Първите данни за замърсяването в София ще са готови тази вечер

Варелите ще бъдат опаковани и извозени
24 ное 2023 17:30, Стела Стоянова
14
Първите данни за замърсяването в София ще са готови тази вечер
Снимка БГНЕС, архив

Миризма от стари варели с меркаптан задуши част от София през днешния ден. Първи данни за качеството на въздуха ще са готови още тази вечер. Това стана ясно от думите на директора на "Аварийна помощ и превенция" в Столична община Красимир Димитров, който пристигна на булевард "Илиянци", предаде БГНЕС.

Самите варели се слагат в метални контейнери, ще бъдат ескортирани до площадка за опасни отпадъци. Няма опасност за населението, така че не се налага нито евакуация на населението, нито спиране на учебни занятия и каквито и да е било други дейности, тъй като това е безвредно, уточни Димитров.

Димитров уточни, че на тел. 112 е постъпил сигнал за остра задушлива миризма в района. "Първи на място са били Пожарна безопасност и защита на населението. Те са предприели всички мерки. Както виждате, химическият бус на Столичната пожарна е тук. Колегите са преценили, че това се касае за газ, който е безвреден, който се използва в проверката на бензиностанции и газстанции", обясни той.

Директорът на "Аварийна помощ и превенция" уточни, че преди няколко години са имали такъв случай.

Димитров е категоричен, че няма никаква опасност, ако някой в района вдишва този газ от 10 ч. сутринта досега. "В предишния инцидент го вдишвахме 12 часа, така че няма опасност", каза той.

Към собственика на склада ще има санкции. "Тук беше екип на Столичен инспекторат. Уведомихме Регионалната здравна инспекция, които също имаха екип на място. В момента виждате мобилната станция на Столична община, която ще замерва всички данни за въздуха и ще имаме 24-часов анализ на въздуха", допълни Димитров.

Замерването на въздуха ще покаже какви са концентрациите и дали има нещо във въздуха, което да е вредно.

Първите данни за въздуха ще бъдат налични още тази вечер.

"Другото, което правим в момента е, собствениците на склада по най-бързия начин да си опаковат тези варели и с наше съдействие, и на Столична дирекция на вътрешните работи да ги закараме на безопасно място на площадка за опасни отпадъци", каза още Димитров.

В зависимост от вятъра и от районите миризмата се разпространява различно и не може да бъде казано колко време ще трае тя. "На около километър от мястото вече не би трябвало да се усеща", допълни директорът на "Аварийна помощ и превенция".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: замърсяванеметакарпан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Хахаха преди 5 месеца
Безвредни що не закара жена му и децата там да дишат ама ги изпрати бързо във провинцията!! Лъжат това вещество във такива количества води до тежки увреждания на белите дробове!! Ама за кво да ви го казват за тях сме нищо!!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Терзиев се покри като Фандъкова
9
0
 
8
 
! Отговори
четящ преди 5 месеца
Меркаптани, бисулфиди ,тиофени сярни съединения с въглеводороди много отровни оставащи в белия и натрупващи се в черния дроб при вдишване. Вземете да четете и учите малко намерете този дето ги е докарал на това място и ТВ тата да не ми говорят колко са безвредни .
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Димитров е категоричен, че няма никаква опасност, ако някой в района вдишва този газ от 10 ч. сутринта досега"--------------Само вкара човек в болница, но това са подробности.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вън старите бракми от София и тотална забрана за всякакво твърдо гориво. И ето ти резултат. Отдавна сме на високо в планината на кристален въздух на 20мин от града. Кеф. В прованса не се прехласвайте, че там кюмбетата водят до рак и на по 60 измирате от смрад.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
пълна анархия и липса на контрол в тази държавица!!!наказани ще има ли??????
5
1
 
2
 
! Отговори
БACИГAДHOTO преди 5 месеца
Рецепта: Разбърквате с миксер 1 килограм ЛAЙHA. Добавяте една чаша ПИKHЯ, като продължавате да бъркате. Прибавяте 5-6 COПOЛA и три супени лъжици XPAЧKИ. По желание украсявате със стъргани KУPEШKИ. Наздраве!
4
1
 
9
 
! Отговори
Силно заинтригувАна преди 5 месеца
А глобени мургавеляци ще има ли
3
0
 
11
 
! Отговори
баба Пена преди 5 месеца
Ама как звучи само - тук беше столичен инспекторат - а то две баби дето цел ден менкат кафенца мафенца с един дето и лаф моябет за манджи и чорапи. И каква ще я свършат, ами никаква.
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има хора в Пирогов след обгазяването. Ситуацията хич не е безвредна!
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И защо ще карате варелите на площадка за Опасни отпадъци, след като твърдите, че са безопасни! Как само лъжете!!!