Образование и работа - ценности, които ромите вече приемат?

Около 43% от всички роми у нас работят, заяви Петя Гуламали
27 окт 2023 12:58, Анисия Иванова
32
Образование и работа - ценности, които ромите вече приемат?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Около 43% от всички роми в България работят. Това показват данни на фондация "Тръст за социална алтернатива".

"През 2019 година направихме проучване, в което стана ясно, че хората, които не са обхванати от образование, са много по-малко в сравнение с тези от 2011 г. Образованието е нещо, на което се набляга в общността, припознато е като ценност. Имаме хора на пълен работен ден и на непълен работен ден около 43%, или всеки втори човек в ромската общност работи. Стереотипът "ромите не работят" не е верен", коментира директорът на програма във фондация "Тръст за социална алтернатива" Петя Гуламали в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ все повече хора подписват трудови договори и това е нещо, припознато като важно, заедно с финансовата сигурност.

"Официални данни за типа индустрия по отношение на заетостта липсват конкретно, но може да обобщим, че тя се обуславя от типа на образователния статут. Имаме хора, които са с основно образование - над 40%, които са ангажирани предимно в неквалифицирана или нискоквалифицирана заетост, имаме хора със средно образование - около 23%, тези хора работят квалифициран труд, висшистите са 2,5%, които заемат ръководни длъжности", заяви Гуламали.

Според нея през последните години в обществения диалог си проправя път и езикът на омразата, дискриминацията и стереотипизацията, които не помагат за налагане на конструктивна посока. "Това са дълбоки наслоявания от години, които са провокирани и от политическата нестабилност, и от Ковид кризата", добави Гуламали.

Тя сподели, че докато в България се говори за интеграция, трудови навици и адаптации, една голяма част от ромската общност е намерила път в Европа, най-вече в Германия, Чехия и Холандия. "Това са общества, в които хората намират добро препитание и добро отношение", подчерта гостът.

"Целите на фондацията са обвързани с всички фактори да бъде ангажиран максимален процент от общността в заетост и образование. Трябва да се мисли позитивно, да има отделен ресурс, да има обща мисия и кауза. Ще продължим да показваме добрите примери", заяви Гуламали в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ около 20% се чувстват дискриминирани, когато търсят работа, а 10% от ромите се чувстват така на работното си място. "В чужбина препятствията с езика се наваксват и те се адаптират добре", каза още Гуламали.

"Опитваме се да установим връзка с работодателите. Българските работодатели са стъпили на пътя на промяната, но все още има да се извърви голямо разстояние. Над две трети от компаниите в световен мащаб са приели политики за многообразие и приобщаване", посочи директорът на програма във фондация "Тръст за социална алтернатива".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
ФлякФ преди 6 месеца
Хареса ми сентенцията "Синият венец не може да стане синя кръв". Фиганите винаги си показват ***.
22
3
 
5
 
! Отговори
21-ви, Не не лъжа преди 6 месеца
, ромите по онова време бяха доста добре интегрирани в работната сила. Доста от тях по заводите и ТКЗС-тата, не само като обикновени бачкатори и метачи на улиците, но и механици, стругари, трактористи и прочие. Има един доста популярен практикуващ хирург на преклонна възраст, чието име в момента ми убягва, та той е от ромски произход и в предвид възрастта му, образовал се е точно в тоя период от българската история. Просто тогава държавната политика беше друга и държавата не беше разграден двор.
21
1
 
7
 
! Отговори
№16 да потърси преди 6 месеца
статиите на Антон Тодоров, аргументирани с архивни материали. И преди промените в ромските гета бъка от безделници, детските уж-бракове са съдбата на повечето момичета под 15-годишна възраст.Индийчетата и тогава масово не ходят на училище, мяркат се там от дъжд на вятър, но ако не се "оженят" до 14 г., получават дипломи за основно образование. Позитанковският *** да не заблуждава младите! По-възрастните знаят отчасти какво беше дереджето, но малцина са наясно с реалния мащаб на ромската напаст!
20
1
 
5
 
! Отговори
№16 лъже! преди 6 месеца
До По байтошово време /16/ Не говори Г Л У П О С Т И !!! Бхаратец със средно образование и тогава беше като бяла врана сред своите. В годините на късния соц се нароиха роми с основно образование само благодарение на това, че някъде около 1970 г. беше взето безумното решение в основното училище да не повтарят клас дори и двойкаджиите. Просто им подаряваха тройки, за да минат в следващия клас, но дори и тогава преобладаващата част от тях просто отпадаха от училище преди да са завършили 8-и клас!
19
1
 
5
 
! Отговори
А останалите 57% преди 6 месеца
какво правят? Ще дойде ден, в който българският данъкоплатец ще си поиска обратно парите и то с лихвите? Имам предвид парите, които всяка година се взимат от бюджета за издръжка на здрави, прави неработещи роми. Говорим за по няколко милиарда годишно! Отделно от тази сума са пенсиите на фалшивите инвалиди и соц.пенсии на сюрията роми, които не са се осигурявали. НИКОЙ НЕ ИМ Е ОБЕЩАВАЛ ДА ИМ ОПРОСТИ ТОЗИ МЕГА ДЪЛГ ! Бай Тошо и днешните големци раздават чужди пари, но сметката им е без кръчмаря!
18
2
 
1
 
! Отговори
те и 90 те си работе преди 6 месеца
се учеха . карамански бизнесмен и ром, киро японеца бизнесмен и ром , те за тях песни пееха - воденичаров, трифонов, вачкова . ромите са си роми . в чужбина е пълно с тях и си показват ромското . много деца , раждат на 13-16 години . чирков доктора беше от ромско потекло , но не е парадирал .
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какъв е изводът от всичко това. Само един : чужбина.
16
3
 
15
 
! Отговори
По байтошово време преди 6 месеца
95% то ромите бяха интегрирани и продуктивни членове на обществото, с правилна дикция и поне гимназиално образование, имаше и много със средно образование, а не малко и с висше. А сега 43% работят ама къде? Затворени и изолирани в гета със собствени закони, не плащат данъци и сметки за ток и вода, а получават всякакви помощи. А останалите 57% са супер-сивия сектор - сводничество, проституция, дилъри на наркотици, дребни и не толкова дребни престъпления, много от тях рецидивисти. Ко прайм?!
15
0
 
14
 
! Отговори
Чорбаджи Юрдан преди 6 месеца
Образование и работа при ромите ?????????????Ха ха ха ха ха ха
14
0
 
1
 
! Отговори
Галоши преди 6 месеца
Кофти не ме кефиш освен натрапчивата ти
13
0
 
0
 
! Отговори
Ницше преди 6 месеца
В гумени *** впечатлена съм драка
12
1
 
5
 
! Отговори
Айде преди 6 месеца
Тия лели турско производство с логопеда
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
синия венец на синя кръв не става
10
1
 
3
 
! Отговори
Ела преди 6 месеца
Си вкъщи телевизионната ромка ще си ходи на майната си
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 6 Айде стига с тая пропаганда в стил БХК! Познавал той умна ромка!? Толкова си глупав, че сам си оплел в писаниятя си. От твоите думи излиза, че нямала 3-ти клас завършен. Значи има 2-ри. Ама не може да чете. Баси умната!
8
2
 
7
 
! Отговори
Ромите преди 6 месеца
искат само от социални помощи да живеят! Нищо повече!
7
0
 
2
 
! Отговори
Минавам преди 6 месеца
Става, искам я.
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще кажа, че ромите съвсем не са глупави и много попиват всякакви знания. През студентските ми години работех като санитар, рамо до рамо с една ромка и тази беше по-умна от професорите. Не по-знаеща, а именно по-умна, макар и на 15. Аз като разбрах, че няма завършен 3-ти клас щях да си глътна езика от изненада. Сетих се да питам, когато я пратиха да купува вестници и тя ме повика да и ги посоча. Оказа се, че не можела да чете. Но акъла и щракаше на пълни обороти иначе.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Наистина приемат... Ама първо ценностите, а образованието ще почака..
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А останалите 60% кво правят.