Отбелязваме Успението на Св. Константин-Кирил Философ

Заедно с брат си Св. Методий той създава славянобългарската азбука
14 фев 2022 09:14, Елка Василева
18
Отбелязваме Успението на Св. Константин-Кирил Философ
Снимка: архив, БГНЕС

Българската православна църква отбелязва днес Успението на Св. Кирил Славянобългарски - Светия равноапостолен Константин-Кирил Философ, просветител на българи и славяни.

Според известното кратко житие на Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, той произхождал от знатните родители Лъв и Мария, които били солунски славяни. Високото положение на бащата и богатите дарования на момчето отворили вратите на знаменитата Магнаурска школа в Цариград, където Константин учил заедно с децата на византийските царе и боляри под ръководството на известни учители и на учения Фотий, който е бъдещият цариградски патриарх.

Завършил образованието си с прозвището Философ, Константин-Кирил бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. В молитва и пост на планината Олимп създал славянобългарската азбука и заедно със своя брат Методий превели на старобългарски Светото Евангелие и редица богослужебни книги.

Заедно с брат си защитили пред римския епископ правото на българи и славяни да извършват богослужения на родния си език, благодарение на което 25 години по-късно старобългарският става официален богослужебен и книжовен език в Българската православна църква и в българската държава.

Св. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Св. Климент Римски". Житието на Св. Кирил било написано от Св. Климент Охридски в сътрудничество със Св. Методий - Моравски архиепископ и брат на Св. Кирил Славянобългарски.

Особено ценни за българите са думите, които Св. Кирил казал на брат си Св. Методий на смъртния си одър, на днешния ден през 869 г. в Рим: "Брате, като два вола в един ярем ние орахме нивата Господня. Ти оставаш сам в браздата. Знам желанието ти да се завърнеш в манастир. Народът обаче те чака. Иди при него и му кажи да пази православната си вяра, на която го учихме, та като настане времето и на вашето отхождане при Господа Иисуса Христа да застанем всички заедно от дясната Му страна".
Св. Методий изпълнил това желание на своя брат и през 885 г., преди да отиде при Бога, оставил следния завет: "Чеда, пазете православната вяра, за да ви пази и тя. Защото, ако не пазите православната си вяра, ще станете слуги и роби на чужди народи".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо като македонците си измисляте всеки път някаква нова история? Византиец. Сътворил е глаголицата и са превели с брат си богослужебните книги на говоримия език в Солунско език. Изпълнявали са мисия в полза на Византия, но това няма никакво значение. Разбили са догмата на Средновековието за триезичието, което си е подвиг за онова време. Мисията им във Великоморавия е приключила бързо, но делото им е останало безсмъртно чрез техните ученици, приютени в България. Кирилицата е българско творение
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Или роби на православието или роби на чужда вяра - важното е да сте роби.
12
0
 
2
 
! Отговори
Пич преди 2 години
*** той нали уж е византиец с неустановен "славянски" произход? И нали уж е дал писменост само на чехи и руснаци? И нали никога не е стъпвал в България? И нали всички държави се юрнаха да му правят паметници и да ни убеждават колко произхождат от него? А това, че Климент Охридски пише: "Кирил беше родом българин" разбира се, е инсинуация.
11
0
 
3
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Понятието славяни се появява не в 17 в, а още в 1 в сл.Хр. Но човек, който дори "за буквите" на Черноризец Храбър не е чел, вемежеството е простено. Ето как започва "За буквите": "Прежде убо словяне немаахом къниги и читаехом и гадаехом чрьтами и резами..." И още 11 думи с корен "слов" в текста. Заради такива като 5 Анонимен пише такива глупости, правилно македонците /югозападните български словяне/ ни викат татари. И варвари, такъв е постингът на 5 - варварски невеж.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПУТИНА сега отвори картата от края на девети век и виж, че Охрид се е намирал в България. А, Македонска държава тогава не е имало.
9
1
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
До ДДРОнег: Много точен коментар!
8
1
 
9
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До Гошо...Тъпото___Вечна слава !!!___Ако не бяха те ... Като гледам какви са чешките и полските азбуки, пък и английската азуки, леле-мале... Голямо удобство е да пише тоа, което казваш, както и да четеш така, както е написано !!!___А това е най-малкото, основното в своята си азбука е свободата, която ти дава !!!
7
1
 
5
 
! Отговори
До Бунгар преди 2 години
Няма да ти кажа, защото е писано "Не давайте нищо свято на кучетата" !
6
0
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Поклон,вечна слава на Светите братя Кирил и Методий! Да пребъде делото им през вековете!
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И ний сме дали нещо на света, на вси словене книги да четат." Терминът славяни се появява много по-късно през 17 век. Той изцяло обслужва руските имперски интереси. Докато днешната Българската православна църква робува на руски и съветски мантри, няма как нашите деца да учат истинската история. Векове наред нашата църква е пазител на българското, нека не го забравяме.
4
7
 
2
 
! Отговори
ПУТИН преди 2 години
АЗБУКАТА ВИЕ ПИСАНА В ОХРИД ХАХАХА ПУКАЙТЕ ***!
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Произхода им е славянски не Български
2
8
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Само дето не са солунски славяни, а солунски Българи !
1
4
 
8
 
! Отговори
Пирин преди 2 години
ХЕХЕХЕХЕ оправихте ми началото на деня - " славянобългарската " азбука , която е заменила тюркобългарската азбука ХЕХЕХЕХЕ Оти се излагате така бе бугарчиня, 21 век е алоооу !!!! Вие самите вервате ли си на глупостите ???