Общини настаняват бежанци в хотели, общежития, жилища

Осигуряват на украинците и храна
39
Общини настаняват бежанци в хотели, общежития, жилища
Снимка: БГНЕС

От Националното сдружение на общините изразиха готовност за настаняване на бежанците от Украйна в различни краища на страната. Общински бази и жилища, хотели и бивши ученически общежития бяха предложени от общините за подслоняване на бягащи от войната.

В някои градове се обособяват и пунктове за дарения и денонощни телефонни линии за граждани на Украйна.

“На територията на общините имаме различни центрове с различни социални услуги, обикновено това са кризисни центрове. Имаме също така хотелски бази на общините в някои от тях. Осигурени са медицински прегледи. Осигуряват се и социални услуги – топъл обяд и храноден“, каза пред БНР Даниел Панов, председател на НСОРБ и кмет на Община Велико Търново.

„Леглата, които предлагат общините, са в ограничено количество и прибягваме към услугите на хотелиерите. Там обаче трябва да има някаква цена, която да се заплати като режиен разход – ток, вода, консумативи. Българи откликват на молбата на общините и предлагат къщи за гости или апартаменти“, допълни той.

Всеки ден възникват различни въпроси, на които Сдружението реагира. Помага например с логистика на съответната община. Всяка една община, която има побратимени градове в Украйна, има връзка с тях и си комуникират в зависимост от това какви нужди имат.

„Комуникираме и с областните дирекции на полициите. Районното полицейско управление също винаги е на разположение, съдействат и помагат, специално за документи, които трябва да бъдат попълнени и внесени в областните дирекции на полициите“, каза Панов.

„Има и заводи, предлагащи работни места - и за специалисти, и за работници от Украйна, но това е на по-късен етап, когато хората се настанят и имаме някаква представа кой каква работа приблизително може да извършва и какво образование има, за да му предложим и такива услуги“, уточни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Украйнаобщинибежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
Много точно казано ! За едните така , а за другите иначе ??? Не е справедливо ...
28
0
 
2
 
! Отговори
Кой ли ? преди 2 години
Държавата ще плаща ...
27
0
 
7
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Отношението към украински бежанци е избирателно!? Тия помежду тях,които са евреи ще ядат каймака,а обикновените украинци ще духат супата
26
0
 
10
 
! Отговори
Джери Бадалуна преди 2 години
Всичко хубаво,ама имам два въпроса? Колко са мизерстващите хора в БГ и колко станаха вече хората без дом и подслон спящи по улиците???
25
0
 
6
 
! Отговори
Да ходят преди 2 години
в Америка и богатите европейски страни !
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Румъния са по бежански центрове ,строят и други ,тукбързо де ориентираха по морето) ,стига бря ,след 2 седмици тук ще дойдат с хиляди ,както винаги ПП не мислят ,щом се води беженци е нужно да са в центрове
23
1
 
18
 
! Отговори
123 преди 2 години
До АнонименЗначи си расист, щом само към укри ще си съпричастен нали е модерно сега - Европа и САЩ са ти заповядали а БГ медиите облъчили мозъка - Сирийци Афганистанци също чакат на границата и то от години, но не е "модерно" сега да им даваме хотели и къщи за гости. Пред нашият блок всеки ден идва една възрастна бездомна жена всеки и дава кой, каквото може /тя не проси/, но за нея няма безплатно нищо, кучета я яли нали?! Хотелиери до вчера на протест, че фалират днес настаняват безплатно?!
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поставете се на тяхно място. Цял живот сте спестявали, купили сте си жилище, имате някаква прилична работа, имате семейство. Мисли те си че сте постигнали нещо, пък дори и малко. И изведнъж се оказвате на улицата без жилище без пари, дори и без семейство, защото трябва да отпратите най-любимите си хора някъде в друга държава и не знаете какво ще стане с тях там. И за всичко това вие нямате никаква вина. Вината е изцяло на политиците и олигарсите, които не си знаят парите.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Аз съм роден тука и живея под наем" - И аз съм под анем и съм с 3 деца, но ако имах собствено жилище и достатъчно място, бих приютил украински бежанци без да се замисля. Малко човечност трябва да имаме, защото виджаме, че държвата само ни съсипва живота, а не ни помага. Затова хората трябва да си помагаме един на друг.
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм роден тука и живея под наем, България не ми е дала 1 лев за нищо, цял жижот сам се оправям и си гледам семейството. На тези тука и помощи щели да им раздават от моите данъци и осигуровки, а българската баба ще си брои стотинките.По Тв даваха украински програмист с 5 деца, забегнали във Варна, сега реват да им се събират пари. Защо не е останал да се бие за Украйна не стана ясно. Сирийците ги ненавиждахме и хулехме, а тези сами си бягат и голям рев за тях настана.
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Укрраинците не идват тук най-вече заради многото русофили в България. Гледах интервю с украинец избагал в Словакия и той твърдеше, че ние българите сме проруска страна и затова не идват насам.
18
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20 % от жилищата в София стоят празни и заключени. Тези бежанци трябва да са най-вече по градовете, за да могат да си намерят работа и да останат. Ако ги заврете по хотели и по селата, те няма да имат работа и пари ни за храна ни за наем и ще избягат в друга държава. Ще се разчуе и ще ни избягват като чумави.
17
0
 
29
 
! Отговори
123 преди 2 години
В хотели? Супер! И кой ги плаща? Ние, които не можем да си позволим да ползваме хотел!!! Има достатъчно общински жилища и т.н. места за настаняване!!!
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"сутринта ревеше един хотелиер" Повечето български хотелиери са така. Само парите ги интересуват. Гледайте като дойде туристическия сезон, тогава вече съвсем няма да настаняват бежанци, дори и да им стоят празни хотелите.
15
0
 
27
 
! Отговори
аноним преди 2 години
да получат същите хранителни пакети от социаните с които една българска майка трябва да храни децата си.
14
1
 
26
 
! Отговори
Гост преди 2 години
сутринта ревеше един хотелиер как бил настанил Украйнци за своя сметка, ама за 3-4 дни държавата не му дава нищо и щял да ги помоли да напуснат (изгони)
13
3
 
25
 
! Отговори
Питащ преди 2 години
От няколко дни чета информацията, която услужливо ни предоставя хибридната война. Обаче ми се губи нещо - редим сълзи и сополи за украинците и за бесарабските българи, които са се съгласили да кажат верните думички. Защото тази сутрин един българин така се запъваше и сричаше пред Нова телевизия, че чак ми дожаля за него. Та, на въпроса - какво се случва с многомилионното руско население в Украйна. Някой нещо да е чул. Какво се случва с татарското малцинство. Тях кой и как ги защитава?
12
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На бежанците украинци трябва да се помогне. Зима е, на чужда земя са, основно жени и деца /не като инженерите/. Така че инициативата е похвална. Също не е лошо някой да помогне и на българите в нужда, но такова желание не се наблюдава в управляващите през последните години.
11
1
 
48
 
! Отговори
Лицемерие преди 2 години
А Българите спят по улиците и чакат за жилище с години,супер а?!
10
8
 
8
 
! Отговори
До Бачи Кико преди 2 години
Слагай си сам вечеря. С това мислене и българка няма да закачиш.