Каракачанов: Българският народ е оцелявал, когато е бил единен!

Откриха паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия
Обновена: 16 ное 2019 14:45 | 16 ное 2019 14:40, Елка Василева
81
 Каракачанов: Българският народ е оцелявал, когато е бил единен!
Снимка: БТА

"Българският народ е оцелявал тогава, когато е бил единен. Ако ние успеем да бъдем единни като нация и като народ - имаме своите герои и своята славна история - имаме и своето бъдеще" - това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в словото си днес при откриване паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия на площад "Свободата" в Плевен.

Вицепремиерът бе посрещнат с военни почести с участието на Националната гвардейска част. В празничното си слово той посочи, че "паметникът е издигнат в прослава на българските войни от Девета пехотна Плевенска дивизия, които проливаха кръвта си за освобождението на останалите под турско робство български земи в Македония и Тракия, а след това в Първата световна война отдаваха живота си за обединена България и нейната независимост".

"Този паметник е за съвременните поколения, увековечава силата на българския дух и храбростта на нашите деди. Българската държава има нужда от такива паметници. Ние сме длъжни да увековечаваме нашите герои, защото българският народ е оцелявал тогава, когато се е борил и когато е бил единен. Ако ние успеем да бъдем единни като нация и като народ - имаме своите герои и своята славна история - имаме и своето бъдеще. Нека това да бъде една от поуките на младото поколение, което ще идва пред този паметник", изтъкна Красимир Каракачанов.

Паметникът е едно възпоменание за всички онези наши прадеди, които загинаха за България - не само за нейното освобождение, но и за нейното обединение. Това заяви още Красимир Каракачанов в Плевен.

По време на Първата световна война Девета пехотна плевенска дивизия е първата военна част, която влезе в Ниш и след което в продължение на две години защитаваше фронта при Дойран, припомни той.

"Паметникът гледа на запад - към онези земи, за които е воювал генерал Владимир Вазов. Благодаря на общината, защото на много места подобни инициативи се спъват от безхаберието на администрацията. С решение на Общинския съвет тук в Плевен се добавиха 20 000 лева, когато бяхме привършили събраните от дарения средства. Благодарение на МО, на общината и на гражданите приключихме този прекрасен паметник. Важен е, защото трябва да бъдат увековечени подвизите на всички воини, които воюваха за България и останаха по бойните полета, за да се осъществи българският национален идел. Увековечаване нашите герои, от които трябва да се учим", подчерта Красимир Каракачанов.

Тържествата започнаха в 10,45 ч. на площад "Възраждане" с изпълнения на военни духови оркестри и демонстрация на строеви хватки с оръжие.

На площад "Свободата" от 12.00 ч. беше официалният ритуал по откриване на паметника. На церемонията присъстваха и представители на ръководството на Щаба на отбраната, командири на видовете въоръжени сили, представители на местната власт, депутати, дарители, членове на инициативния комитет за издигане на паметника, предаде БТА.

Проектът на новия внушителен мемориален комплекс, който със сигурност ще се превърне в още едно място за масово поклонение в Плевен, е дело на арх. Анатоли Христов и инж. Милчо Илиев, които също са дарители. Петте скулптури са създадени от Борис Борисов. Инициативата е осъществена с дарения за година и половина, подкрепена от община Плевен с 20 000 лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Няма как да сме ЕДИННИ!!! Не може едни да си плюскат и да си крадат милиони левове- а други да са служили в Армията и сега тяхните деца да се мъчат и да се молят за свястна работа- Шуробаджанащината е в Апогеят си- Няма как нашите деца да отидат на война -за да пазят хотелите къщите за гости и кооперациите с подарени апартаменти на богати хора- НИЕ отдавна не сме единни- НИЕ се делим на ДВЕ_ бедни и богати- Вече на никой не му пука за богатите- Бедният няма какво да загуби-Купете си армия!
47
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Предател !Не става нищо от теб!
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българския народ е единен - Каракачанов, по-известен като КрасиПетТераси или Шкембе войвода е слуга на олигарси ;)
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много грешиш 27 коментар! Аз лично.съм се клел в знамето.На НРБ и съм служил 2 г и 1 месец държейки калашник! А ти момчето ми? Кой си? Каква ти е "уриентацията" днес?!-:) За Американската "демокрация" ЕС и НАТО го знаем този "лозунк"! Ти в личен план знаеш ли кой си и какво искаш? -:)
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
спасението е в изритванетона подобти тюфлеци като тоя измислен патриотобшкновен мошеник жаден за пари и власт
43
0
 
6
 
! Отговори
Фрее преди 4 години
Снимките са фалшив и некадърен Фотошоп! Цял ден беше мъгливо!
42
2
 
4
 
! Отговори
Ас преди 4 години
Генерала горе е добре, ама момчетата долу са досущ Пурко
41
3
 
1
 
! Отговори
Само християнството. преди 4 години
Може да ни спаси, това е нещото което държеше българщината жива през вековете. Тези богохулни идеологии, социализъм, комунизъм, демокрацията, либерализмът и д-р. Са само прах в очите на хората.Докато не станем абсолютно царство и не започнем да следваме Библията, нищо няма да стане.
40
0
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Разливайте кола по улицата да унищожите визуалните макети на герб
39
0
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
С жертва можем да се спасим, но без глупави жертви, въпросът е кое е по-важното. И Господ как ни дава още повече сили да жертваме. Връща се от тялото, но трябва да вярваме и в сатана, който иска да ни съсипе.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа е оцелял когато не е имало евроатлантизъм.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да бъда единен с роми на социал друсащи турска чалга,мутри и диви селяни в мазни анцузи.Не са мойте хора.
36
4
 
8
 
! Отговори
Мислете преди 4 години
Антикомунизмът унищожи България.Демонокрацията/вълчият и див капитализъм ще унищожи България. Събуждайте се.
35
6
 
0
 
! Отговори
народа е оцелял преди 4 години
защото е намирал начин да се очисти от чуждопоклоници като русофилкста въ.ка Каракачанов.
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Караксчанов, аз никога няма да бъда единен с теб, герб, сдс, нфсб, и т. н. Мразя ви и съм ви проклел в името на всички богове
33
2
 
17
 
! Отговори
разделителна линия преди 4 години
Корупцията - огромните апартаменти на безценица, като апартамента на този дето дава акъл и т.н. - разделят народа непоправимо на хищници и ограбени.
32
2
 
18
 
! Отговори
- преди 4 години
Това дебело мазно .....остана най-големия слагач. Дори петното Сидеров напусна тиквоний, а тоя продължава да крепи статуквото защото знае че му е за последно и краде като за последно и се мазни като магистралка. ОТВРАТ!!! Срам за България! Срам за българската армия! Позор за народа!!!
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АГЕНТА НА ДС НЯМА С КАКВО ПОВЕЧЕ ДА НИ ВПЕЧАТЛИ, НЕ ИСКАМЕ ПОВЕЧЕ АГЕНТИ И МИЛИЦИОНЕРИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТИМА ТОЛКОВА МЛАДИ И КАДЪРНИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ, НЕКА ВЗЕМАТ НЕЩАТА В СВОИ РЪЦЕ И ДА НИ СПАСЯТ ОТ ДИКТАТУРАТА
30
1
 
12
 
! Отговори
Бай некой си преди 4 години
Лебедовата песен на една слушалка, която Не може да изкара и един ден на свободният трудов пазар. Скоро и руснаците ще се отърват от него.
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така - Българския народ трябва да е обединен ,за да ви Изметеме !иначе няма още дълго да оцелееме .Братя, Обединението прави силата !