От днес глобяват заведения без ПОС терминал

Глобата е до 2000 лева
Обновена: 1 мар 2024 15:42 | 1 мар 2024 15:39, Стела Стоянова
64
От днес глобяват заведения без ПОС терминал
Снимка БГНЕС, архив

От днес всички заведения за хранене и развлечение трябва задължително да разполагат с ПОС терминал. Това предвиждат промени в Закона за туризма, приети от Народното събрание и обнародвани в Държавен вестник миналата година, които обаче влизат в сила от 1 март 2024 г.

Съгласно чл. 117 , ал. 6 и ал. 7 от Закона за туризма, в заведения с категория две и повече звезди ресторантьори и съдържатели са длъжни да осигурят възможност за плащане и чрез терминално устройство ПОС.

Информация за това трябва да е поставена на видно за клиентите място в съответния обект.

Лицата, които не спазят тези изисквания подлежат на глоба. За физически лица, които не са търговци, глобата е от 100 до 500 лева, а за еднолични търговци и юридически лица – от 500 до 2000 лева.

При повторно нарушения глобата е от 200 до 1000 лева, а за фирми – от 1000 до 4000 лева.  Ако пък клиентите не са уведомени, че могат да плащат с карта, то глобата е от 100 до 300 лева за физически лица и от 300 до 1000 лева за фирми. При повторно нарушения сумата се удвоява.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А е китайските магазини що няма пос терминал
55
0
 
0
 
! Отговори
До 23 преди 2 месеца
Ако това те притеснява си плащай кеш , никой не те задължава да плащаш с карта, но ако искаш имаш тази опция.
54
0
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 2 месеца
Не знам кой от кого избива но виждам много търговци без ПОС да продават на по-високи цени от такива със . т.ч. не знам какво се опитваш да докажеш. Още повече никой те задължава да плащаш с карта , задължават търговците да ти дадат този избор. Вече от години като пътувам почти винаги се връщам с валутата с която съм тръгнал , щом там може и тук може , а бизнес който не може да си позволи таксата за ПОС по добре да не се мъчи повече и по живо по здраво .
53
1
 
3
 
! Отговори
Отличник преди 2 месеца
Глобите са малки, всяка квартална кръчма ще си ги избие за няколко дена - а ако трябва да отчита реалните приходи пред държавата (които ако ползваш POS няма как да скриеш), ще загубят доста повече.
52
2
 
4
 
! Отговори
ами преди 2 месеца
Трябва да слагат терминал и на проститутките, то какво е това, знаят само кеш.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПП са купили за 5 милиарда горива от Русия това го каза Борисов ,къде е това гориво от 1 март двойно ли ще го ни продават ,цените лек по-лек се качват
50
5
 
8
 
! Отговори
Цонко преди 2 месеца
Сега е редно и клиентът да плати %-ната разлика в постъпленията през ПОС Терминал. Банката взима процент при всяка транзакция. Ако сметката ти е 100лв. +2лв. отгоре да платиш на банката (не на търговеца). После да не се чудите що цените се вдигали, ами нали трябва да се издържат банките от нещо, ами то държавни служители, то пенсии, полицаи. Нетен доход за банките за 2023т. е 4,8млрд. лева. Добре ли е? Накрая тук ще останат само банките и ***.. даже и те вече бягат от ***
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 48Малките магазинчета продаващи цигари, кафета, алкохол и следоледи и вафли продават въпросните артикули на завишени цени. Так че не знам какво толкова се оплакват от банковите такси.
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки търговец знае че клиентите при наличието на постерминал харчат много повече отколкото ако липсва постерминал.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
а бе щом такситата вадят терминали вече, значи може. Просто някой го мързи да потърси алтернатива на скъпите банкови терминали.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Малките магазинчета продаващи цигари, кафе.....не желаят да се плаща само една кутия цигари, защото търговеца е на загуба от тази продажба.
45
4
 
3
 
! Отговори
До смет преди 2 месеца
Добре, недей да слагаш терминал. По същата логика за персонал също има издръжка. Трябва да им се плащат заплати. Можеш и без персонал. Готвиш, взимаш поръчки, обслужваш клиентите и после почистваш заведението и на следващия ден пак така. По 16 часа на ден, 7 дни в седмицата. Ти си решаваш.
44
2
 
10
 
! Отговори
счет преди 2 месеца
Терминалите имат издръжка. За терминал търговеца плаща такси на банката. За всяко плащане. Ако дойде клиент с карта от щатите таксите са големи. От други далечни банки също. Част от клиентите дори може и да не знаят. М ? ...
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да га видим печелбарите пост терминали морето
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ходя в заведения за хранене, нямам пари
41
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обикновено най-много плюят против банките и терминалите тези, които нямат пари, и тези, които са дълбоко в сивата икономика. Някак си неудобно се чувстват :)
40
3
 
10
 
! Отговори
До пешо преди 2 месеца
Те промените ще ги направят щом са решили. Обаче !!!, ако и утре улиците са разбити, а пенсиите мизерни, теб ли да търсим?
39
4
 
10
 
! Отговори
Прост терминал преди 2 месеца
Вече всеки келнер трябва да е с три езика, IT грамотност. Е няма как да стане. Иначе, това за заведения и хотели 4+ звезди си е така от 10 годинки. Ама за кварталното кафене...
38
1
 
8
 
! Отговори
До фед красивия преди 2 месеца
Никой не може да ти гарантира, че една фирма няма да фалира. Както и никой не може да ти гарантира, че като почнеш някъде работа, ще станеш след години директор. Единици оцеляват и единици стават директори.
37
15
 
10
 
! Отговори
пешо преди 2 месеца
тея които се против такива промени, после да не се сърдите защо няма пари за пенсии или улиците приличат на африкански