Протестът премина в действие: Две акушерки от Велико Търново напуснаха, кой ще изражда децата ни?

Милена Манова и Александрина Сидерова заявиха публично, че напускат работа
10 сеп 2023 18:10, Красимир Ангелов
47

Две акушерки от неонатологичното отделение на областната болница във Велико Търново подадоха оставки и напускат. Причината - обидно ниските заплати, които получават. В постове в социалните мрежи те заявиха, че напускат в знак на протест, възмутени от отношението на държавата към тях.

Акушерките Милена Манова и Александрина Сидерова заявиха публично, че напускат работа. Въпреки, че обичат работата си и я смятат за призвание, заплатите им са толкова ниски, че вече не могат да покриват дори елементарните си нужди.

"Изключителен интензивен труд, изключително специфичен, изключително тежък и за работа и за учене, това не се научава за три дена за тези пари. Това е проблем на цялото здравеопазване не само на тази областна болница, проблем е на всички областни болници", коментира акушерката Милена Манова.

"Обидно е, защото тук е много отговорно. Ние не искаме някакво огромно заплащане, говорим за едни суми, които са приети по колективен трудов договор 1400 до 1500 основна заплата. И докато обществото не се събуди, какво да искаме ние от болницата?“, попита акушерката Александрина Сидерова.

Ниските заплати са сред най-наболелите проблеми на областните болници, казват от ръководството и затова непрекъснато се търсят варианти.

"Работим по въпроса, решението е взето и ще има значително увеличение на работните заплати от наши вътрешни резерви, просто по-голямо от 20 процента увеличение великотърновската болница не може да си позволи без да рискува финансовата стабилност. Очакваме някаква позитивна промяна след нова година в новия бюджет, и тогава се надяваме да направим увеличение с още 18 процента“, каза директорът на МОБАЛ д-р Стефан Черкезов.

Основни причини за невъзможността на държавните болници да плащат високи заплати са недофинансираните клинични пътеки, както и големия брой здравно неосигурени пациенти, разходите за лечението на които се покриват от болниците.

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какъв е този колективен трудов договор като ги няма сумите за заплащането на труда споменати сякаш междудругото 1400-1500 лв. все още.Този договор с кого са го сключени с известната тричленка или тричленката заради мнозинство в парламента и всичките са все посланници и се крият зад посолствата като току що пристигнали вестоносци събрали се на приказки на устроен прием пир да изразят удоволствието си,че са сред избраните.
35
0
 
0
 
! Отговори
Мъни, мъни... преди 8 месеца
В частните болници заплатите са ОК! В общинските се лекуват *** без осигуровки, персоналът е демотивиран, краде и крие рушвети и е вечно недоволен, а носи пълни джобове всеки ден. Колко плаща едно семейство за едно нормално раждане, а?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А Асен Василев и Кирил Петков взимаха по 10 000 лв заплата като премиер и фин министър. Василев и сега прави по 10 бона!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Болницоте не са държавни частни са но много се краде от директорите Държавни болници няма
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Основната причина е,че действат по плана Ран-Ът.Според него трябва всички държавнк болници да бъдат затворени и да има само частни.И който оцелее след това...Ще раждат по селата като едно време.Пъпната връв баячки с ръждивата ножица ще режат.Това е.Харесва ли ви бъдещето,което ни подготвя хамериканския чехъл?
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Здравно НЕосигурени, ами направете нещо по въпроса.
30
0
 
0
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 8 месеца
За помощ за укрите милиони, за чертежи на самолети и бронирани машини милиарди, за здравеопазване нищо. Управляват ни престъпници и откровени антибългари
29
0
 
0
 
! Отговори
незнайко преди 8 месеца
ТО ПЪК ЕДНО ЛЕЧЕНИЕ,КАТО ИМАШ ЗАСТРАХОВКА.
28
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
Програмистите не са ви виновни, те си плащат здравни върху максималната заплата, освен това са осигурени и в частен здравноосигурителен фонд. Виновни са ви 80% от работещите, които се осигуряват на минимална, както и тези, които работят без договори. Приемете да има здравна застраховка и всичко ще се оправи. Нямаш застраховка, няма лечение. Това е.
27
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Ще си раждате вкъщи кат холандците. Нали искате да сте като тях?! Ах да... и като тях ще си плащате за здравни осигуровки.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нищо не разбрах !!! Как така лечението на здравно неосигурените се покрива от болниците !!! Защо плащам тогава здравни осигуровки ? И аз така искам !!! Обаче аз ако кажа че не съм осигурен ще си платя като поп. Става дума за бхаратците нали ? Лицемери !!! Отглеждайте си ги още и ревете после, но няма да има кой да ви чуе.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как кой ? Останалите.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Започва тотален разпад.Просто при тези цени няма смисъл да се работи за такива заплати.Това ще се случи и в частния сектор.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те като сервитьорки повече пари ще изкарват. Разбирам ги хората, пенсионерите вече взимат по-големи пенсии от тях. Срам .
22
0
 
0
 
! Отговори
....... преди 8 месеца
както и големия брой здравно неосигурени пациенти
21
0
 
0
 
! Отговори
Minuva42 преди 8 месеца
Какъв ли е този голям брой здравно неосигурени пациенти?Нека всички заедно познаем!Докато държавата не затегне контрола и наказва укриването на данъци (защото всичките тези здравно неосигурени купуват мерцедеси на децата си) - няма да се оправим! Трябва държавата да си дойде на мястото!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Цяло чудо е че все още се раждат деца в тая държава! При тези африкански заплати дето ги получават 80% от работещите за мен е необяснимо как може да се отглеждат деца. Аз живея сам и с 2000 лева на месец едвам оцелявам.
19
0
 
0
 
! Отговори
уличник преди 8 месеца
Я сега директорът на МОБАЛ д-р Стефан Черкезов да покаже какво трудово възнаграждение е получил откакто е на поста си, колко ДМС, колко за служебни разходи. И да видим тези "наши вътрешни резерви" как формират и как се харчат.
18
0
 
0
 
! Отговори
Йосарян преди 8 месеца
Спокойно, програмистите ще напишат програма за безконтактно раждане.
17
0
 
0
 
! Отговори
Фратю преди 8 месеца
Всяка напуснала акушерка е нож в сърцето на Путин.