Отслужиха молебен за юбилея на Мария Луиза, княгинята присъства

Молебенът отслужи митрополит Николай
13 яну 2023 13:33, Нели Христова
37

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Десетки се събраха в храм-паметника "Св. Александър Невски" за отслужването на молебен за юбилея на княгиня Мария Луиза – първородна дъщеря на Цар Борис III и Царица Йоанна и сестра на Симеон Сакскобургготски, предаде БГНЕС.

Княгиня Мария Луиза е родена на 13 януари 1933 г. в София и днес навършва 90 години. Самата княгиня присъства на молебена, както и Симеон Сакскобургготски, Калина Сакскобургготска, членове на семейството, както и още много други обществено известни личности.

Княгиня Мария Луиза е кръстена от Софийския митрополит Стефан, по-сетнешен Екзарх на Българската православна църква, неин кръстник е държавникът Александър Малинов, който по онова време е председател на Народното събрание. Тя носи името Мария Луиза в чест на покойната си баба и първа българска Княгиня на Третото царство Мария Луиза, Принцеса на Парма и Пиаченца.

Молебенът отслужи митрополит Николай.

Вашата леля, княгиня Евдокия, ви е завещала личния си молитвеник на чиято първа страница е била написала "На Мария Луиза, която говори на Бога на български". В тези жестове се крие истинско достойно на хората от царствен род, които дори и в изгнание, далеч от родината, почувстват ли нужда от Бог, се обръщат към него на български. Моята молба към вас е, като ви пожелавам дълги години здраве и живот, да подарите, не като завещание, а още от сега, по един български молитвеник на вашите близки и да напишете думите на вашата леля. Подканете ги да казват всеки ден по една молитва за българския народ и за България. България има нужда от вашата молитва днес, каза митрополит Николай.

От името на Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит той пожела на Княгиня Мария Луиза още дълги и духовни радостни години. "Бог да ви помага и да ви закриля", каза още митрополит Николай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30 От какво да се измятам? Нямам досега друг коментар, освен 29.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30 От какво да се измятам? Нямам досега друг коментар, освен 29.
31
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По мнението на родителите ми, които й бяха съвременници, тая е изключително гадна и меркантилна жена.
30
5
 
5
 
! Отговори
Шерков преди 1 година
На кого е княгиня ?
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Промишл.пролетариат? Не ми се измятай като сурова чамова дъска на слънце
28
2
 
3
 
! Отговори
Промишл.пролетариат? преди 1 година
Колко % е бил? До Z - В България в навечерието на 09.09.1944 има около 200 промишлени предприятия. Сред тях няма промишлени гиганти. Но виж нещата в друг аспект. Тогава населението ни е 5 300 000. Според различни източници, селяните са 70-78%. Под 18 г. са приблизително 1/3. Значи, в градовете живеят 1200 000-1 500 000 човека, от които 1/3 са непълнолетни. Не знам какъв е бил процентът на старците, рентиерите, държавните чиновници, търговците, адвокатите, лекарите, инженерите, интелигенцията.
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чия княгиня е ?
26
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Симеон донесе демокрацията в България ако не беше той нямаше да сме в Европейския съюз.
25
3
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Внуците на царя ще ви оправят. Ще направят една партия и всички ще се юрнат да гласуват за тях.
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да е жива и здрава! Дано има късмета да си поживее още дълги години, за да се радва на децата и внуците си!
23
6
 
8
 
! Отговори
Z преди 1 година
Кое ниво? 30 малки фабрики до 44-та, 30 000 завода след. Пък вие си плещете простотии.
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лелелелеле, хахахаха сина на тая с лицето на вампир се казва - Симеон-Хасан Муньос... А на всичко отгоре цялата им рода са католици... Вие представяте ли си тия след 100 години, че сигурно ще почнат да ни пишат католици по историческите книги заради тия неблагоразумения на съдбата. Страшни грозници са всички в тая фамилия от родилката на Симеончо та чак до внук му са инбрид гротеска и тия чуждопоклонници и крадци някой ще ги пишат българи. Отврат.
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тия рвптилии няма ли да изчезнат вече.... Я потърсете принцеса Калина в Гугъл изображения да видите за какво влечуго иде реч." Хаха, на една от първите картинки пише - "ако видите това съществo не се плашете, това е нашата княгиня"
20
11
 
3
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Егати грозния бабишкер
19
10
 
9
 
! Отговори
Какви преди 1 година
Хищни погледи, какво презрение към българите излъчват двата лешояда! Тпууу, позор, че ги търпим!
18
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая баба на кого беше княгиня, че не се сещам?
17
10
 
6
 
! Отговори
Тия крадат преди 1 година
Повече от цялото факултето!
16
7
 
9
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
Русия, кога ще върнете златото де плячкосахте от златния резерв на Царство България и от българите, мародери червени голтаци
15
6
 
10
 
! Отговори
до 12 и другите преди 1 година
червени ***. Твоята република само може да мечтае за нивото на Царство България! Къде и селско стопанство и търговия и икономика са на такова ниво де сега само може да сънуваш. Лева е златен, буквално. Слава на Царство България , на духа, на армията и на Царете ни.
14
8
 
22
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Да е жива и здрава княгиня Мария Луиза,а като направи 100,пак да дойде на крака в София за юбилея. Имат дух децата на Цар Борис Трети,българите трябва да вземаме пример от тях.