61% от българите са с наднормено тегло, а то води до над 250 усложнения

Експерти: Затлъстяването е хронично заболяване за цял живот
51
61% от българите са с наднормено тегло, а то води до над 250 усложнения
Снимка: Pixabay

Затлъстяването е хронично заболяване за цял живот. Данните показват, че 61% от населението в България над 18-годишна възраст страда от наднормено тегло и затлъстяване, но обществото ни не го разглежда като заболяване, обяви доц. Теодора Дърленска - председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, цитирана от БТА.

Затлъстяването като заболяване води до над 250 различни усложнения, като най-често те са сърдечно-съдови. Ако в ранна детска възраст едно дете страда от затлъстяване, рискът в по-късна възраст да развие това заболяване е 50%. Ако по време на юношеството детето страда от затлъстяване, рискът скача на 50%.

Връзката между наднорменото тегло и артериалната хипертония е ясна, потвърди председателят на Българската лига по хипертония проф. Арман Постаджиян. По думите му дневният прием на сол е между 2-3 грама, но българинът средно приема над 12 грама сол ежедневно. Според него провеждането на профилактични прегледи може да контролира проблема с наднорменото тегло и затлъстяването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: затлъстяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Просто трябва се яде по-малко. Лично аз хапвам само когато изгладнея порядъчно и никога за кеф. Ходя и се прибирам пеш от работа (5-6 км) и си седя на сходни килограми с години.
43
0
 
3
 
! Отговори
Виден преди 2 месеца
Лесно е. Спирате да ядете *** и обработвана "храна". Малко като количество, тренировки каквито ви допадат, но да има движение и всичко е ток. Аз бях дебел...сега дишам с пълни гърди....верно, че мръсен въздух ама то не може всичко да е идеално.
42
1
 
1
 
! Отговори
Шиши преди 2 месеца
Аааа съкън , сега е супер модерно да си овърсайз модел, т.е. да си дебел
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На ден ям по 1кг месо плюс 5-6 яйца, масло или сланина(за мазнина). Към това приядищата ми са кисело мляко, рибни и подобни. Сол- много, за да не губя електролити. Не поемам почти никакви въглехидрати и растителни мазнини(освен зехтин). Това са куп калории, които поемам в рамките на 2-3 часа. През целия ден не съм гладен и по 2-3 дни без храна не съм усещал глад. На този режим съм от 8.2023. Свалени 5кг първия месец с 7-8см талия. Сега талията е надолу с 15-16см, килата са -10. От какво ли е?
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Проблемът е в качеството на храната. Масово хората купуват "имитиращи продукти" заради цената, преработени храни, чипсове и т.н. Всичко това е пълно със захар, растителни мазнини и сол. От там е и затлъстяването. Просто е- захарта тялото я обработва ударно, защото е токсична, ако стои в него. В черния дроб неизгорената се трупа като мазнина. Заради пика на кръвната захар при падането й ядеш още повече. Затова кето диети или веганство водят до огромно бързо сваляне на тегло- ядеш непреработено.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Намалете солта!,защо,организмът сам знае какво му трябва,сладко,солено,кисело и това му се похапва на човек.Без сол няма живот:Ето някои от признаците за ниски нива на натрий: главоболие, умора или липса на енергия,сънливост,раздразнителност или безпокойство,замаяност или липса на равновесие,загуба на апетит,гадене и повръщане,рядко уриниране,обилно или внезапно потене,мускулни крампи или спазми,мускулна слабост,проблеми с концентрацията,ментално объркване,гърчове,загуба на съзнание:))
38
1
 
1
 
! Отговори
Миската преди 2 месеца
Любовницата на Максим Каракаш е изваяна със силикон и хелурон в устните, а жената на бизнесмена е запусната с наднормено тегло. Както казва бизнесменът сменил е стария трабант с мерцедес.
37
2
 
3
 
! Отговори
донос.бг преди 2 месеца
99 % от евроатланшитите са с наднормено тегло от преяждане и крадене! Останалия 1% са Кити Божанков и Изи Митева,чиято ориентация не е ясно уточнена...
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С Бг не са толкова много дебелите, а тая снимка е красота, ама май това не е Бг.:))
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нерви, стрес, некачествена храна, генно наследство, е така е.:))
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 34, хайде стига с това "единствената страна", защото повечето, които използвате тази реторика сте пр0сти тр000лооове! Навсякъде се увеличават! Но за да ти светне: увеличават се заради подобряване на методологиите на диагностика. Преди хората умираха от нещо, без лекарите дори да знаят!
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В което и да е произволно избрано видео от улиците на САЩ мога да видя повече тлъстаци, отколкото в България за половин година
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От приятели, роднини, съседи, колеги, случайни хора в автобуса - не мисля че има и 15% дебели, АБЕ ДА НЕ НИ ЛЪЖЕТЕ ПАК НЕЩО СЪС СТАТИСТИКАТА?
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
200 хиляди са болните от рак в България. Всяка година нови 26000 се регистрират. Единствената страна сме в ЕС в която раковите заболявания се увеличават. Защо е така ли! Защото нямаме държава. Всичко което големите магазини ви продават е отрова. Продават ви отрова и са ви го написали на всяка стока. Това че сте прости и не четете е ваш проблем. На запад всичко е поносимо. Защо! Мислете.
30
1
 
3
 
! Отговори
Крадлив комунист преди 2 месеца
На всички дебелаци да им вдигнат заплатите щото имат нужда да ядат за трима . На всекиму според потребностите от всекиму според възможностите
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 30, глупости :) Храната беше хубава само от двора на баба! И то след като спряха да ръсят тор "на око". На полето храната ни беше тровена с псевдо-торове. Хората умираха много млади.. без лекарите да знаят от какво! Спрете да си измисляте! Много от пишещите тук живяха и в онова време и много добре помним какви ла й на ядяхме!
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама лятото като ви напиша, че по плажовете виждам само тюлени... ми тряскате даунгрей, нали? Ама е факт! Виждаме ви от вътрешността на страната какви идвате. Тюф лек с диагоналка и кит от женски пол с леопардов бански е "нормалната" картинка на плажовете в и около Бургас. Да, и интелекта им е позорен... ама не за тях :)
27
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тука някакъв пише , че по тошово време нямало дебели, защото нямало храна. Пълни глупости! Имаше бол храна, чиста , вкусна и евтина. Изнасяхме храна за доста държави. Спомням си туристи от западна Германия в Слънчев бряг как се прехласваха по някои храни и най-вече по шопската салата. Банани и портокали нямаше , а преди нова година ги пускаха по показните магазини съответно по 3лв.кг.и 2.50лв. Само, че нашите круши, пъпеши, ябълки,череши , дини,и другите български плодове бяха класи над вносните
26
0
 
13
 
! Отговори
решение преди 2 месеца
ами спрете да ни продавате тва дето го наричате хранителни продукти и напитки !!!
25
0
 
18
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Вижте кви *** продават по магазините,след 20 години не чи тлъсти ама хич няма да остане жив човек!