Тол такси, по-скъп ток и газ и резултатът - цената на хляба тръгва нагоре

Сушата щяла да намали реколтата на пшеницата
162
Тол такси, по-скъп ток и газ и резултатът - цената на хляба тръгва нагоре
Снимка: Pixabay

Хлябът ще поскъпва, смята Мариана Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

По думите ѝ причините са комплексни – от тол таксите, през евентуална лоша реколта до поскъпването на тока и газа.

Още по темата
"Ние не участваме в никакви стачни действия, защото оставяне на населението без хляб в пряк превод значи обявяване на военно положение. При нас нещата не са толкова пряко свързани с възможността да се включим в активни действия, изразяващи недоволство, но категорично трябва да кажем, че ситуацията е напрегната. Очакванията за отразяване на тол таксите върху цените на насъщния са много тревожни", каза тя пред БНР.

Кукушева обаче не се ангажира с точни изчисления за поскъпването на хляба в следствие на тол таксите.
Тя призна, че все още няма разчети, защото всеки хлебопроизводител има собствен периметър, в който доставя своята суровина и превозва допълнителната суровина.

"Световната банка някак много наизуст беше определила някакви 2 стотинки на бройка хляб, като се базираше на цени на основни суровини от преди 3-4 години. Неактуалността на тези изчисления ни прави тревожни и неустойчиви в икономическо развитие", коментира Кукушева.

По думите й в хлебопроизводството има огромен сив сектор.

"Въвеждането на такива тежки, донякъде и рестриктивни мерки спрямо изрядните бизнесоператори би довело до увеличаване на сивия сектор. Той е този, който не плаща задължения и данъци", коментира тя.

Като друг голям проблем Мариана Кукушева посочи сушата.

"Сушата рискува правилното развитие на зърнените култури. Липсата на сняг води до невъзможност растенията да създадат своя силна коренова система. Очакваме, че не малко площи в България ще бъдат разорани напролет, когато се установи какви са щетите", обясни тя.

И все пак Кукушева е категорична, че няма никаква опасност България да остане без пшенична реколта.
Оскъпяването на хляба и на всички останали стоки и услуги в страната се диктува и от очакваното повишение на цената на енергията за бизнеса, на газа, на новата минималната заплата, покачването на цената на нощния труд и т.н. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е че има обяснение защо хляба пак ще поскъпне. Че това не е хляб е отделен въпрос, да рупат там маймуните.
126
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден все нови и нови данъци , такси ,глоби ,застраховки ,осигуровки и всевъзможни ограничения.Тиквата ще ни довърши , ако изкара мандата на кабинета "Тиква-3".
125
11
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
До Неанонимен 112 Сега при 4 пъти повече автомобили , 2 пъти по малко загинали в ПТП. Как става тая работа ? Сигурно защото асфалт не се яке.
124
3
 
26
 
! Отговори
БАХТИИИ РЕПРЕСИИИТЕ преди 4 години
НЯМА ЛИ НАРОД В ТЪЗ БАЛГАРИЯ БЕ ???????????????????????
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
поправка от 0.69 вече е0.79
122
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Хлябът ще поскъпва, смята Мариана Кукушева.." ХЛЯБЪТ ВЕЧЕ ПОСКЪПНА. В Билла типов хляб от 1.39 лв вече е 1.49, типов от 0.69 вече е 0.70 лв.
121
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само се чудят какво да измислят та да вдигат цените. В почти цяла Европа има ТОЛ такси, там как се оправят? В Италия 500 км са над 40 евра в посока за лек автомобил, за бус е още по скъпо. Хляба е евро- евро и двадесет! Пълни ***...
120
5
 
14
 
! Отговори
НАПРОЛЕТ преди 4 години
Бой на Боко по тиквата!!!
119
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
90% от хляба в България е фалшификат. Брашното в пакети също е фалшиво така че дори да си правите "домашен хляб" на практиак пак ядете същата химия и даже си плащате двойно.
118
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
123- КАК КОНСТАТИРА ТВЪРДЕНИЕТО СИ- НСИ КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ ДО М ДЕКЕМВРИ НА 2019Г- 2.1%, БОБ ЛИ МЯТАШ ИЛИ КАРТИ РЕДИШ...
117
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Готви се народе, таз година автомобилите над 3.5 тона с Тол такси, а догодина ще запукат и леките автомобили!
116
27
 
4
 
! Отговори
Жулиен - психиатър преди 4 години
На който му е скъпо отива при аборигените. Там е без пари - гониш дивеча и ако хванеш, добре, ако не - глад. А, наздраве !
115
4
 
24
 
! Отговори
az преди 4 години
и децата знаят, че не само хляба ще поскъпне сега.
114
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОКУШЕВА, КОЙ КУПУВА ХЛЯБ СЕГА- ПОЧИТИ ВСЕКИ ИМА МАШИНА ЗА ХЛЯБ, КУПУВА БРАШНО НА ПРОМОЦИЯ И СИ ПРАВИ ХЛЯБ- НЕ ПЛАШИ ГАРГИТЕ! И ОЩЕ НЕЩО БОБ ЛИ МЯТАХТЕ ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ЩЕ ИМА СУША...
113
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 113Явно в тази държава най-важното е цените на хляба да са ниски и ракията да се вари и праща в колети свободно. Друго населението не го интересува.......Родина синко, родина и "традиция"!
112
3
 
5
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
До Активист на БКП 100 А при БСП България умира , а при ГЕРБ само ни го завира.
111
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквайте отрицателно поевтиняване на стоките.
110
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вдигаме стандарта. Печелим повече и харчим повече.Ово е стандарт.
109
13
 
3
 
! Отговори
Ех , спомени , спом преди 4 години
До Анонимен 98 През 71 -2 година съм бил студент в София от малко край Дунавско градче. Пътувахме по Искърското дефиле по време на празниците, по калдъръмен път по 6 часа.Пускаха и градски автобуси ката липсващите столове, бяха допълнени с обикновени столове.Беше голяма мъка.Ама като се стъмни и започваха пускате на едни ръце на студентките до мен..... Що студентки съм оправил...Нямам думи.Ама тогава беше душа , за душа.
108
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това да не е заради поевтиняването на газа заради Южен Поток?Може би са искали да кажат, "поевтиняване със знак минус"?Разбирай, когато ти кажат "ще има поевтиняване на газа", това означава "-поевтиняване" = "+поскъпване".А ако очаквате да има наистина поевтиняване, ослушвайте се за новина "Очаква се "-поскъпване" на газа". Тоест, обратна логика!!!