Ананиев: Фискалната позиция на държавата се влошава

Според него не мерките водят до нарастване на дълга
Обновена: 30 яну 2022 20:52 | 30 яну 2022 20:42, Веселина Йорданова
80
Ананиев: Фискалната позиция на държавата се влошава
Снимка: БГНЕС

Моят прочит показва, че се влошава фискалната позиция на държавата. Това се отразява както върху необичайно големия разход, предвиден за следващата година, така и за високия дефицит и дълг, който се предвижда. Това каза бившият финансов министър и депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев пред БНТ.

По думите му, ако не предприемем мерки за ограничаване на тези показатели, със сигурност ще влезем в процедура за свръхдефицит.В отговор на въпросите възможно ли беше да имаме балансиран бюджет тази година, с по-малък държавен дълг Кирил Ананиев посочи, че според него не Covid мерките водят до нарастване на дълга, а текущите, основно постоянни разходи.

„Убеден съм, че трябва да следваме политиката, която водехме през предходните години. От 2016-а до 2019 година винаги сме били на излишък 1-2%“, отбеляза той.

Министърът на финансите Асен Василев коментира днес пред БНР параметрите на бюджета за настоящата година, който още не е приет, като за дълга, предвиден във финансовата рамка, заяви, че не е голям:

"Дългът, който поемаме, е по-малък от капиталовите инвестиции, които ще направим. Ние поемаме дълг, за да инвестираме, а не за да плащаме пенсии, социални плащания или да плащаме държавни разходи", каза Асен Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко връщай се, че нещата станаха много зле. Тия счупиха държавата, както ти предрече.
36
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво точно означава "фискална позиция"? Тоя изкуфял дядка вече няма думата. Източиха златния резерв тоя и шефът му от Банкя.
35
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гласувах за ПП...Не бъркаш изобщо, просто тия са левичари като БСП, същата работа. Искат да взимат огромни дългове и да харчат на гърба на нашите деца и внуци и да обясняват, ето НИЕ ВИ ДАВАМЕ. Тиквата имаше едно нещо дето го правеше като хората и това беше, че не ни зарина в дългове. Тия ще ни направят втора Гърция, само дето нас няма кой да ни спасява щото не сме с евро и на никой не му дреме за нас. Дано ДБ и на Слави хората да им спират глупостите, че не знам просто.
34
13
 
17
 
! Отговори
Гласувах за ПП... преди 2 години
Гласувах за ПП, но вече съжалявам честно казано. Те казаха, че ще спрат кражбите и моето очакване беше, че ако преди пожарникаря е правил балансирани бюджети сега те като спрат краденето пак с балансирани бюджети ще може да направят повече, да увеличат доходите, да инвестират повече и т.н. Как така хем спират кражбите хем се гласува огромен бюджетен дефицит (разходите им са много повече от приходите)? Може би аз бъркам някъде, обяснете ми как е възможно това???
33
11
 
11
 
! Отговори
Бойка од варна преди 2 години
При бойко не се живееше от корупция отиваш в магазина корупция, на бензиностанцията корупция, плащаш си тока корупция, а при Кирил Петков няма корупция и е приятно да ги вършиш нещата, освен това е много образован и привлекателен и ни привлича много нас вишистите а не като простиа бойко
32
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без стабилното управление на ГЕРБ-ДПС и мъдрото ръководството на Бойко Борисов, България бързо започна да потъва. Всички Българи го осъзнаха това.
31
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До лятото ще има предсрочни избори!! Те ще бъдат спечелини убедително от ГЕРБ и ДПС!! А Бойко Борисов ще влезе е сградата на народното събрание яздейки бял кон за да положи клетва като премиер и спасител на България!!
30
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията се подхранва от страна на правителството, ако бъде приет и изпълнен този бюджет. Напълно неуместно е в тези условия да се прави такъв дефицит. Застрашено е влизането ни в еврозоната заради дефицита и високата инфлация, която ще бъде много по-висока от изискваното за приемане.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В бюджета няма десни мерки, а леви цели, политическата нестабилност е причината за спад в инвестициите.
28
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българин - Много си наивен ве! Може ли пък чак толкова! Обаче господин Ананиев е п_и_ч! Майстор е! Досега щеше да е направил перфектен държавен бюджет 2022! А Кокорчо ще мъдри този бюджет най-рано до края на Април и след това веднага ще го поправя! Сам го каза!
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя да спре да взима дълг, че с племенника много усвоява.
26
18
 
9
 
! Отговори
Фекалната позиция преди 2 години
На ГЕРБ става все по-мочурлива. Затъват в собствените си... препозиции и предиспозиции.
25
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледай си пенсията бе , къде си тръгнал да оправяш фискални политик вече. Видяхме ви колко милиарда потрошихте...
24
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората в България вече с умиление си спомнят времето когато управляваше Бойко Борисов с правителството на ГЕРБ-ДПС. Тогава се живееше по- добре..хората бяха по-богати, спокойни и сигурни в бъдещето.
23
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядо Онаниев , дяланият камък на ГЕРБ (там всички са такива, дето да разсипят 2-3 министерства е нищо работа за тях - те цяла държава разсипаха ) се пробва отново да ръси мозък и да се прави на фактор ! Дядо ,дядо , гледай си пенЦията и не се бутай там , дето не ти е работа !
22
1
 
17
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Капиталови разходи? Какви капиталови разходи?! За инфраструктура ли? Коя? Нали всичко е спряно?
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми се вярва раздутият бюджет при гласуване в НС да бъде приет.
20
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Бойко Борисов начело на правителство на ГЕРБ-ДПС, може да спаси България от невижданата криза!! Която Радев и неговите марионетки забъркаха!!
19
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия фалираха държавата!! Бойко да ни е на помощ!!
18
10
 
32
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Ананиев НИТО ЕДНО правителство на прехода не си позволи да го махне.Защото във финансовите кръгове се знае,че е един от най-добрите бюджетари,ако не е най-добър.Да сравниш Ананиев с Асен Василев е все едно да сравниш един професор със студент-първокурсник.Ама не искат тези новите да чуят старите вълци и със сигурност ще ни вкарат в криза по-голяма и от Виденовата.