Ананиев: Фискалната позиция на държавата се влошава

Според него не мерките водят до нарастване на дълга
Обновена: 30 яну 2022 20:52 | 30 яну 2022 20:42, Веселина Йорданова
80
Ананиев: Фискалната позиция на държавата се влошава
Снимка: БГНЕС

Моят прочит показва, че се влошава фискалната позиция на държавата. Това се отразява както върху необичайно големия разход, предвиден за следващата година, така и за високия дефицит и дълг, който се предвижда. Това каза бившият финансов министър и депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев пред БНТ.

По думите му, ако не предприемем мерки за ограничаване на тези показатели, със сигурност ще влезем в процедура за свръхдефицит.В отговор на въпросите възможно ли беше да имаме балансиран бюджет тази година, с по-малък държавен дълг Кирил Ананиев посочи, че според него не Covid мерките водят до нарастване на дълга, а текущите, основно постоянни разходи.

„Убеден съм, че трябва да следваме политиката, която водехме през предходните години. От 2016-а до 2019 година винаги сме били на излишък 1-2%“, отбеляза той.

Министърът на финансите Асен Василев коментира днес пред БНР параметрите на бюджета за настоящата година, който още не е приет, като за дълга, предвиден във финансовата рамка, заяви, че не е голям:

"Дългът, който поемаме, е по-малък от капиталовите инвестиции, които ще направим. Ние поемаме дълг, за да инвестираме, а не за да плащаме пенсии, социални плащания или да плащаме държавни разходи", каза Асен Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
18
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
А бе, мани я държавата! Лошото е, че и моята фискална позиция се влошава. Все по- малко неща мога да си купя с пенсията.
16
4
 
28
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Спокойно и хубаво ти става, а!?Значи си куха червена манерка!Бизнеса е на ръба, инфлацията е 30%, а Асенчо разправя, че ИНВЕСТИРА, моля ви се, с пари на заем във фирмите на БКП. И има клепоухи дрънчовци, които се кефят, само защото Бойко не е на власт...
15
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асен Василев ще фалира България както фалира фирмата си в Англия
14
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ликувай, народе! Сега е по-добре без ГЕРБ! Кило краставици само за 6.50 лв/кг! Важното е, че Бойко не е на власт!
13
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези ще фалират държавата с този раздут бюджет, ще увеличат дефицита, инфлацията, ще теглят заеми но до кога и кой ще ги връща се пита като населението в България намалява.
12
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно ми е вечер гледайки новините българино! Няма я мутрата вече вечер! Няма ги мисирките да обясняват как,партията майка на ГЕРБ,ни мисли само доброто! Как пенсионерите и работещите,вземали все по големи заплати и пенсии! Мълчах обаче,колко са откраднали за 12 годишното " управление" на мутрата! Е разбрахме от Служебното правителство!-:( Скрийте се вече не българи!!!-:(((
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано бял ден дане видите проклети убийци
10
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама тези нямат спирка ей! Не спряха да оплюват всичко ново що не е ГЕРБ! Аз обаче си мисля друго! Нещата много бавно се случват,но се случват! Смяна на всичко Герберски във властта! Виждаме че и в Българският спортен тотализатор " реват" че ги сменят.От Борда на директорите на *** газ също реват.Изобщо всеки реве че го сменят в държавата укопирали позиции от години! Нормално е това!-:))) Ами секват кранчетата вече!-:)))
9
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банкя банка налива яко пара в нета за тролчета да славят Тиквата. Отделно всички Бокови крадци са постоянно в медиите да пропагандират колко зле вървят нещата при новите.Затвор веднага за всички бойковисти!!!
8
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам да се случи финансова криза като в Гърция. Новото правителство се е оплело като в кълчища. Не знае кое по-напред да прави. Тази работа не е за всеки. И нови избори няма да помогнат, ако народа избере пак същите.
7
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само едно не разбрах, тоя слуга на Тиквата изясни ли за себе си счетоводител ли е или доктор?!?! Според мен е нито едно от двете а е обикновен гъзолизец.
6
8
 
30
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Да, ама сега ни управляват кристално честни и способни млади хора, назначени от пРезидента , който също е честен и добър. Е, имал разни договорчета с Деса и съветници-руски агенти, ама нищо. Важното е, че вдигна юмруче и с Божков изкараха тълпите на протест. Цените хвърчат, еврозоната за нас е химера, но това е нищо. Важното е, че водачите на протеста се вредиха в парламента. А народът, какво народът - щастлив е с това честно правителство и благоденства.
5
6
 
32
 
! Отговори
Вярвам на Ананиев преди 2 години
Кирил Миланов Ананиев е български финансист. Заместник-министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Бойко Борисов и служебното правителство на Георги Близнашки. От януари до май 2017 година е служебен министър на финансите в кабинета на проф. Огнян Герджиков
4
13
 
36
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Калинка е баба ти, Кирил Ананиев е най добрия бюджетар в България, работил е с всички правителства, дори е бил съветник на Радев и Първанов. Василев има още много хляб да изяде докато го стигне
3
19
 
5
 
! Отговори
Можем преди 2 години
Да си позволим още 40 милиарда дълг. Няма само Баце да утроява външния дълг... Ние също можем. Но ви обещаваме, че няма да го крадем.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ся работата ще потръгне Киро ще вземе едно заемче десетина милиарда ще ги усвоят как те е модерно да се нарича, вече кражбата и пак докато дойдат другите и така ще работим за кредиторите
1
4
 
22
 
! Отговори
z-rock преди 2 години
Бате Кирчо, за разлика от адаша си, определено разбира от финанси!!