75 г. от Кървавия Божик в Македония, когато са избити над 1200 българи

Целта на кампанията е била да се заличи българското самосъзнание
Обновена: 5 яну 2022 12:31 | 7 яну 2020 13:23, Елка Василева
176
75 г. от Кървавия Божик в Македония, когато са избити над 1200 българи
Снимка: архив, Reuters

Навършват се 75 години от Кървавата Коледа или Кървавия Божик за българите в Македония. В началото на януари 1945 г. на Рождество Христово по стар стил югославските власти в Македония организират избиването на над 1200 българи – заради българското им самосъзнание.

Кървавата Коледа всъщност е събитие, което се случва в периода 6 – 9 януари. Тогава са извършени масови репресии срещу хора с изявено българско самосъзнание. Броят на убитите е около 1 200 души, като те са включени в специални списъци, които са изготвени и утвърдени от самия Тито и неговите емисари в Македония, обяснява историкът проф. Пламен Павлов.

Става дума за една планомерна операция за прочистване на етническото самосъзнание на българите в Македония, която по някои от методите много напомня на Народния съд в България.

Така че това, което се случва в Македония, няма особена разлика от кървавите събития в самата България, но все пак в Македония има един подчертан антибългарски елемент. Тогава новата власт се осъществява, най-вече от Светозар Вукманович-Темпо – един от най-приближените на Тито функционери на Югославската комунистическа партия, подкрепян от такива комунисти като Михайло Апостолски и Лазар Колишевски – българи по произход и хора от партийния апарат, сред които имало много гъркомани, сърбомани, албанци, казва Павлов пред „Фокус“.

По думите му става дума за събития, които започват още през септември – октомври. И до днес тези събития не са напълно изяснение, а броят на жертвите не е установен със сигурност.

Можем да започнем с тези избивания и кланета, които започват още в самото начало, след оттеглянето на българските войски от Македония, обяснява историкът. Да речем – събраните войници и офицери в Скопското кале. Днес там се правят турове с екскурзоводи, но никъде не се казва за това, което се случва през есента на 1944 година. Там са затворени българските войници, които отказват да се бият с Югославската партизанска армия във Войводина, затова първо са избити или репресирани офицерите, а после на страшен терор са подложени и самите войници.

После, разказва Павлов, започват кланета в Прилеп, Велес, Куманово и други селища. Тук на практика още в началото като жертва падат съратниците на Методи Шатаров – известния деец на международното комунистическо движение, който обаче е на български позиции, тоест македонските комунисти, но от неговото крило. Въпросните хора е трябвало да бъдат на високи позиции, но на практика са убити без съд и присъда.

Освен това тези репресии се засилват и по отношение на така наречените „бугараши“ – хора, които са с българско самосъзнание. Тук става дума за стари дейци на ВМРО като Дончо Северски, а същевременно и за хора от старата българска територия като подполковник Делчев – хора, които все още не са се изтеглили от България.

Наистина става дума за едни кървави събития, които трудно могат да бъдат възприети от нормалния човешки разум. Тези кланета продължават във Велес, където са убити такива изявени български дейци като д-р Богдан Попгьорчев и още около 50 души, свързани с ВМРО. Сред тях има хора от средната класа, има занаятчии, има и обикновени хора, продължава разказа си историкът.

В Куманово по същото време - става дума за октомври, ноември, декември 1944 година, са убити някъде около 50 души без съд и присъда, като измежду тях е д-р Йосиф Андонов, войводата от ВМРО Кръстьо Лазаров и много други невинни хора на всякакви възраст от най-различни социални слоеве.

Така че в тази първа вълна, преди самата Македонска Кървава Коледа, са убити някъде между 140 – 150 души. След това започват и едни псевдопроцеси, които са подобни на Народния съд в България, като в Македония е приет един закон за съдене на престъпления срещу македонската национална чест. Нещо, което е абсурдно само по себе си и което обрича на гибел или на репресии всеки, който не отговаря на изискванията на македонската власт за македонска национална чест в кавички. Разбира се тук най-вече са нападнати и преследвани така неречените „суратници на окупатора“, тоест хората, които по някакъв начин са били свързани или са сътрудничили на българската власт в периода 1941 – 1944 година.

Така че в периода декември 1944 – януари 1945 година са избити в рамките на тези процеси десетки души, част от които са изпратени на съд, други в тъмничен затвор.

Паралелно с тези събития започват и един процеси срещу най-изтъкнатите национални дейци и водачи на българите в Македония. Става дума за хора като Димитър Гюзелов, Спиро Китинчев, Илия Коцарев. Не бива да забравяме и учителката Роза Койзеклиева, която е преподавала история и само за това, защото е разказвала истината, е вкарана в затвора, където умира в нечовешки условия.

Самата Кървава Коледа се разпростира в дните между 6 и 9 януари 1945 година върху всевъзможни хора, като тук има ужасяващи случаи на нечовешка жестокост – хора, които са хвърляни в езерата, които са хвърляни в разни пропасти, обяснява проф. Павлов.

Например само в Скопие са убити над 60 души, във Велес над 50, в Куманово около 50, в Щип – 77, в Битоля – 36 и така нататък. Да речем при село Владимирово, Беровско са унищожени 330 души. Край Охридското и Преспанското езера също. При село Отешево са избити много хора. Така че и до днес бройката на избитите на практика не е установена.

Според историка Веселин Ангелов някъде над 23 000 души са били подложени на репресии, като така установените в рамките на тази тъжна статистика смъртни случаи са от порядъка на 1000 – 2000 души.

Кървавата Коледа е символ на македонизма. Македонизмът е едно кърваво явление и най-кървавите му дни са в края на 1944 и през януари 1945 година. Не бива да забравяме, че наред с многото смъртни присъди има хиляди хора, които са осъдени на тъмничен затвор, изпратени са в лагери и така нататък, обобщава историкът.

Това са едни събития, които трябва да се осмислят все повече и повече, като при това не трябва да забравяме, че те бяха тема-табу в Македония и в България в продължение на повече от половин век, припомня Павлов. Това е така, тъй като тя противоречи на самата същност на македонизма, който по същество е антибългаризъм, а на практика виждаме, че в края на 1944 и в началото на 1945 година антибългаризъм не е само пропаганда, а е низ от убийства, от показни процеси и избивания без съд и присъда.

Смятам, че в учебниците на децата и студентите в Македония тези събития трябва да присъстват и то, както сочат документите, казва Пламен Павлов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
15
 
! Отговори
Едуард Кардел преди 4 години
По това време вече американците в лицето на Едуард Кардел, свързан с цру-подобните служби в Америка, англичаните в лицето на Рандолф Чърчил-син на Уинстън Чърчил и Германия, Русия, Хърватия в лицето на Хебранг са поставили интересите си на Балканите като своя зона на влияние. Главен заложник е България. Главното оръжие е Югославия. Е.Кардел, Р.Чърчил, А.Хебранг и Моше Пияде са в екипа на Й.Б.Тито. В екипа на България кои са ???? Югослави поисква федерация под своя егида. Вижте горните имена.
69
35
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тие се луе се колаборатори(соработници) на Бугарскиот Окупатор од 1941 до 1944, токму затоа се стрелани... Не измислувате никакви глупости дека биле стрелани само затоа што биле ***. ... Тоа се луе кои кодошеле и се богателе врз маките и грбот на обичниот Македонец. .... Овие 1200 луе не залужуваат никаква почит.
68
1
 
15
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
До 69Как коя история е вярна??? Естествено българската....
67
7
 
15
 
! Отговори
Целта на България преди 4 години
е да направи всичко възможно да приобщи Македония към ЕС и НАТО. Едва тогава българите ще могат да изгладят всички противореия - исторически, политически, културни, лингвистични и т.н. с нащите братя и сестри в Македония, които бяха принудени най-вече от Русия и нейните маши като Сърбия и Гърция да се откажат от българския си произход.Не се хващайте на анти-македонското хоро което Русия ви предлага, македонците са българи и ТРЯБВА да ги вкараме в НАТО и ЕС, това ще направи Балканите по-сигурни
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛойкоКоя история е вярна бе ушанке?Македонска? Сръбската? Руската?
65
5
 
16
 
! Отговори
Македония в НАТО/ЕС! преди 4 години
затова Русия активира тролската си армия да ръси анти- пропаганда от двете страни. Ние добре знаем кой седи зад българските трагедии на Балканите, това е Русия която насъсква всичките ни съседи да ни грабят и избиват, целта на Русия е българското Черноморие.Това клане е извършено със знанието на Съветска Русия и с одобрението на руските мекерета като Георги Димитров и БКП у нас. Защо сега? - защото Русия отново се опитва да създаде конфликт със съседите ни за да предотврати Македония в НАТО/ЕС
64
0
 
5
 
! Отговори
ПИТАМ преди 4 години
LOYKO Ли си BOYKO ли си, не те знам ама си супер спрял
63
16
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
До дядо Йоцо гледаТова което пишеш просто не е вярно.Доста хора гледат...но не виждат. Истината е знам не само от моя род. Дай му на българина да си измисля велика история...,която естествено не е вярна.
62
6
 
11
 
! Отговори
защо сега? преди 4 години
ами защото Русия иска да държи Македония извън ЕС и НАТО. Забележете как руските тролски банди започнаха да засипват социалните мрежи с анти-български (от страна на Сърбия и Македония) и контра-ответи от страна на българските медии. Всичко това се прави за да се избегне присъединяването на Македония към цивилизована Европа, защото Русия ще загуби поредния си плацдарм на Балканите.За българите е важно да направят всички усилия да приобщят Македония към ЕС, а след това историческите дразги ***
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички проблеми на света включително и нашите идват от гнома и от гъзолизците след него !
60
13
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 61Това са събития случили се в миналия век, тоест 20-ти.Сега живеем в 21-ви век. Никой никого не застрелва сега защото е българин.Синхронизацията нещо ви куца май.Дайте да развеем конските опашки и да въведем бог Тангра като основен бог на Велика България?Това ли да направим? Осмислете реалността и разберете реалността в която живеем!Никой не мрази българите сега. Всъщност, подобни сантименти още може да има сред възрастното население, но младите искат и могат да живеят заедно.
59
7
 
11
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Ми те макетата по кръвожадни от османците бе. Комунисти жадни и гладни
58
1
 
19
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
До LoykoКато разбереш че са застреляли комшията, затова че се е чувствал българин, не е нужно някой да те насилва. Ставаш македонец по желание.
57
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, защо се поддавате на руска пропаганда?В края на Втората Световна Война френските партизани са остригвали главите на френските жени, които са били любовници на германски офицери!Сега на влизане във Франция откъм Германия няма граница - разбираш че си влязъл в друга държава само по пътните знаци!Въпросният Светозар Вукманович е имал брат, убит от югославските комунисти.И не е направил нищо за да го защити, защото сам той е бил комунист!Какво да говорим за българите?
56
6
 
28
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
България не трябва да е толкова отстъпчива и с наведена главя!Стига толкава лъжи срещу Българите..изтрепаха стотици хиляди Българи.само защото взеха български земи и не искаха в тях никай да се нарече Българин..Господ да ги накаже и сърби.и гърци.и румънци и турци..разграбиха ни земите и изколиха толкова Българи.а ние тук им строим църкви.джамии.правят си каквото искат .сомоопеделят си се както искат.с нашата *** толерантност
55
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До House M.D.Във връзка с датата на Рождество... - Ето как стоят нещата: Коледа си е била винаги на 25 декември според БПЦ. Когато влиза в сила Грегорианския календар, БПЦ не го приема. По тази причина Коледа за известно време се празнуваше на 6 януари по нов стил (Грегориански календар, официален за Бг), което обаче съответства на 25 декември, според стария стил, следван от БПЦ.Както се досещате - все още има църкви, които си следват стария, Юлиански календар при определянето на Коледа.
54
32
 
5
 
! Отговори
Bungar преди 4 години
Пишман историците на България освен да си измислят история май друго немогат. Подобни псевдо факти се измислят за да мразим македонците. Хем сме били окупатори,хем искаме да се изкараме освободители. Стига сме плащали грешни пари за измислвне на история...82495
53
0
 
24
 
! Отговори
Дядо Петър преди 4 години
Като се връща назад към тези събития, авторът трябва добре да знае, че по същото време по нареждане на Георги Димитров ("вождът и учителят на целия български народ", а в действителност дългогодишна маша в ръцете на Сталин) при преброяване на населението българите от Пиринско са били насилствено заставяни да се записват като МАКЕДОНЦИ.Добре че Тито и Сталин междувременно скъсаха, иначе щяхме да се окажем в една федерация със сърбите и останалите югославяни. С всичките последствия от това.
52
1
 
6
 
! Отговори
коментар преди 4 години
А нещо за Г.ДимитровПреди да пишеш за един политик . първо се запознай с архивите в Русия.Може до влагаме повече емоции и много малко истина.
51
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искате много ,но нищо няма да получите.Сърбите имат силна армия,благодарение на руснаците.А нищо чудно това да се разпалва умишлено от Русия.Ние сме армия на Динковците и Перовците.При нас всичко е унищожено.