Каракачанов: Българският народ е оцелявал, когато е бил единен!

Откриха паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия
Обновена: 16 ное 2019 14:45 | 16 ное 2019 14:40, Елка Василева
81
 Каракачанов: Българският народ е оцелявал, когато е бил единен!
Снимка: БТА

"Българският народ е оцелявал тогава, когато е бил единен. Ако ние успеем да бъдем единни като нация и като народ - имаме своите герои и своята славна история - имаме и своето бъдеще" - това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в словото си днес при откриване паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия на площад "Свободата" в Плевен.

Вицепремиерът бе посрещнат с военни почести с участието на Националната гвардейска част. В празничното си слово той посочи, че "паметникът е издигнат в прослава на българските войни от Девета пехотна Плевенска дивизия, които проливаха кръвта си за освобождението на останалите под турско робство български земи в Македония и Тракия, а след това в Първата световна война отдаваха живота си за обединена България и нейната независимост".

"Този паметник е за съвременните поколения, увековечава силата на българския дух и храбростта на нашите деди. Българската държава има нужда от такива паметници. Ние сме длъжни да увековечаваме нашите герои, защото българският народ е оцелявал тогава, когато се е борил и когато е бил единен. Ако ние успеем да бъдем единни като нация и като народ - имаме своите герои и своята славна история - имаме и своето бъдеще. Нека това да бъде една от поуките на младото поколение, което ще идва пред този паметник", изтъкна Красимир Каракачанов.

Паметникът е едно възпоменание за всички онези наши прадеди, които загинаха за България - не само за нейното освобождение, но и за нейното обединение. Това заяви още Красимир Каракачанов в Плевен.

По време на Първата световна война Девета пехотна плевенска дивизия е първата военна част, която влезе в Ниш и след което в продължение на две години защитаваше фронта при Дойран, припомни той.

"Паметникът гледа на запад - към онези земи, за които е воювал генерал Владимир Вазов. Благодаря на общината, защото на много места подобни инициативи се спъват от безхаберието на администрацията. С решение на Общинския съвет тук в Плевен се добавиха 20 000 лева, когато бяхме привършили събраните от дарения средства. Благодарение на МО, на общината и на гражданите приключихме този прекрасен паметник. Важен е, защото трябва да бъдат увековечени подвизите на всички воини, които воюваха за България и останаха по бойните полета, за да се осъществи българският национален идел. Увековечаване нашите герои, от които трябва да се учим", подчерта Красимир Каракачанов.

Тържествата започнаха в 10,45 ч. на площад "Възраждане" с изпълнения на военни духови оркестри и демонстрация на строеви хватки с оръжие.

На площад "Свободата" от 12.00 ч. беше официалният ритуал по откриване на паметника. На церемонията присъстваха и представители на ръководството на Щаба на отбраната, командири на видовете въоръжени сили, представители на местната власт, депутати, дарители, членове на инициативния комитет за издигане на паметника, предаде БТА.

Проектът на новия внушителен мемориален комплекс, който със сигурност ще се превърне в още едно място за масово поклонение в Плевен, е дело на арх. Анатоли Христов и инж. Милчо Илиев, които също са дарители. Петте скулптури са създадени от Борис Борисов. Инициативата е осъществена с дарения за година и половина, подкрепена от община Плевен с 20 000 лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
13
 
! Отговори
На пазар преди 4 години
Да бъда единин с дс НИКОГА!!!
27
4
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
Ако толкова много искат да правят паметници .Да правят паметници поне на някой от нашите войни .ПСВ е войната Вилхем втори ,а не българска .В тая война ни вкараха за да спрем разпадането на австрийската империя .Това не е нашата война .По добре да правят паметници на балканските войни .Те са си баш наши .
26
9
 
12
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 4 години
Аз мразя русофобите. За мен те не са българи. Да мразиш тези които са ти създали държавата. Да мразиш тези които в сърцето си по река Волга съхраняват огромният комплекс Болгар . Русия е най голямата българска държава. За мен това не са хора с мозък.
25
9
 
3
 
! Отговори
do 27 преди 4 години
прав си, самият надпис на комунистическия герб 681-1944 доказва, че и самите комунисти не се приемат за българи
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И РБ НЕ Е БЪЛГАРИЯ,ЗАЩОТО КОМУНИСТИТЕ ОЩЕ СА НА ВЛАСТ И РЕПРЕСИРАТ
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе този не размахваше ли по едно време някаква Стратегия за интеграция на ромите, с която се заканваше да ги сложи в ред?! Какво стана, нещо заглъхна по въпроса..
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сменихме името на Македония, целунахме *** на краварите и седнахме да се гордеем със дедите си. Ако дедите ни дето си проляха кръвта за БГ и Македония бяха живи щяха да то опекат тоя на кладата жив.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лозунги висят в мръсния въздух, казани от псевдопатриот, който взе да пищи, след като продадоха Македония.Няма в историята патриот с наднормено тегло.Ниска култура, когато за всяко нещо се прокрадва политика срещу едни хора, които са били убедени антифашисти и също засружават уважение.Отвратително е да служиш на власт, под името Иван и сега да се подиграваш с това, а сега под името патриот и то обединен, да се правиш на ангел.Тази власт има най-голям принос в обема на тар...буха му
20
2
 
12
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Така и не разбрах днес ,за какво тоя толуб беше на откриването?Трябваше Радев да си го открие като главнокомандваш,айде и Спартански помагаше има право и той.Ама Каракачанов от срам за какво въобще са не покри.Много охрана,един камък не можах да хвърля...
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откриха паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия................Дедовете метннаа бастуните от радост. Бабите пеят за бастуня на дедовете - национална идилия!
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 18 А "демокрацията" на която сега се кланяш.Българска ли беше? А Американофилите българи ли са?!
17
6
 
11
 
! Отговори
Мара ТъпотоФАКТИ преди 4 години
Глада е по-силен от тока. Такива фалшиви/празни лозунги, за да продължаваме да храним Празноглавците-софиянци, не мерси! Държава имаше до '89, това тук е вече БЛАТО.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно Буда да те учи на въздържание и смирение, та пича е на над 300 кг
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек с тройна гуша е срам за България не патриот
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на Първата световна война Девета пехотна плевенска дивизия е първата военна част, която влезе в Ниш-------------------------------------Влезе ама много бързо излезе.
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанов кажи защо Сърбите през ВСВ спасиха 500 американски пилоти и накрая САЩ предадоха сърбите ? Кажи защо САЩ предадоха кюрдите техните съюзници, кажи защо САЩ предадоха и Кадафи и ЕС се напълни с бежанци, които армията ти не може да озапти ако Ердоган пусне бежанците дето ги държи, не ни дрънкай общи приказки.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъдете единни и ни следвайте във лютата борба срещу кифтетата и сужуците. Първо никога не се делете на бунтари и други и ни гледайте как дружно лaпaме кифтета и сужуци на вашиот гръб.
11
4
 
20
 
! Отговори
V преди 4 години
А къде е паметника на убитите при американските бомбардировки над 4000 българи ??? Щото на военнопрестъпниците от САЩ има паметник .Защо няма на техните жертви ??? ЩОТО СА БЪЛГАРИ ЛИ ??? Как да се обедини народа пред идеите на душманите че за българските жертви не трябва да има паметник ,а на военно престъпниците да има ??? Такива националисти не са български ,а американски
10
3
 
19
 
! Отговори
българин преди 4 години
И как да сме "единни" бе др Каракачанов? С др Борисов не пускате властта! Вашите "патриоти" измислени и твоята партия със Сидеровата.Години вече държите топките на Борисов и го държите изкуствено на власт.Та и вие да сте на върха и във властта! -:) Е как да сме единни? Няма как! И само да попитам.А малките Американофилчета.Понеже имат "страхова невроза" към паметниците ни щом не са Американски.Дали няма да осъмне нашарен с разноцветни бои? -:)
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С пръжки по гзо да живее Каракачанов бе брато.