Честит празник! Честваме Деня на народните будители

За пръв път се отбелязва през 1909 година
30
Честит празник! Честваме Деня на народните будители
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 1 ноември честваме Деня на народните будители.

За първи път Денят на народните будители - 1 ноември, е отпразнуван в Пловдив през 1909 година. Дотогава, на тази дата се е празнувал денят на Свети Иван Рилски /по стар стил/.

В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Сред имената на най-почитаните народни будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов.

Славата на пръв будител на нацията носи Паисий Хилендарски. В далечните времена преди повече от два века и половина, през 1762 г., Паисий Хилендарски написва своята „История славянобългарска”. Негов пръв следовник е епископ Софроний Врачански. В трудни за българите времена, той пише книги за просвета и работи за политическо освобождение.

От 1945 г. празникът е отменен и след дълго прекъсване.

През 1922 година Народното събрание обявява този ден за празник на всички "заслужили българи", както са се изразявали тогава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: будителипразник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
ГОГО преди 3 години
Само един заспал народ се нуждае от будители!!!!!! Ставайте бе!! Докога ще спите бе серсеми!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
честит празник на писменоста и колтурата и на бодителите. ние балгарите сме много задружен нарот и сме интелигентни хора но даржата ни пречи да варвим напрет. наприме ас сам грамотен заваршил сам вишо но неме искат наработа никаде вапреки че сивиту ми е чудесно. затова бера малинити в англиа.иначе ас обичам балгариа и сам голиям патриот!!!!!!!111111
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВЕЧЕ ИМА МЛАДИ БУДИТЕЛИ И ОГЛУПЕЛИ ДЪРТИ КОМУНИТЕЛИ
25
5
 
6
 
! Отговори
Будителите, преди 3 години
днешните Будали като Боко ги обезличиха! Днес простотията пожарникарска е на мода!
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече няма будители,а ОГЛУПИТЕЛИ.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Сузанита бееее!
22
4
 
0
 
! Отговори
За какво са ни преди 3 години
Два празника за едно и също нещо?
21
2
 
13
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Като гледам нивото на потомството на чалгари и магистралки- със сигурност в соц-мрежите ще пишат честитки под профилите на Нагазис, Пайнера и Голямата Дъндара.Все пак за децата "будител" е този който ги буди сутрин, а от 30 години те с това се будят.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има четири вида лъжа - обикновена лъжа, користна лъжа, статистика и археология.
19
2
 
14
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
Цaр Бoриc III пoдпиcвa зaкoнa зa въвeждaнeтo нa Дeня нa нaрoднитe будитeли нa 3 фeвруaри 1923 г. Зa първи път прaзникът e чecтвaн нeoфициaлнo в Плoвдив прeз 1909 г., a oт 1922 дo 1945 г. e oбщoнaциoнaлeн прaзник. Oт 1945 гoдинa прaзникът e oтмeнeн oт кoмуниcтичecкaтa влacт, нo зaпaзeн в пaмeттa нa бългaрcкия нaрoд. айде другаре , почвайте да ни честитите празника - отменен от вас !
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧЕСТИТ ВИ БОЙКО БУДИТЕЛ!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
14, верно, прав си, ама да ти кажа - от нас зависи. Ние ги докарахме до тук нещата. Сега, ако почти всеки отвори по малко добрина към другите, може и да обърнем тренда. Повечето знаем за какво става дума, въпрос на малко усилия. Ама да го искаме! Иначе насила нема да стане.
16
5
 
10
 
! Отговори
Традиционалист преди 3 години
Честит да ни е! Въпреки че джендърското поколение на двадесет и първи век предпочита да чества измисленият от група лунатици англо-саксонци Хелоуин, пред този славен празник.
15
0
 
8
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
И като казах тези неща, можеш да ги приложиш не само за КОВИД.Пазим ли се по пътищата? Пазим ли си децата наистина добре от дрога? От това да не мутреят? Вслушваме ли се, когато някой ни мисли доброто? Пазим ли бабите по селата? Благодарим ли, когато някой ни помогне или му се смеем, че е наивен? Държим ли се еднакво и с метачка, и продавачка, и лекар, и учител, и инженер, и берачка на ягоди? Да. Държим се. Зле се държим. И това няма нищо общо с тази пандемия
14
3
 
11
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Слабо ме вълнуват статистиките.Вълнува ме овчедушието на българина. Едно време хората са били задружни. В малка Копривщица е имало сума училища, за да може да дадеш хубаво бъдеще на детето си. Като съседът ти е нямал, давал си му.Когато е имало проблем, решаван е бил.А сега е "Що да уча", "Що да не си хвана чужденец", "Що да не ходя на дискотека". Никой не пита "Що да не ти помогна". Ей това е проблемът. И 300 будителя да дойдат. На каквато и да е тема. Ще бъдат пратени в 9 глуха.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да те е срам, че си българин, но не мисли че другите са с нещо по-добри, или са с нещо повече.
12
1
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Човек, тая държава е минавала през многократно по-големи трудности и беди. Сега слушаш колко нови случая на ковид има в изминалото денонощие, а е имало времена в които броя на убитите по фронтовете са надвишавали сегашните числа. Така че, свиркай си и си мии ръцете.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освободен, но несвободен народ от генетични пмияри и прститки, чакащи на кого да си продадат седалището за едното ядене и дундуркане, не може да бъде просветен. Срам ме е, че съм българин.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неукия и неграмотния минава по-лесно през живота.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако можете да четете трудно ще станете професор в БАН.