Проф. Начев: Обществото е длъжно на лекарите, не спазва мерки

Липсва контрол, но хората да не изпадат в паника
19 окт 2020 09:57, Красимир Ангелов
39

В Деня на българския лекар проф. д-р Генчо Начев говори за опазването на здравната ни система и здравните специалисти. Според него лекарският дълг е постоянен и са излишни фойерверките, когато има някакъв повод.

"Обществото е длъжно на българските лекари и на много други професии. Не трябва да забравяме, че не е защото лекарят се е клел, истинските лекари намират тази професия като призвание. Ние обичаме тази професия", заяви директорът на болница "Света Екатерина" в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Проф. д-р Генчо Начев смята, че не сме подходили достатъчно сериозно към въпроса с опазването на лекарите. Основната гаранция е спазване на правилата при обличането и събличането на предпазните облекла. Ако не се спазват, рискът от заразяване е много висок, изтъкна той.

"От 1 до 18 октомври броят на положителните се е удвоил. Причината е, че не спазваме правилата, а в България те са изключително лежерни. Защо - защото няма конрол! В Италия и Испания, дори сега, когато върнаха кода в Барселона, за да излезеш от вкъщи пускаш SMS и казваш къде отиваш. Ако втори път се налага да пуснеш SMS, обаждат ти се да кажат "сега не може", обясни проф. д-р Начев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в цяла Европа няма футболни фенове по стадионите, но у нас има и те се прегръщат и целуват.

"Привърженик съм на това да има контрол и тези много лежерни мерки да се спазват", настоя проф. д-р Начев, който също прекара коронавирусната инфекция.

"За мен беше един катарзис. В тази мъка успяваш да направиш анализ как си живял, как ще живееш напред. Невинаги силният имунитет е гаранция от заболяване. Има случаи, когато с много висок имунитет се разболяват. Ремдесевирът сигурно не е панацея, но на мен ми помогна", сподели директорът на болница "Света Екатерина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя преди 6 месеца обясняваше, че короната била едно не особено опасно грипче. Хората са казали- голям залък, хапни, голяма дума не казвай!
36
0
 
0
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Не винаги силният имунитет бил гаранция от заболяване. Не винаги и якият череп е гаранция, че паднала саксия от балкона няма да ми счупи главата. Но въпреки това няма да ходя по улиците с каска като предпазна мярка. Начев, няма нужда да експонираш един мал-шанс стотици пъти, не се поддавам на такива индоктринации. Имам божествен имунитет спрямо тях.
35
0
 
0
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
За да излезеш от вкъщи трябвало да пуснеш SMS...Нямам влязла в сила присъда, така че не съм в затвор, г-н Робовладелецо Начев, нямам никакво намерение да ти казвам къде отивам. Разбираш ли сега защо, не само че не обичаме лекарите, но дори все повече ги мразим. Държите се с нас като психясали нарциси, които са готови да затворят цялата нация в името на служебните си интереси.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не общестното са длъжни на лекарите а крадливите директори на болници кото ги ограбвати и ги обричат с мизерни заплати.
33
1
 
0
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Броят на положителните се е удвоил, защото не спазваме мерките.Мерките се спазват много повече от лятото - точно пък през лятото въобще не се спазваха. И въпреки това през лятото и в началото на есента броят на положителните не се удвои, дори спадна. Има друга причина за увеличението г-н Доктор, търсете си я и престанете да ни занимавате с некомпетентността си.
32
0
 
1
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Обществото било длъжно на лекарите.Не дължа нищо на никой, на лекарите също. Не принуждавам никой нито да учи за лекар, нито да работи като лекар. Лекарите сами са избрали тази професия. А че реакциите на обществото към тях малко ги разочарова в момента не е мой проблем, а техен.
31
0
 
0
 
! Отговори
гледай преди 3 години
си летището концесионер богаташ.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за недомислица: Щом не плаща вноски, няма лечение. Ама като няма лечение, верижно следват заболели. Едно на ръка инфекциозни болести, да добавим последици от психични болести, алкохолизъм, полово предавани болести и т. н. последици. Генериращи бизнес.
29
1
 
4
 
! Отговори
stiling преди 3 години
Четейки коменторите тук стигам до извода,че *** Балкански мисли, че всеки му е длъжен на него понеже се е родил тук и са му дали ЕГН.Политиците са му длъжни, Държавата му е длъжна,лекарите са му длъжни, всички са му длъжни да му "ДАВАТ ОСИГУРЯВАТ"по добър живат и обслужване.От друга страна забравя факта, че и той е "ДЛЪЖЕН"да си плаща данъци и осигурвки в пълен размер,с оправданието от рода "ще откраднат парите" или "нищо не получавам в замяна".Лош материал, хитър, тарикат и само иска да взема
28
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
ПОПРАВКА: Бъртранд Ръсел се казва, неволна грешка в първото име.
27
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
За да открием някакво решение на спора за пандемията с новия коронавирус искам да ви дам един пример. Няма да го обяснявам тук, малко е дългичко за обяснение, но ви поставям задачка на вас любознателните - потърсете в интернет философската концепция за "Чайника на Ръсел". Концепцията е създадена от английския философ и математик Бърнард Ръсел. Прочетете нещо за това, много е интересно. И всеки може да се замисли и за днешната ситуация от друг ъгъл.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Начев:Лекарите са длъжни на обществото! Не спазват височки стандарти!!!
25
2
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Страхливите лекари са длъжни на обществото! Не ги лекуват, а искат да ги заключват, да не се разболеят!
24
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 24 (Факт)Пак да задам простичкия въпрос: Ако утре някой академик професор доцент доктор Еди Кой си ти каже, че трябва задължително да носиш гевгир на главата си, защото ще те предпази от... де да знам, да речем 5G радиацията, ти ще го послушаш ли?Виж какво, можем много да дискутираме. Затова накратко: Никой не отрича ползата от маските. Но можем много да спорим по начина на използването им.Почти никой не ги ползва както трябва. Носят се от болен който киха и кашля. Това за начало.
23
3
 
3
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Ползата от носенето на маски е когато всички са с маски. Факт. Само дето в България това така и не се случи. Затова сега сме зле. Разни приличаши на как беше, сектант, религиозен фанатик, привърженик на някаква религия или секта, казват, че не трябва да се носят маски и толкоз и всичките усилия на нормалните хора отиват на вятъра.
22
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 20 (Факт)Ти лично може би не се усещаш, но разсъждаваш като някой сектант, религиозен фанатик, привърженик на някаква религия или секта.Трябвало било да се носели маски и толкова! И какво ни огря това, като носихме маски?Нищо! Това веднага ме навява на мисълта за пародийните религии, като религията на "Летящото Спагетено Чудовище" Вярващите в тази религия са задължени да носят цедки за спагети на главите си. Така и нас ни карат с маските!!!
21
2
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
в БГ докато повтаряме мантрата "всички сме равни" здрвеопазването и лекарите ще са в ситуация която никой не харесва. Не може да лекуваме малцинствата, неосигурени, и хора с ЗО върху мин.работна заплата и да искаме читаво здравеопазване.В цял свят не плащаш ли осигуровки няма лечение.
20
1
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Още от март непрекъснато се повтаря, че има опасност за другите болни от това, че не ходят на лекар и се отлагат операции. Затова и бързо махнаха забраната за плановите операции. Оказва се, че онези 80% още не са го разбрали.
19
8
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Свободните по дух хора правят разумен избор и носят маски. Робите по душа мислят, че ще престанат да са роби, ако са без маски, но това очевАдно няма да стане, а е точно обратното - още по-голями роби стават.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 17Ми то сега има ли други болести? Виж че навсякъде само за коронавируса говорят.Няма настинки, няма СПИН, няма рак... Оня ден един кардиолог каза, че търсили пациенти за планови операции, а те се оказали че междувременно са умрели. Не от корона. От неходене в болници. Ама за това никой не говори. Също и психиатрите са дискриминирани. Буквално тия дни чух новина, че някакви хорица както си пътували в колата и някой стрелял в тях. Очевидно психично болен. Пак не от корона...