Речова безпомощност в НС: Вулгаризми, клишета, липса на послания

Доц. Владислав Миланов и Милена Хлебарова пред Bulgaria ON AIR
20 апр 2023 18:00, Анисия Иванова
50

Остър език в парламента, клетви и обиди. "Какво е това, колеги? Коалиция на джентълмени с по една ръка", каза вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

"В последните 20-30 г. наблюдаваме непрекъснат спад в политическата реч и оставаме разочаровани. За пореден път видяхме неуместни употреби и преминаване на границите на добрия тон. Ако всеки от нас говори по този начин в сферата, в която работи, представете си в каква среда ще живеем", коментира езиковедът и преподавател в Софийския университет доц. Владислав Миланов.

Според него емоциите често взимат връх и речовата безпомощност в НС в повечето случаи се дължи на усложнените отношения и непрекъснатото доказване кой кой е в парламента.

"Ние отдавна не очакваме онзи най-висок представителен образец, който да има много смисъл. Не можем да сложим край на клишетата, с които работи: "най-накрая трябва да поемем своята отговорност...", "ние сме длъжни да...", "трябва да..."- много ниска съдържателност и слаби послания. Не чуваме ясна реч и послания, които да достигат до нас точно и подредено. От Брюксел, разбира се, клишетата, които изместиха т.нар. "дървен език", каза още доц. Миланов.

Той настоя, че обидата и жаргонното и вулгарно говорене са недопустими в парламента.

"Няма лошо в НС да има смях, когато той е предизвикан от интелектуалност. Но когато показва принизяване и неуместност, не бива да се поощрява такъв тип поведение. Един голям политик си дава сметка, че речта изряза богатството на мисълта и оригиналността на една политическа идея. Неуважението към речта на другия доведе до разпадането на диалога", подчерта доц. Миланов.

"Няма да спрем да посещаваме заседанията на НС, ще си записваме тези примери, ще ги коментираме, дори да си даваме сметка, че не е хубаво една държава да показва тези най-ниски речеви измерения", предупреди той и призова депутатите да намерят думите, които да представят българите като общество, искащо да върви напред.

Експертът по стил и етикет Милена Хлебарова посочи пред Bulgaria ON AIR, че всичко е свързано с езика - когато не можеш да се изразиш с думи, използваш ръцете си.

"Ръката е основен елемент, за да се конфигурира визуално някакво събитие, действие. От трибуната на парламента използването на ръце е нов вид риторика. Още преди повече от 100 години Фройд е казал, че връзката с речта е либидото, казано на наш език - около тестостерона", заяви Хлебарова.

По думите ѝ НС се превръща в котел, който ври и кипи, но не му прави чест да се превръща в негативен отрязък на публичната реч. Според нея депутатите имат добри пиари, но не ги слушат, тъй като смятат, че знаят всичко.

"Всяка приказка на политиците е свързана с разпределение на ресурси. Когато тези ресурси не достигат до техните идеи, се получава дисонанс и се иска публичност. Трябва да бъдем подкрепени, за да влияем на възпитанието, което се случва от тази трибуна. Тези хора трябва да са пример и да избягват паразитизма във всякаква форма", изтъкна Хлебарова.

Експертът по стил и етикет отбеляза, че в почти всяка нация ръководните личности претърпяват катарзис и се търси нова формула на взаимоотношения между водещи и водени.

"Убедена съм, че българският политик има в себе си заряд, с който може да подготви за нас положителни изненади. Очаквам да намерим чуваемост и превръщане на българския политик в подходящ за народа. Всеки представя себе си, майка си и баща си. Ако така им харесва да се представят, да представят семейства си, на нас не ни харесва и не искаме този вид общество", настоя Хлебарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
6
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Наричат го беден речник. Това уродливо явление засяга филолози и журналисти-тези които дрябва да владеят езика. А за парламента е признак що за нискоинтелигентни индивиди сме избрали и какви сме ние самите!
35
0
 
2
 
! Отговори
ЧИНОВНИЦИТЕ 5 ПЪТИ преди 1 година
ДА НЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ 100 000 ( най-много 90 000 )
34
1
 
4
 
! Отговори
СОФЕТО Е ПЪЛНО преди 1 година
СЪС СТОТИЦИ ХИЛЯДИ НЕНУЖНИ ХРАНТУТНИЦИ КАТО ТОЯ
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дума Речова на български няма! Журналистическа безпомощност!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С този състав, какво очаквате?
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конкурси и изпити трябва да си депутат кви са тия о т репки там срам за нацията
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може от шест милиона да няма двеста ,читави и съвестни човека да водят напред тся държава а стига айдуци и б и клуци
29
3
 
4
 
! Отговори
Само дето, преди 1 година
Бакалавърът не е вишист, а е среднист!
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИСКАМЕ ЗАКОН И ПРАВИЛНИК ЗА ДЕПУТАТА И МАНДАТНОСТ ДВА ПЪТИ И БЕГОМ КВО Е ТОВА ДОЖИВОТ
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДЕПУТАТЪТ ТРЯБВА ДА Е СЕМЕЕН С ДВЕ ДЕЦА,С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ,НЕОСЪЖДАН С ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ НАП.ПРИМЕР ЗА ОБЩЕСТВОТО ААИ С ДОКУМЕНТ ЗА ПСИХИЧЕСКО ЗДРАВЕ.КВИ СА ТИЯ КУКОВЦИ ТАМ,КАК ДА ИМАМЕ ДЪРЖАВА??????
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По телевизията показват убили бизнесмен в чалготека, убили бизнесмен в таверна... Когато съобщят че са убили бизнесмен в библиотека тогава ще се оправим..." - Теди Москов
25
0
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
От мутри и шарлатани-наркомани какво да очакваш?
24
0
 
11
 
! Отговори
Шу Мфу Шите преди 1 година
Има ли някой учуден ?! Безпомощността е всестранна , с изключение на схемаджийктвото ,сребрелюбието и егоизма !
23
0
 
7
 
! Отговори
До баба мара преди 1 година
Киро Конституцията я няма за нищо, ти пък сега един етикет да вземел да спазва. Той си кара, както си знае. И защо речОва, та не речЕва? Да не е имало пак промени от БАН?
22
3
 
2
 
! Отговори
истината преди 1 година
Според проучвания колкото повече вулгаризми използва толко по честен е човека, да ви ***..
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То да беше само езиковата безпомощност. Все пак с малко напъване разбираме какво значи: преценям, оценям, ваканцувам, мекането и други бисери. Какво обаче ще кажете за умствената безпомощност.
20
0
 
13
 
! Отговори
ОТЖИВЕЛИЦА преди 1 година
21 ВЕК ПАРТИИИ АААЙДЕ БАСТАА
19
0
 
17
 
! Отговори
СТИГА С ТИЯ ПАРТИИ преди 1 година
ВЪН ВСИЧКИ ТУПАНИ ОТ НС МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ
18
0
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ами затова не гласуваме защото няма за кого никакво доверие днес при президентапарапетът с разкопчана риза няма ли протокол в такива случаи къде мислят че сенамират 24 процента при 40 процента изб активност
17
2
 
14
 
! Отговори
Невероятно преди 1 година
Невероятно е как може тази госпожа в предаването да е експерт по етикет и български език? Просто съм без думи. Та тя говори с брутален диалект същият този български език. Само за минута чуваме отвратителни правоговорни грешки като "чуемЕ'', "всеки, всяка тЕхна приказка", "правимЕ" и още други. Да не говоря за нейните трудности при образуване на смислени изречения и непрестанната жестикулация. Изключително ниско ниво в Народното събрание и извън него. Адмирации за доцента.