Шефът на КЗП: Понижение на цените заради мерките след 6 месеца

Трябвало време за прецизна обработка на цялата документация
6 мар 2023 15:00, Елка Василева
106
Шефът на КЗП: Понижение на цените заради мерките след 6 месеца
Снимка: архив, БГНЕС

В следващите 3 до 6 месеца се очаква мерките на държавата срещу спекулата да дадат конкретни резултати и да доведат до понижение на цените при стоките, чието ценообразуване е резултат от нелоялна търговска практика. Това заяви пред БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ Стоил Алипиев.

Още по темата
"Все пак след констатирането на такива нарушения има административни срокове, които трябва да изтекат преди издаването на конретната заповед за забрана на нелоялни търговски практики. Трябва време за прецизна обработка на цялата документация, все пак актовете на КЗП подлежат на съдебен контрол", обасни Алипиев.

Различни случаи на подвеждаща информация от страна на търговците са сред най-често срещаните нелоялни търговски практики - привличане на потребителите с промоционални стоки, които търговецът не поддържа в обичайната наличност, неверни обяви тип "3 на цената на 2", търговски послания тип "само днес на тази цена".

"Привличайки потребителя с подобно търговско послание с невярна информация, потребителят взима своето решение и се съгласява да купува на цена, по-скъпа от тази в други търговски обекти. Другите търговски обекти виждат това и също вдигат цената и така пазара се изкривява", посочи Стоил Алипиев.

За последните месеци Комисията за защита на потребителите откри 452 нарушения при 471 проверки на ценообразуването при храните в търговската мрежа. 200 от нарушенията са свързани с нелоялни търговски практики.

Проверките са извършени в различни краища на страната предимно в големите търговски вериги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
5
 
! Отговори
ОптимистиченПесимист преди 1 година
Ще паднат ама друг път след 6 месеца.
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо за Лукойл да каже господина, защо по времето на Кирчо и Кокорчо не ги закачаха, защо мобилните оператори не ги закачат - ако се откажеш дължиш такси за половин година а не за три месеца понеже си на голямата промоция, алчните банкери които не само лихва не дават ами и такси цакат?
85
0
 
3
 
! Отговори
Пенсионер 96 преди 1 година
Вече няколко пъти зарязвам количката или кошницата насред магазина със стоката, пред консултанта от веригата когато ми отговори че промо стоката е свършила. а не е опоменато в брошурата - до изчерпване. Може в другия магазин да ми излезе по скъпо, но ме е яд че ме лъжат. От повече зарязани колички със стоки може да им светне някоя лампа на търговеца, а пък накрая който устиска.
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"при демокрацията имало конкуренция,абе направо рай" така ни залъгваха преди 30 години,а всъщност- цените на всички безиностанции едновременно нагоре,цените на всички мобилни оператори едновременно нагоре,олиото -навсякъде нагоре,за въглища и пелети за отопление да не говорим - картел до картел до картела
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да се намерят хора, които могат да работят и прилагат по-бързо от мравка, тези ги уволнявайте, не стават, не вършат работа!
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще измрем, докато/ако ви проработят мерките
81
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе кажи го, като свърши войната, като узрее гроздето в аляска.. те тогава ще паднат цените, какви са тези мерки, да не ги прилагат на ден по лъжичка?.. лятото цените на плод-зеленчука падат и без мерки
80
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тарикат сеяндурски за толкова ли умни ни имате че се подигравате? Значи в Гърция Сърбия и останалите държави за нула време замразиха и свалиха цените а ние като по тарикати ще чакаме от у м рел писмо!
79
0
 
3
 
! Отговори
ДДС преди 1 година
ТОВА НАМАЛЕТЕ КАТО В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ
78
0
 
15
 
! Отговори
a преди 1 година
На тоя трябва да му дадат 5 години само за физиономия! Доказано най-безполезната (тук конкуренцията е огромна) комисия работеща срещу потребителите... Всички началници 25 години назад, които са я "ръководили" са за затвор.
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде го изкопаха този екземпляяяр?
76
0
 
13
 
! Отговори
Дякона преди 1 година
Я, по-добре кажи коко рушвет си разпределихте :D
75
0
 
24
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
след 6 месеца когато хората си отгледат реколтата и намалят пазаруването тогава ще подпишете цените на родните производители а след 9 месеца пак свръх печалби за веригите.Да в е...ва и номерата
74
0
 
15
 
! Отговори
Чакай ... преди 1 година
Я камилата, я камиларя.
73
0
 
20
 
! Отговори
Търгаш преди 1 година
Тава малко ми прилича на: Тате каза че ще ми купи калело, ама друг път.
72
2
 
11
 
! Отговори
Скромно мнение преди 1 година
За да паднат цените ,Путин трябва да загуби войната и ПП да загубят избори с много.Вина има и президента Радев че съсипа държавата .
71
0
 
24
 
! Отговори
Смешник преди 1 година
Шеф на КЗП- Комисия за замазване на положението.
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
след 6 месеца и без мерки и теглилки цените може да паднат
69
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия комисии очевидно са пълни с циркаджии
68
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Народен Съд 2 за изедниците! Всички прекупвачи, изкарващи свръхнадценка, да се слагат на дръвника!