Директорите на училища искат 30% ръст на заплатите

Настояват още за нови програми
7 юни 2023 14:07, Стела Стоянова
51
Директорите на училища искат 30% ръст на заплатите
Снимка БГНЕС

Училищните директори искат от новия образователен министър три неща. Това каза за Dnes.bg директорът на 119 СУ и шеф на най-голямата директорска организация Диян Стаматов.

Първото им искане е ръст на заплатите на учителите 30 на сто от първи юли, за да може техните доходи да бъдат съобразени с инфлацията. Другото настояване е за нарастване на единния разходен стандарт, който се плаща з един ученик, и това би повишило училищните бюджети. Третото сериозно изискване е за нови учебни програми.

Служебният мнистър Сашо Пенов вече пусна резултати от допитване за последните и се оказа, че учителите искали несъществени промени.

Още по темата

"Всички познаваме Галин Цоков, който е обучавал много от нас и учтелите ни, затова се надявам да изпълни това, което искаме", каза Стаматов.

Неотдавна Янка Такева заяви, че учителите са готови на протест за ръст на заплатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: заплатидиректори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Учител Поне в математиката познанията на учениците са трагични . Не мога да кажа нищо за вашите ученици , но общото ниво е за тройка .
43
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия за по 4 часа наден 6 месеца в година по 3 хилки искат през два месеца им вдигат заплатите а образованието е в плачевно състпяние.
42
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
При повечето учители след определена възраст ставст вредни - не са в крак с новия материал и не могат да възпитат учениците или да създадат уважение в тях. След определена пенсионна възраст, трябва да бъдат насила пенсионирани. Винаги могат да дават частни уроци.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да говорим за равенство на заплащането е като да има 2 фирми, едната да отглежда крави, да събира мляко и да прави кашкавал. А другата да внася мляко на прах и палмово масло. И накрая кашкавала им да е на една цена. Подобно равенство създава недостига в социализма: Никой не е мотивиран да работи и не му пука за качеството на работата му. Всички получават същите пари и няма къде или как да ги изгонят.
40
2
 
13
 
! Отговори
до 35 преди 11 месеца
Ама, то няма места! Всичко е заето, а пенсионерите не искат да си ходят и продължават да работят! И всичко това, защото е много трудно и лошо да си учител!!!!
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Извода като всичко останало: пари има ако се разпределят спрямо качеството и количеството на труда. Ако се търси едно фалшиво и нечестно равенство, не. А проблема е, че световната западна култура на ЕС е точно за такова фалшиво равенство.Равенство на доходите - двама човека на е дна и съща длъжност трябвало да получават еднакви заплати - Единият преподава на ученици от факултето и им продава пиратки и гандж.а, а другият преподава в езикова гимназия и 90% от учениците му влизат без проблем във ВУ
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Държавата трябва да гледа частния сектор и по него да равнява увеличенията. Ако там радтежа на заплатите е 5%, няма как тя да раздава 30%. Така вкарва прът в колелата на икономиката. Не пречи обаче да има система от бонуси за учители нс ученици оценени високо на матурите, олимпиади и др. Т.е добрите и квалифицирани учители да преподават в добри училища на възпитани и нормални деца. А който го мързи и не му пука да преподава за по-ниско заплащане на наркомани и простаци.
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Парите на учителите бяха вдигнати многократно, а качеството на образованието само пада. Трябва да има оценяване на база матури, не може цял клас при някой да са наркомани и двойкари и да ги пуска. Нека ги скъса. Т.е ако даскал пусне наркомани/двойкари с високи оценки и после изкарат 2-3 на матурите - глоби. Трябва да се търси качество и да се награждава. Не сме социалисти да раздаваме пари на калпак. И подобни отпадъчни течения никога няма да се завърнат пак. Прагматизъм и меритокрация!!!
36
2
 
10
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
Ебасимо, всички на държавна хранилка искат увеличения, не мож ви изхраним! И ние в частния сектор искаме увеличение с 30% от 1 юли!!!! Да дойде този господин и да ми ги даде!!!
35
5
 
12
 
! Отговори
2 преди 11 месеца
И тези не заслужават!Преди малко пътувах в градския автобус .Имаше група ученици от горните класове.То ругатни,псувни на майка едни на други.Не посмях да реагирам да не ме набият.Пълни ***,грубияни ,цинични изобщо гаменска история!Седесарите изгониха кадърните директори и учители и сложиха свои и ето ти сега резултата.Няма униформи,вечерен час,бол наркотици и алкохол по дискотеките.Пълен провал на образованието!Така ще е!
34
6
 
17
 
! Отговори
Учител преди 11 месеца
До АПостигнали сме много добри резултати .Учениците ми са пълни с медали, а съм на минимална заплата. Ако вашите деца не знаят, то е защото не искат да учат и вие не ги натискате. Няма как да станат нещата без помощ от родителя!
33
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До leketata *** , я влез в сайта на МОН и ще видиш , че учителите взимат над 2000 лева средно на месец . Не гледай базовата заплата . И виж колко часа им е годишния хорариум .
32
6
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Като си мислите, че е много лесно и хубаво да сте учители, ставайте такива кой ви спира? Лично аз имам подходящото образование да стана учител, но никога не бих си го причинил.
31
2
 
11
 
! Отговори
Статистика преди 11 месеца
Директори наглеци .Да ги извадят от джоба си . Забравих , че те само взимат , а не дават .
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За такова образование и пишман учители не трябва да се увеличават още заплащането !
29
3
 
12
 
! Отговори
крум преди 11 месеца
Първото им искане е ръст на заплатите на учителите 30 на сто от първи юлиНе реформирани системи не се финансират
28
8
 
24
 
! Отговори
А преди 11 месеца
ДМС, пари за дрехи, 48 дни платен отпуск, 13-та заплата, а какви чудни образователни цели постигнахте с децата ? Какво направихте, за да искате ?
27
11
 
13
 
! Отговори
leketata преди 11 месеца
Младите не искат да са учители, кой е луд за 1500 бруто, 1300 нето ,дет не стигат за нищо.
26
3
 
14
 
! Отговори
Мед. сестра в детска преди 11 месеца
за всички, работещи с деца. В съседство сме ясла, градина и училище. Приятелката ми- учителка на 2- ри клас цяло лято е отпуск или дава " дежурства", а тази в ДГ работи от 7 до 12 или от 12 до 5.30. Аз съм с най- ниска заплата и отговарям за 20 бебета, които гледам, храня, занимавам, следя за здравословното им състояние и работя с целодневни, първи и втори смени. зо дни отпуск, 20- лятна ваканция, 2-3 между Коледа и НГ, 6-7 само по-желание.
25
11
 
15
 
! Отговори
вещер преди 11 месеца
От 2 години само настървяват срещу учителите, че постоянно им вдидат заплатите, а това не се случило. Не е вярно . Който иска да става учител и да взима грамаднна заплата да заповяда, да види ... че после да говори.