Храним се безразборно, затлъстяваме, рискуваме 12 г. от живота си

Ендокринолог: Основен проблем е преяждане и липса на активност
12 окт 2022 13:33, Анисия Иванова
50

Два милиона от възрастното население в България е със свръхтегло, половината от тях са със затлъстяване. При децата 200 000 са със свръхтегло, 67 000 от тях - със затлъстяване.

"Основната причина за затлъстяването е преяждането и липсата на физическа активност. В последните 50 г. честота на случаите на затлъстяване се е утроила. Всеки може да разбере дали има затлъстяване като изчисли индекса на телесната си маса - да раздели теглото на ръста на квадрат и ако цифрата е над 30, трябва да потърси лекарска помощ", каза ендокринологът д-р Явор Асьов в студиото на "България сутрин".

Също така е добре да се следи обиколката на талията. Специалистът посочи, че при жените тя е добре да бъде до 80 см, при мъжете - до 94. А както при повечето заболявания, така и при затлъстяването, хората късно търсят лекарска помощ. И то заради съпътстващите заболявания, до които води затлъстяването.

"Според съвременните изследвания над 250 заболявания са свързани със затлъстяването - сърдечно-съдови, захарен диабет, ставни, болести на репродуктивната система. При болестно затлъстяване жените губят 9 г. живот, мъжете - 12 г.", предупреди ендокринологът.

"По-тревожно е положението при мъжете. Жените в България търсят по-рано лекарска помощ, това за тях е повече козметичен проблем. Мъжете отиват на лекар, когато се развие диабет или сърдечно заболяване - 10 г. след развитието на болестта. При тях видимото затлъстяване е около талията, при жените повече в областта на ханша", уточни д-р Явор Асьов пред Bulgaria ON AIR.

Ендокринологът предупреди, че в основата на затлъстяването е неправилното хранене. Той не препоръчва крайни диети.

"Трябва да се промени режимът на хранене. За предпочитане е консумацията на повече зеленчуци, немазни меса, риба, въглехидрати - хляб, картофи, ориз, плодове. Най много трябва да се избягват мазни, пържени храни, сладки, напитки с калории, включително и алкохол. С газираните напитки внасяме в организма калории, без да имаме чувство на ситост", добави ендокринологът.

Препоръката му е за балансиран хранителен режим, който да е подходящ за дълго спазване в забързаното ежедневие. Както и редовни профилактични прегледи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
6
 
! Отговори
Figo преди 1 година
Ядем това което ни продават .
45
2
 
7
 
! Отговори
nikonik преди 1 година
Казал съм вечеХората масово ще започнат да се връщат по селата да гледат животни и зеленчуциКризата, която ще настъпи ще смачка народа!!
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не яжте, не пийте, вегетирайте!
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Рискуваме 12 години от живота си" - то пък един живот...
42
0
 
9
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 1 година
рискуваме 12 г. от живота си и аз така казах но Тулупу та Тулупа
41
1
 
19
 
! Отговори
минаващ преди 1 година
Този специалист първо да отслабне той, после да дава съвети на другите. Защото е едно 20 кг отгоре на нормата. Но ...тази шия не е от трушия, а от вечерите и коктейлите на фармакомпаниите
40
3
 
22
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Този специалист що не си направи труда до види какво яде българина, а той яде ГМО зеленчуци, които имат трайност 4-5 месеца, кисело млеко което никога не може да се вкисне, имитиращи всякакви продукти и други такива. Ето затова българинът затлъстява и организмът му не може да се пребори с всякакви химически вещества които са в храните. Истината е жалка и тя е, че българинът не че не иска, а няма възможност да се храни правилно.
39
2
 
12
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Наистина, много, много затлъстели хора се виждат у нас. Пък в телевизиите всички са над нормата. При които е причинено от болести да се лекуват. Но масовото затлъстяване сами си го причиняваме. От безразборно хранене и тъпкане. И тук няма нужда от никакви болници, от лекари, от медикаменти. Няма нужда и от никакви фитнес упражнения. Всеки разумен човек сам трябва да си е лекар. Да се храним нормално. Да не преяждаме. Да водим интензивен живот. Да се движим. И всичко ще си дойде на мястото.
38
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как преяждат?! На времето преди 1989 година имаше много и евтина храна и то качествена и наистина много хора преяждаха. Сега храната е скъпа, некачествена, хората нямат пари и преяждали. Как става този номер?!
37
1
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Хаха - особен пример даде. Япончетата са възхитителна раса! Хранят се два пъти по малко от европейците, работят в пъти повече! Тяхната самобитна култура и религия ги прави извънземни. Скоро гледах едно филмче за доджо на някакви острови, основно "старци" над 60-те - каратеки. Завидно здрави и жизнени. Да са живи и здрави. Но не мисля, че пушенето помага на дълголетието им /или не вреди/ ако това казваш! За движението си прав. Японците със сигурност го доказват.
36
0
 
18
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До Лаврентий Берия Викаш най-много пушели в бедните общества...явно не си чувал какви пушачи са японците - кво да ги правиш, бедна западнала нация, нали? Нищо, че е пълно със сталетници и масово хората живеят над 80 години. Не са цигарите проблема, поне не само. Обездвижването убива и без цигари.
35
18
 
4
 
! Отговори
Паскуал Тонеff преди 1 година
През комунизма нямаше какво да ядеме, само ляб, леща, мляко и един път на 3 месеца вмирисано месо а сега магазините пращят от стока, *** набива като невидял, върти дyпeнцето от кеф и търбуха постоянно е пълен!
34
5
 
5
 
! Отговори
До ъхъъ преди 1 година
Хапнеш скапани манджи. Стари олиа и остатъци от предния ден.
33
3
 
7
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 31 - има фитнес и фитнес! Аз примерно се занимавам с т.н. функционален фитнес. Не да се нагрухаш а да развиеш сила в определени движения и групи. Мен ме интересува гърба защото се занимавам с катерене и т.н. Но пък, дори и обикновенния фитнес е по добре от бирата и фасовете. Ти обаче, вероятно ще споделиш нещо от личен опит, инак само така едва ли ще го подхвърляш? Кажи какво е то, истинския спорт?
32
6
 
26
 
! Отговори
ъхъъъъ преди 1 година
Напълно в реда на нещата е!Едно време в лошия социализъм във всяко предприятие имаше столова, па седнеш на обяд и хапнеш.А сега в хубавата "демокрация" и капитализъм, тичаш като гламав за някой чорбаджия, нагъваш сандвич от крак или мазна баница с извара........
31
13
 
5
 
! Отговори
осдсд преди 1 година
Още по-добре. Тая проста нация трябва да се затрие максимално бързо. Да си похапват, да си пушат цигарски, да си философстват за медицина, политика, икономика и всичко останало, от което много, МНОГО разбират и да заминават към оня свят по-бърже. Макар че то и децата им ще са същата стока, ако не и по-зле, та не знам. Да влизат турците да си ни анексират най-добре.
30
2
 
2
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До Анонимен 31, добре, че си ти да им го кажеш! Боже, от кога всеки се взе за по-знаещ от другите?
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само една забележка към тези, които си мислят че спортуват, като вдигат тежести във фитнеса - сериозно се заблуждавате
28
2
 
9
 
! Отговори
действителнаст преди 1 година
Дайте една статия какво да ядем и да напълнеем
27
13
 
12
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 1 година
За какво затлъстяване плямпа тоя микроскопипен бел черав ,бре? Ората немат пукната оара за леб да ядът,а тоя за затлъстяване бълва...Няма ли некой психитър да го вкара у риза без копчета?