145 г. от Освобождението - запазихме ли духа си чист и неопетнен?

Коментар по историческата тема от проф. Веселин Янчев и доц. Милен Михов
3 мар 2023 21:40, Анисия Иванова
51

"Националният идеал трябва да го търсим в една държава или изграждането на едно общество, което да следва едни морални и политически принципи. А националният интерес винаги трябва да бъде един. Ние трябва да създаваме перспектива за поколенията, които ще дойдат за нас. Трябва да вдъхваме увереност и самочувствие в това, че можем сами да определяме своята съдба", каза ръководителят на катедра "История на България" в Историческия факултет на СУ проф. Веселин Янчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според историка доц. Милен Михов идеалът е в това да следваме добрите завети на българите, които синът на Македония ги е нарекъл "строители на съвременна България".

"В предговора си той определя историята на ранна България като история на българския ентусиазъм и самочувствие. Ако се върнем в онова време, ще видим колко е била тежка ситуацията в света за нас. Българите са били тотално непознати, те са били народ, пред който е стоял въпросът дали имат държавнически характер. И това поколение създава една държава, която само за няколко десетилетия заема достойно място в картата на Балканите и в Европа", допълни доц. Михов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че сърцевината на българския национален интерес се крие в една добре уредена държава, социално справедлива и просперираща.

"Идеалът е за това той да бъде следван и същността на усилията е да се придържаме към стандартите на този идеал. Дали се разминаваме? Да, разминаваме се. Във времето, в което ние живеехме, беше обречено, то се различаваше по един начин, а днес се разминава по друг начин. Идеала го имаме, ние трябва да го следваме", категоричен бе историкът.

"Проблемът е в това, че е имало хора, които са поемали към тежестта да вземат решения и да ги прокарват, но невинаги аплодирани и невинаги следвани безусловно, с ясното съзнание, че носят отговорност както пред настоящето, така и пред бъдещите поколения. Напоследък много краткосрочни станаха целите, да не говорим, че много малко се говори за принципи и идеали, които трябва да бъдат следвани. Няма успешна политика, когато няма морал и когато няма справедливост", посочи проф. Янчев.

По думите на доц. Михов в наши дни не е необходимо да повтаряме саможертвата на опълченците.

"Днес е достатъчно да бъдем като техните учители, като българските книжовници, да бъдем като българските политици от онова време. Възможно ли е да има политик, който да откаже приватизацията на банка срещу дял от тази банка? Ако си кажем: "Възможно ли е един вестник да свали министър-председател, разкривайки корупция?", ще си кажем: "Невъзможно". Само че в началото на миналия век един опозиционен вестник свали от власт двамата любимци", припомни той.

Проф. Веселин Янчев е оптимист за сегашното поколение.

"Надявам се, че вече премина една безметежна фаза от тези поколения, които не се интересуваха от знанието и познанието, не се интересуваха от обиколния свят. Дали Ковид кризата или други обстоятелства, но ми се струва, че има някаква промяна", добави ръководителят на катедра "История на България"

"3 март не е руски празник, той е нашият празник. Този ден дава отговор на два въпроса - имат ли право българите на собствена държава и кога. Отговорите са: "Да, имат, сега". Днес ние трябва да гледаме на този празник с достойнство и признателност", поясни доц. Михов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Не е възможно преди 1 година
Съжителство със обрезани етноси от варварски произход застрашаващи националната сигурност на Българският народ.
38
0
 
1
 
! Отговори
Исляма е опсна преди 1 година
За човешката цивилизация и Българският народ.
37
0
 
1
 
! Отговори
Дойде време преди 1 година
ДПС да се самоутрепе със сараите на ПМайчина при мохи мед.
36
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 1 година
Да живее братска Русия - Освободителка !
35
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпроса е че няма никакво "освобождение" и никога не е имало. Санстефанския предварителен мирен Договор не доказателтво че България се "освождава" от Русия тогава. Има по това време война м/у Русия и Османска Империя. Всичко друго е Манипулация Дезинформация и Руска Пропаганда , вижда се как точно става в Украйна
34
4
 
2
 
! Отговори
слово и памет преди 1 година
Народа помни 105 години от руското нашествие в Добруджа завършило с крах на цяла Русия
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
145 години Свободна България!Свободата трябва всеки ден да се защитава. Дано сме си научили урока и никога повече не се наложи да си отвоюваме свободата!
32
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 1 година
В тоя пасквил по-горе не видях нищо за Освобождението. И колко са смешни и жалки всички, в страха си да не споменат името Русия.
31
2
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 1 година
Националният ни идеал е базиран на мирен договор между Русия и Туркие,който не се реализира,освен да ни признаят,че има държава България.То малко като,гладна кокошка просо сънува.Ние даже не сме нито страна,нито свидетел на събитието.Националния ни идеал граничи с безпочвени мечти.Това,че сме дали безброй хиляди безмислени жертви , си е наш проблем,а не повод за гордост.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
....145 г. от Освобождението.... от кого бе доц. Милен Михов и проф. Янчев, от кого? Кажете го точно и ясно като българи, ама ако го кажете дали утре ще сте на работа, А!
29
1
 
5
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Всеки обикновен българин знае за десетките и стотици въстания , бунтове, войводи / известни и безимени/ за период от двеста и триста години в целия Северозапад много преди Руско - Османската война. Много преди Чипровското въстание.
28
2
 
0
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До 31. Този сериал е за територия съвсем различна от нашата. И не е представлявал интерес за мен . Тази робиня не е от местата на днешна България, а от бившите съветски републики. Става въпрос за татари, тюрки, черкези , гагаузи, Такива три синджира роби са били в песните за Диарбекир. Такива къщите в Копривщица, Батак не приличат на къщи за роби. А роби има и сега в РФ работещи в диамантени , златоносни мини и Зои със специално значение. По документи на ООН са около 300 000 души .
27
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
В някои отношения си е било робство - продаване съвсем наяве на хора по пазарите какво е според вас? Справка - Известната Роксолана, Хюрем Султан, постоянно е подчертавала как е продадена като робиня на пазара в Истамбул на везира, а преди това е била открадната от татари. Аз мисля, че е нелепо това противопоставяне за всичко в историята, защото освен да се мразим още повече и разделяме какво печелим, имаме други приоритети, не един.
26
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Румен - не сме били под робство, защото това е унизително, пет века са, или поне не точно робство, а зависимост. Но не сте прав и да възхвалявате това време, защото Османската империя е била истинска теокрация е нямало развитие, направете си справка за индустриалната революция в Европа, която ние прескачаме. Дори и метро в Англия е имало още когато сме били в нейните границиа София си е била едно малко село.
25
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Като чета някои коментари имам усещането, че пет века сме били под руско робство, а защо не и преди това, нищо, че тогава не е била създадена Русия. То патологичните русофоби не се различавате по нищо от противоположните. Къде бяхте преди, когато се мазнехме над 40 г. на руснаците, не гъкнахте, нали? Защото следваше Белене! Всяка голяма империя си е гледала итересите, а не обратното. Всички Велики сили са едни и същи, с различни нюанси и са били на страната на когото им и било изгодно
24
1
 
2
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Всеки обикновен българин знаеш историята в средното училище знае. Подписания мирен договор в гр. Свищов 1777г.между Свещената Римска Империя и Османската Империя. С граница по билото на Стара планина до Черно море. И всеки българин знае че в това " робство" много българи са пътували за да се изучат в Австронгария, Швейцария, Германия , Франция
23
4
 
3
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Ако е било истина за това "освобождение" нямаше да има Съединение на 6. 09. На Княжевска България и Източна Румелия Както и 22.10 независима България . Тези дати показват , че нещо с това освобождение не е така
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
145 г. манипулация за пропаганда.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Царство България на Фердинанд. България е освободила Одрин, Солун , Охрид .И за къс период граничи с Албания . И сега по тия места има българи. Тогавашните Велики Сили Франция ,Англия , Русия не признават победата. И определят други граници ,
20
0
 
7
 
! Отговори
Дедо Йоцо до21аноним преди 1 година
Откъде взе тия данни, може ли линк? Щото ми намирисва на лъжа. В Российската империя не са делели войниците на руси и украинци, защото окраина е била географска област в три губернии. В нашата армия не записваме войниците в сводката като плевенчани родопчани и софиянци. Как изчисли черногорците? Кога е имало черна гора държава, когато и окраина ли? Май ни пробутваш измислици...