, да не работиш.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Напълно възможно е в някой фирми да се въведе 4 дневна работна седмица в България но тогава служителите ще получават по-малко понеже вместо да вършат работата за 5 дни ще вършат същата работа за 4.
18
1
 
12
 
! Отговори
477 ойро заплатка преди 1 седмица
Абе тя да не стане СЕДЕМ дневна, че ШЕСТДЕВНА си е традиция в много частни фирмички.....
17
1
 
4
 
! Отговори
477 ойро заплатка преди 1 седмица
Абе тя да не стане СЕДЕМ дневна, че ШЕСТДНРВНА си е традиция в много частни фирмички.....
16
1
 
5
 
! Отговори
Само да вметна преди 1 седмица
Моля? 1 ви ще скочи " бизнеса"! Тва 7 дни в седмицата работни, направо му се " вижда" като 2 работни!-:) Това тук може да се " въведе" едва след 100 години! Частника иска и " вечер" ако можем да му " работим" ама Не става!!1ви " май" за Това точно го Има този празник на труда!!
15
0
 
13
 
! Отговори
държавен служител преди 1 седмица
Ами аз ходя 5 дни на работа , ама като се замисля , едва ли ми се събира и 1 работен ден в седмица.
14
0
 
10
 
! Отговори
Работодатели преди 1 седмица
Ние настояваме за двадесетдневна работна седмица; денонощието да се увеличи от 24 на 80 часа, в които да се работи по 70 часа; заплатите, разбира се, трябва да си останат същите и дори да се намалят, тъй като са твърде високи и товарят бизнеса. Настояваме и за затваряне на границите и забрана за работа в чужбина. Все пак това са крайно либерални мерки, защото се съобразяваме с лошия материал от неквалифицирани и мързеливи роб... ааа така де, служители.
13
0
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
А какво и къде по точно ще работят тия с 4 дневната работна седмица
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
4 дневна за администрацията и 6-7дневна за другите, че някой трябва да ги храни. А за депутатите еднодневна и всека втора седмица почивка, че се преработват.
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нашите Ченгесари"работодатели"и техните отрочета точно за четири дневна работна седмица си мислят,те ако има как ще направят работната седмица от седем дни и ще плащат колкото за хляб и вода!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз предлагам Русия да премина на 4 дневна работна седмица. 4 дни воюва, 3 дни пие водка.
9
3
 
2
 
! Отговори
Нео от Матрицата преди 1 седмица
На 10 Май се подписва подчинението на държавите под СЗО, бай ви Клаус Швааб и Ротшилд готвят нова пландемия , по китайски модел този път и локдауни за поне 200 години , няма да имате работа освен минимални дажби за оцеляване и то ГМО храна. Оцеляващите знаят че само в планините и горите този който може и знае ще избегне концлагерите в градовете
8
1
 
9
 
! Отговори
Възможно е преди 1 седмица
за наши бръмбари и калинки, а другите да пак да ни преизберат за да ги пенсионираме на 70г жените