Тол такси, по-скъп ток и газ и резултатът - цената на хляба тръгва нагоре

Сушата щяла да намали реколтата на пшеницата
162
Тол такси, по-скъп ток и газ и резултатът - цената на хляба тръгва нагоре
Снимка: Pixabay

Хлябът ще поскъпва, смята Мариана Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

По думите ѝ причините са комплексни – от тол таксите, през евентуална лоша реколта до поскъпването на тока и газа.

Още по темата
"Ние не участваме в никакви стачни действия, защото оставяне на населението без хляб в пряк превод значи обявяване на военно положение. При нас нещата не са толкова пряко свързани с възможността да се включим в активни действия, изразяващи недоволство, но категорично трябва да кажем, че ситуацията е напрегната. Очакванията за отразяване на тол таксите върху цените на насъщния са много тревожни", каза тя пред БНР.

Кукушева обаче не се ангажира с точни изчисления за поскъпването на хляба в следствие на тол таксите.
Тя призна, че все още няма разчети, защото всеки хлебопроизводител има собствен периметър, в който доставя своята суровина и превозва допълнителната суровина.

"Световната банка някак много наизуст беше определила някакви 2 стотинки на бройка хляб, като се базираше на цени на основни суровини от преди 3-4 години. Неактуалността на тези изчисления ни прави тревожни и неустойчиви в икономическо развитие", коментира Кукушева.

По думите й в хлебопроизводството има огромен сив сектор.

"Въвеждането на такива тежки, донякъде и рестриктивни мерки спрямо изрядните бизнесоператори би довело до увеличаване на сивия сектор. Той е този, който не плаща задължения и данъци", коментира тя.

Като друг голям проблем Мариана Кукушева посочи сушата.

"Сушата рискува правилното развитие на зърнените култури. Липсата на сняг води до невъзможност растенията да създадат своя силна коренова система. Очакваме, че не малко площи в България ще бъдат разорани напролет, когато се установи какви са щетите", обясни тя.

И все пак Кукушева е категорична, че няма никаква опасност България да остане без пшенична реколта.
Оскъпяването на хляба и на всички останали стоки и услуги в страната се диктува и от очакваното повишение на цената на енергията за бизнеса, на газа, на новата минималната заплата, покачването на цената на нощния труд и т.н. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хляба си поскъпна тихомълком в края на миналата година близо 25 процента, купувам 830 гр, беше 1.09 лв., а сега е 1.39 даже 1.50 лв., да не говорим за сиренето, което купувам беше 9 лв. сега е 11 лв. по същия начин прясно мляко 1.80 лв на 2,30 - 2.50 и много други хранителни продукти от първа необходимост, не видях и не чух това да се спомене някъде...
106
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сега има регистрирани 2,8 милиона леки коли, а през 1989 година бяха 2,1 милионаХахаха, да, добре. 2016 г. са били почти 4.15 милиона, по данни на МВР. Това за 90 милиарда километра дори не се нуждае от коментар. Това кола да "превърти километража" (а те бяха до 99999 км) беше събитие цяло.
105
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно в тази държава най-важното е цените на хляба да са ниски и ракията да се вари и праща в колети свободно. Друго населението не го интересува.
104
9
 
11
 
! Отговори
Неанонимен преди 4 години
До *** 106Май не знаеш, че през 1985-1989 година автомобилите в България изминаваха на година общо около 90 милиарда километра, а сега изминават около 60 милиарда километраЗнам, че на бензиностанциите се взимаше гориво с купони и то по 20л на човек.Чичо ми купи купоните на комшиите, за да ни заведе с братовчед ми на море.Масово руските таратайки дори сега на по 70-80000км.Как сте ги правили тези милиарди километри с 4 пъти по-малко коли и купони за бензин един Ленин знае.
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ептем ще олайнареят българските граждани заради българските родолюбци.
102
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава хляба беше 26 стотинки за килограм ДобруджаИ като беше, та какво? По-хубав да е бил случайно? Какъвто има, такъв ще купиш. Ако искаш. Ваканциите карах на село, по два-три часа съм чакал на опашка в жегата да извадят хляб. Сега поне мога да си купя какъвто хляб си поискам.
101
7
 
7
 
! Отговори
Св преди 4 години
От 6 години не съм купувал хляб. Правя си го в хлебопекарна. 1 кг (меря го с кухненска везна готов продукт) излиза всичко на всичко 0,95 лв. (брашно, ток, мая амортизация на машината). Няма консерванти няма примеси, няма неизмити ръце. Купувах преди 2-3 години един хляб, така си го и изхвърлихме, отвикнали сме вече от тоя купешки вкус. Та и това е алтернатива. Времето което ми отнема (зареждане, почистване и т.н.) е колкото да отида до магазин и да го купя.
100
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо по-сигурно и стабилно от поредното "поскъпване"!Традиция да го е.!.-))))))))
99
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Собственикът на "Биомет" (една от големите транспортни фирми в България) има едно от 500те Бугати Широн за 2.5 милиона евро в света. Сега човека си е купил и Ламброгини Урус пак за около 700 000 лева.Горките превозвачи, направо плача за тях. Пуснете им дарителска сметка да пускаме СМС-и.
98
4
 
6
 
! Отговори
До 98 преди 4 години
Май не знаеш, че през 1985-1989 година автомобилите в България изминаваха на година общо около 90 милиарда километра, а сега изминават около 60 милиарда километра на година, вкл. транзитно преминаващите.
97
4
 
7
 
! Отговори
Фалшиви заглавия преди 4 години
Къде го видяхте по-скъпият газ ?! Цената му падна от януари !
96
3
 
8
 
! Отговори
До 98 преди 4 години
Има и едни хлебчета по 17 ст. за около 60-70 грама хлебче. Та и твоите 1,20 лева за хляб е така. Към момента хляб Добруджа го продават за около 1,80 лева за килограм. Второ, не успяваш да схванеш, че има разлика между по-хубави и хубави пътища. Излизал ли со от магистралите в последните години по междуселските пътища? Трето, явно не знаеш, че сега има регистрирани 2,8 милиона леки коли, а през 1989 година бяха 2,1 милиона.
95
16
 
4
 
! Отговори
Няма проблем преди 4 години
Никой вече не яде хляб - не е като по соц. време, когато основно се ядеше хляб и месо нямаше по магазините !
94
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали сме екоталибани и се кланяме на менталноболни като Грета, тогава ще плащаме скъпо, ще се лишаваме, ще мизерстваме, това е новата зелено-комунистическа политика на ЕС.
93
4
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Радвайте се на демокрацията и правото на гей парад, нали това искахте ;) !!!
92
4
 
14
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
При ГРОБ България умира !!!
91
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми газта поевтинява с 2,2%.Вярно малко ама поевтинява.Журналястите пак си измислят заглавия.
90
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен *** 91По времето на соца нямаше тол такси, но пътищата бяха по-хубави и по-поддържани. Тогава хляба беше 26 стотинки за килограм Добруджа, сега гони 2 лева.Първо, пътищата по соца бяха трагични въпреки, че колите бяха 4 пъти по-малко и жертвите бяха два пъти повече.ФАКТ абсолютен, има статистика в КАТ.Второ къде го купуваш тоя хляб за 2 лева, че аз от пекарната го купувам за 1,2лв?
89
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Товарните камиони и автобусите плащат 10 пъти по-малко тол такси, от леките коли и товарните до 3,5 тона, но разрушават 10 пъти повече пътищата.
88
1
 
11
 
! Отговори
знаещ преди 4 години
До Анонименпри цехова себестойност 0.55лв. за 0.650кг. бял хляб , останалото е печалба....