Ресторантьорите: Зарица Динкова обяви открита война на нашия бранш

Те искат оставката на министъра
23 юли 2023 16:45, Нели Христова
99
Ресторантьорите: Зарица Динкова обяви открита война на нашия бранш
Снимка: БГНЕС

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията поискаха оставката на министъра на туризма Зарица Динкова. Това се случи около час и половина след като министърката се опита да внесе успокоение в спора за "златните пържоли" и каза в своя позиция, че ако сдруженията се държат по този начин с клиентите, дръзнали да се оплакват, на нея ще й е трудно да защити оставането на деветте процента ДДС за заведенията и след края на годината.

"Министърът на туризма Зарица Динкова обяви открита война на нашия бранш", пише в позицията на ресторантьорите.

"От първия момент разбрахме, че на нея не може да се разчита, тъй като няма никаква експертиза и не разчитахме на подкрепа, но да ни пречи по толкова брутален начин - не очаквахме. Докато се мъчи да ни вмени някакви милиони, явно се налага да й обясним, че след намаляване на ДДС и окончателното приключване на кризата с COVID-19, приходите от данъци и осигуровки за нашия сектор са се увеличили, а не са намалели. Твърдението за милионите само доказва, че Динкова дори не си е направила труда да провери въпросните данни, а говори наизуст, само с цел да ни атакува", пише в позицията на ресторантьорите.

В действителност министърката не е говорила, че заведенията печелят милиони, а напомни, че данъчното облекчение се плаща от данъкоплатеца.

"От 2019 година насам наистина ни се налага да участваме в управлението на кризи. Първо тази, създадена от пандемията, а след това и от войната в Украйна. Оценка как сме се справили, няма да си даваме, но е факт, че в момента ни се налага да се справяме с кризи, в които директно участва и дори създава държавата и ресорният ни министър.

Министър, който дори не направи опит да помогне за спирането на нелогичните ремонти и тировете по пътя към морето, които по традиция стартират в петък и приключват в неделя. В резултат, на които туристите висят в многочасови тапи", продължава позицията на ресторантьорите.

В действителност министърката им обеща в четвъртък по време на заседание на ресорната комисия в парламента да говори с вътрешния министър по този въпрос.

"Изумени сме, че Динкова твърди, че ако не преосмислим поведението си, щяло да й бъде трудно да ни защити. Използваме случая да я уведомим, че да се защитаваме, можем и сами. През толкова битки преминахме през последните три години, че не са много секторите, които могат да се доближат до преживените от нас емоции. И като ни се пречи, оцеляваме, но е по-добре държавата да помисли за туризма си и хората, които го развиват.

И понеже госпожа министърката изрази съмнение в подкрепата, която получаваме от членовете си, създадохме бърза анкета с два въпроса: Трябва ли министърът на туризма да подаде оставка след позицията й срещу СЗБ и БАЗ? ОТГОВОР: ДА - 98 % и Не – 2%. И Подкрепяте ли позицията на СЗБ и БАЗ срещу Комисията на потребителите по повод скандала със стековете? ОТГОВОР: ДА - 93,9 и НЕ – 6,1. Това само за инфо на госпожата, която не защити в комисия важни за нас поправки в бюджета. Не че сме очаквали да го направи, не очакваме и занапред.

Както се разбра Динкова не обича да чете и да търси информация, та отново ще й я дадем ние: Според актуално изследване на Евростат България е с най-евтините хотели и ресторанти в ЕС.

Ресорният министър трябва да се бори за по-добри условия за развитие на сектора, който обслужва. Нашият не го прави! Липсата на политическа култура и опит в бранша обаче води до грешни решения, с които се заемат позиции, създаващи кризи, които ни се налага да управляваме.

Съжаляваме, ако някой наш лоялен клиент се е засегнал от вчерашната ни позиция и искрено му се извиняваме. Но това не означава, че няма да защитаваме колегите си, когато са прави. Както и да ги критикуваме, когато грешат.

Водени от горното Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията искаме оставката на министъра на туризма Зарица Динкова. За съжаление, това няма да оправи щетите, които нанесе по сектора само за няколко седмици, но все пак ще бъде крачка в правилната посока…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
6
 
! Отговори
Ласки Каручка преди 9 месеца
Аз нали ви казх,че оня със пържолите дето си запази касовия бон,ще ви такова мамата за поне две години напред.Абе Еййййй мишкари селси,...Кой ще ви яде пържолите за по 200-300 лева бе джанъм? Ми сами си го нвряхте.Че и Синдикат си измислихте само за една нощ.Но това няма да ви спаси нито този,нито следващия сезон другарки и другари.Всички в България които имат хотели са от ,,другарите",а ако имам грешка,моля споменете поне едно име та да се отстрамя.
86
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ДДС то отдавна трябваше да е върнато на нивата от преди кризата. Но! Скандала с пържолите си е за съд.Да си купуват по 7 лева от Лидл и да се хранят по домовете. Това е нарочен удар срещу целия бранш. Трябва да има последици, правят цяла България за смях.
85
0
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
Покрай КОВИД ресторантьорите доста се разглезиха: помощи,намалено ДДС.Време беше някой да им опъне ушите и да ги дисциплинира.
84
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе тарикати,докога ДДС за вашият бранш ще е 9%
83
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Господата ресторантьори стават все по - нагли.
82
0
 
16
 
! Отговори
От хората преди 9 месеца
Стига с тия глупости.Да се смекчи малко тона,защото е истина,че заведенията без клиенти не могат.Господа ресторантьорите забравят,че клиента винаги има право.
81
0
 
19
 
! Отговори
алооо готвачитеее преди 9 месеца
що бе кво ше направите , ше спрете да продавате пържолите от мноо специално месо ли :)
80
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Картел на цени, диктатура, а на Царево и Поморие медали от умиление.
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лоши хора, а в интернет затова връщат стоки също. Недоволството на клиента е за негова Сметка, а ако е богат пак. В 6 държави 23 , 35, евро и долара. На Бело ли са хотелиери, ресторанти при, търговци въобще. Защо крадете. После фирмата на малоимотен и внесените данъци по-малко от парите дето са ограбвани. Затова няма бгн кола, бгн богата армия, бгн телевизия. То се видя сезонната вълна - отрови всички. Катастрофи,ниски заплати, пожари, мръсен въздух, фейк новини.
78
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 9 месеца
Кожодерите,искат оставката,на министъра,защото,не им върви по гайдата,нека да прегледат материала,публикуван от днес бг. Със цените,на същите пържоли,в някои елитни,ресторанти,в Париж,по висока цена за 100гр.от 15 Евро няма.и собственика на ресторанта не се разказва,като гащник с джапанки и къси панталони,а колкото до етническото обиждане на клиента,то е в кръвта,на българина.
77
37
 
5
 
! Отговори
българин преди 9 месеца
Не защитавам ресторантьорите но в случая са прави!Имало е пържоли и по 30 лв ама и по 500.Сервитьорката му го е казала - ама той я репликирал че има пари!И наистина си има-и бакшиш 10 лв дал.А това видео го е публикувал защото е "бразилец" - какъв е смисъла да яде по 500 лв пържоли ако не се похвали?Сега се рекламира като велик баровец.Министърката изобщо не трябва да се обажда и да се занимава с махленски простотии.Сега това ще и изяде главата
76
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи за да имат основание да плюят така този клиент той би трябвало: а) да не си е платил сметката, б) да им е потрошил заведението, в) да е ударил някой от персонала. Нищо от това не се е случило. А взеха да го обиждат и на етнически принцип. Наистина им пожелавам да им дойде ума в главата, т.е. да фалират!
75
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
вдигай ДДС-то на тия нагляри... не се наядоха. а само те и хотелиерите са с преференция
74
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
то да те е страх да седнеш на ресторант в бг,че мои та осъдат ако кажеш че е скъпо. хахаха
73
9
 
0
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
Мен ме гледате и без да плащам, от талавизуро сами ме търсят, да давам юрохатлантически интервюта и да възхвалявам краварците и юрохейците.... ===))) даже ми и плащат...
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
дай и 500лв за 3 пържоли пък да та видим и теб по тв а?
71
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още не осъзнават, че зависят от народа (те го наричат клиента). Но ще им дойде акъла. Нищо в тоя живот не е даденост! Дразнете си клиентите, пък да видим какво ще стане.
70
16
 
5
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
Вижте същият шФед, как мята гюбеци и хвърля стотарки по Райнето от Сандански.... ===))) има клип.... Та не се уарчил толкоз за трите пържолки, просто искаше да го видят всички по телавизуро....
69
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако искате да ядете по мия и да се държат с вас като с неканен гост, продължавайте да ходите в ресторанти. Щом има хора в заведенията, собствениците нямат никаква причина да променят нещо.
68
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Алоууу, хоремагчии, сами си го правите! От вашата лакомия е!