Карантинираните без глас на вота, ако няма промени в закона

Избори по време на пандемия ще са предизвикателство
6 дек 2020 12:45, Ния Христова
45
Карантинираните без глас на вота, ако няма промени в закона
Снимка: БГНЕС
"Избори по време на пандемия са предизвикателство. Необходими са мерки, които да позволят провеждане на изборите и ограничаване на възможността за заразяване", каза пред БНР Александър Андреев, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). 
 
Той е на мнение, че е необходимо увеличаване на заплащането за членовете на секционните избирателни комисии. 
 
"Подвижните избирателни кутии не позволяват на хора под карантина да гласуват. Гласуване по пощата, ранно гласуване, използването на електронни устройства са алтернативни начини в други държави, но ние трябва да се съобразяваме с нашия Изборен кодекс. Необходима е законодателна промяна". 
Още по темата
 
Андреев допълни още: 
 
"Гласуването по пощата изисква активната регистрация на избирателите, за да получат предварително документацията, свързана с гласуването. Логиката на това гласуване е различна от тази в България. Това обаче не пречи законодателят да прецени дали е възможно в нашата страна". 
 
Според него не може да се прави прогноза за избирателната активност предвид пандемичната ситуация. 
 
Той припомни, че на 7 декември, понеделник, изтича срокът за подаване на заявления по обществената поръчка за доставка на машини за гласуване. 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
GB0 преди 3 години
До 10негласуващ:"Аз по избори не ходя още от първите измамници дето щяха да ни правят демокрация!И никога повече няма и да стъпя на фалшивите им "избори"!"Ако НЕ гласувате, гласът ви се разпределя на случаен принцип, според процентите/резултата след изборите към някоя партия! Но вие не избирате коя партия!Ако гласувате, можете да пуснете НЕВАЛИДНА бюлетина и така гласът ви ще отпадне от броя гласове за партиите!
38
0
 
7
 
! Отговори
ДИСКРИМИНАЦИЯ!!! преди 3 години
Това ще свърши с дела много грозно за власт имащите - а колелото се завърта!!!
37
1
 
9
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Ехааа....една седмица преди изборите очаквайта бум на новите случаи и рекоден брок карантинирани! Само и само да не се доберат до урните!
36
0
 
9
 
! Отговори
ФатаМоргана преди 3 години
А изборният туризъм?? Или ще има зелени коридори за неживеещите по места?
35
0
 
6
 
! Отговори
защо преди 3 години
"болни и карантинираните депутате на ГЕРБ и ОП приемат закони, а Ние няма да можем да гласуваме."Така е Веселяк. Всички сме равни пред закона, но не точно!!
34
1
 
9
 
! Отговори
бай Чекмеджан преди 3 години
Ама мъдро го измислих ,а? Ей така ще спечеля изборите,без да давам пари и на .... сещате се !!!
33
9
 
1
 
! Отговори
Ами Правилно!!! преди 3 години
БОЛНИТЕ ОТ К-19..КАВО ЩЕ МИ ГЛАСУВАТ , БЕ...ХА,ХА,ХАААААААСАМО ЩЕ МИ РАЗНАСЯТ БОЛЕСТИТЕ, ВИРУСИТЕ И БАЦИЛИТЕ НАВСЯКЪДЕ!САМО У ДОМА ПОД КЛЮЧ!!!!Ако некой има желаеш ...ДА ИМ РАЗНАСЯ КУТИИТЕ , ЗА ДА ГЛАСУВАТ !После , да си взиме бел чаршаф и ....към Орландовци при Тато , с изпълнено "партийно поръчение"...ха,ха,хаааааааааа
32
1
 
9
 
! Отговори
Брат Вурст преди 3 години
Ако на следващите избори, София, Пловдив и Варна бъдат поставени под карантина, заради големият брой вирусоносители, парламентът ще бъде избран от гласоподавателите от Чапръчане, Долно ***, Сърбогъзи и Чурка.
31
3
 
10
 
! Отговори
Превод в ефир преди 3 години
Тиквеничетата искат официално комунистически диктатор завиги да управлява в България.
30
0
 
14
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
Дискриминация.
29
0
 
1
 
! Отговори
Гост - прол пак преди 3 години
/поправка на забелязана печатна грешка// - "сурата". С извинение, ако има и още.
28
0
 
6
 
! Отговори
Гост трол продължен преди 3 години
/от 28/ - хем изглежда така, че предварително е направил договорка с хора на управляващата партия, за да бъдат генерирани за тях фалшиви гласове... Как някои хора се правят хем на ***, хем на ***, без да си дават сметка за това, как им изглежда сутара пред хората... Че и "водещо заглавие" подбрал - "карантинираните" нямало да могат да гласуват... Няма как да не могат, г-не. Или ако не могат, няма да е прецедент. Но че някой е готов да използва погазване на правата на хора, за да спечели.
27
0
 
15
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Явно лудите в България нямат брой. Те болни и карантинираните депутате на ГЕРБ и ОП приемат закони, а Ние няма да можем да гласуваме. Започнаха да треперят че ще изпуснат кюлчетата и пачките.
26
0
 
7
 
! Отговори
Гост - трол преди 3 години
Ако подвижните избирателни секции в този им вид не позволяват на избирателите да гласуват, то защо не се промени видът им и начинът им на ползване, вместо да се допускат други начини, по които не е имало дискусии, не са пробвани и има вероятност да генерират фалшиви гласове?? Тоя господин не съобразява ли как звучи в публичното пространство - хем като *** и лош администратор, защото не използва възможностите на сегашната система, за да спести средства на собствената си организация /следва/
25
0
 
7
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Ами в България има свобода на словото.Нали така?Или те е страх публично да си изкажеш мнението или критиката?
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясноооо, готви се манипулация или отлагане !!!!Това беше целта на ГЕРБерастите и Обединените Пеперудки ....
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще намерите начин и карантинираните да гласуват.Длъжни сте.И хич не си правете устата за отлагане на вота.И това няма да ви спаси.
22
1
 
17
 
! Отговори
КонстуционнаРепублик преди 3 години
това е АнтиКонституционно, АнтиДемократично и Чиста Форма на Диктатура!!
21
9
 
1
 
! Отговори
А ти.. преди 3 години
А ти по какъв начин ИЗИСКВАШ от управляващите бе философи?Я обясни!Отиваш в Събранието и питаш от трибуната ли?Дайва и демагозите ви безмозъчни!Дрънка глупости колкото да каже нещо!
20
15
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
БОРИСОВ И ГЕРБ, ПОНЕ ПРАВЯТ НЕЩО...ДОКАТО БСП И ЧЕРВЕНИТЕ КХМЕРИ , НАПРАВО КРАДАТ ОТ БАНКИТЕ И ГИ ФАЛИРАТ...ХА,ХА,ХААААААА