Какво учат децата в Гърция за Кирил и Методий?

В учебника пише, че средновековната гръцка държава се нарича Византия
9 авг 2023 21:29, Елка Василева
89
Какво учат децата в Гърция за Кирил и Методий?
Кадър: БНТ

В учебника по история в Гърция пише, че Кирил и Методий са официални представители на византийската държава. Те са официални служители на Византия и са изпълнявали държавни мисии. Това обясни пред БНТ Стефан Стоянов - бивш депутат от СДС и бивш посланик на България в Гърция по повод предложението 24 май да стане национален празник.

Още по темата
Стоянов обясни, че учебникът по история в южната ни съседка е само един и по него учат 11 милиона гръцки деца.

В учебника пише, че средновековната гръцка държава се нарича Византия и тя с различни средства - с оръжие и дипломация, приобщава варварите към византийската цивилизация. Споменава се византийска държава и цивилизация, а не толкова християнска. Пише още как със сила Борис I е бил принуден да приеме християнството и е кръстен лично от император Михаил III. Когато Борис I се опитва да говори отново с папата, императорът отново му праща войска.

В писмо до императора Ростислав моли за мисионери, които да проповядват и императорът възлага на Кирил да отиде на специална просветителска мисия. В учебника пише още, че византийските власти преследват плана си за християнизиране на славянските народи с прозорливост и далновидност.

Братята Кирил и Методий са част от учителите, които проповядват в други държави. Има също отделна политика за Русия и за западните славяни, каза Стоянов.

Хубаво е политиците, които се занимават с тези въпроси, да имат повече култура и познание, заяви Стефан Стоянов и отбеляза, че в САЩ например промяната на един закон може да отнеме години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
гръцка държава има от почти 200 години а за тъй наречените братя са прави и нямат нищо общо с България.би трябвало да честваме техните ученици.
74
0
 
4
 
! Отговори
Хан Драган преди 9 месеца
Да, в САЩ закон трудно се допълва или поправя, защото законите са правени от ХОРА, а не от гащници като в БГ. Затова например ЗУТ е поправен 99 пъти. Толкова тояги трябва да се напишат на тези дето са го писали и гласували.
73
3
 
4
 
! Отговори
Армандо преди 9 месеца
Жалко че не е жив Професор Божидар Димитров той много точно обясни в едно от предавания си за двамата братя може да се намери и види никой не създава азбука или начин на писане без да познава добре говора и фонетиката на един език. Грузинците и Арменците си имат свой азбуки и до ден днешен пишат на тях и са горди с това те приличат на глаголицата и стига с това княз Борис той си е цар ито какъв още преди него сред българите е имало много християни така че не било трудно да наложи като религия
72
3
 
7
 
! Отговори
XYZ преди 9 месеца
11 милиона деца ????
71
6
 
5
 
! Отговори
Врабчето преди 9 месеца
Нашата азбука е БЪЛГАРИЦАТА. Всички други наименования са дадени от врагове на Българщината и подлизурковци. И днес ги има много.
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Византийците/ гърците не зная дали тогава са ни обичали или не, но азбуката на Кирил и Методий НЕ е била за нас, а за Великоморавия на княз Ростислав. И да, кирилиата няма нищо общо с глаголицата. На глаголица са писали в Хърватия до 16 век. През 1483 г. е отпечатана и първата книга на глаголица.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами по някакъв начин честваме Климент Охридски - неслучайно Софийския университет е наречен на нагово име.
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кирил и Методи - врагове на Западна Европа. Комплотът им за овладяване на умовете на западните славяни и поробването на западните славяни чрез създаване на изкуствена азбука е предотвратен от германските европейски институции, чрез разкриване на делото им в полза на врага от Източната империя, която има имперски амбиции за хибридни атаки към западните славяни.
67
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кирил и Методи никога не са стъпвали в България, а тяхната азбука е много далеч от буквите с които пишем сега. Реално трябва да честваме Климент Охридски, а не солунските двама братя с които нямаме нищо общо.
66
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма "кирилица". Пишем на "гръко-латиница". Време е да се върнем към реалността и да се отречем от т. нар. "Легенда за българската азбука". Славянската азбука е "глаголицата". 24 май е ден на гръко-латиницата. Кирил и Методи са врагове на Западна Европа, агенти на Източната империя. Врагове на Западна Европа не можем да празнуваме. Ние сме евроатлантици, скандално е да празнуваме врагове на Западна Европа, пък били те и от 9 век. Застрашена е нашата независимост и свобода, нашият европейски път.
65
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А какво учат децата в България за Кирил и Методий, и изобщо учат ли при тази повсеместна неграмотност?! Първо да се обърне внимание на нашите малоумно написани учебници и след това за оправят гръцките и македонските...
64
3
 
17
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 9 месеца
Кирилиметоди и брат му са си гърци, както и да го погледнем, а тяхното безполезно творение (глаголица) никой не го ползва. Това чудо, на което пишем и в момента, е скрипт, който наистина можем да наречем българска азбука, реално - микс от латински, гръцки и еврейски символи, сглобени в едно по заръка на Симеон I от Климент Охридски, за да може да се научи и ползва бързо и лесно (а не безумието с кръгчета, чертички, триъгълници, ..., плод на шизофрения).
63
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България страда от бремето на източното православие, наложено и със сила и война от Източната римска империя. България завинаги загубва своята евроатлантическа ориентация и своя европейски път на развитие на свободна държава. България още не се е освободила от Източното влияние от средата на 9 век и задълбочава своето евроазиатско развитие с приемането на учениците на агентите на Държавна сигурност на Византия - така наречените "братя", под агентурни имена "Кирил" и "Методи".
62
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
24 май е омразен празник, насила наложен ни от Византия. Насилствената християнизация на българите е проведена с огън и меч, Борис е предател на българския народ и агент на Държавна сигурност на Византия. Борис Първи е вербуван от Държавна сигурност на Византия, под агентурното име "Михаил". "Агент Михаил" продължава антибългарската политика и откъсването на България от Запада и Римокатолическата църква, чрез подчиняване на България на Източната империя.
61
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ужасяващи разкрития за русофилския 24 май!Празникът е възстановен от русофила Найден Геров - руски поданик,руски агент,консул на Русия, -тогавашната Митрофанова.Найден Геров - руският агент и тогавашната Митрофанова,примамва прозападния български католически архиепископ Йосиф Соколски да се качи на руски кораб в Цариград и да бъде отвлечен и заточен в Русия. 24 май има русофилска природа и е в основата на руския панславизъм и пропагандата на Русия за общославянски празник и борба срещу Запада.
60
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
24 май е византийски празник и руски празник. Русия се смята за наследник на Византия. Наследникът на Византия е Русия и ние празнуваме заедно 24 май. 24 май става все по-омразен празник на Изтока, който ни е разделил от западната култура и западната писменост. Празнуването на 24 май е предателство към европейската писменост, европейската азбука и европейската култура. По-културните славяни в Европа са избрали латиницата на европейската култура. Ние сме откъснати от европейската култура.
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кирил и Методи - византийски агенти на Държавна сигурност, изгонени от Западна Европа за пропаганда и работа срещу Западна Европа и откъсване на западните славяни от Западна Европа.
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
като чета коментарите тука излиза че само сигганиъе слушат чалга.. добре че много малка част от българите слушат чалга, иначе не знам какво щеше да стане. представяте ли азис да е сред най-популярните бг изпълнитрлу
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 66...А, тука си прав...Много от съвременните ,,българи" идват от Индия.И говорят на индийски наречия Слушат на високо музика, крадът и лъжат като...и играят чалга...тях ли имаш на пред вид....
56
1
 
2
 
! Отговори
Ей, 58 преди 9 месеца
Тва може да го каже само човек, който вярва, че доведения брат на император Никифор, всъщност е от връзката на баща му с българка и родното му име е Хидрофор, щото е роден на реката.Дивотии да искаш